Header image
«
»
  • Vznik Euro Hockey Tour

    21.08.2005 | Marek Chlupatý, David Schlegel
    Vznik Euro Hockey Tour

Během Turnaje Izvestijí v roce 1996 se představitelé čtyř nejvyspělejších hokejových zemí - České republiky, Švédska Ruska a Finska dohodly na vzniku a organizaci nové soutěže - Euro Hockey Tour. Její součástí se staly čtyři turnaje – Pragobanka Cup, Karjala Cup, turnaj Izvestií a Švédské hokejové hry. Všech těchto akcích se zúčastní reprezentace uvedených čtyř zemí a každá země bude mít možnost udělit "divokou kartu" ještě jednomu dalšímu účastníkovi, ale výsledky s tímto soupeřem se do Euro Hockey Tour nezapočítávají.

Každá země přispěje čtvrtinou z celkové částky na odměny, tedy 25 000 dolary. Na konci Švédských hokejových her pak bude vyhlášen neoficiální mistr Evropy, který dostane prémii 75 000 dolarů. Druhý celek pak inkasuje 25 000 dolarů. Vítěz navíc dostane putovní pohár, který byl v roce 1996 vyroben ve Švédsku.

Za nultý ročník Euro Hockey Tour byl označen již probíhající ročník 1996/97. Tehdy ovšem na českém turnaji Pragobanka cup nehráli Rusové a tak se do nultého, neoficiálního, ročníku započítávaly jen Karjala cup, Turnaj o cenu Izvestijí a Švédské hokejové hry. Bylo též rozhodnuto, že součástí smlouvy mezi všemi čtyřmi hokejovými federacemi bude i závazek vyrábět televizní signál a poskytnout během přímého přenosu prostor pro vysílání reklamy. Závazně pak byly stanoveny termíny všech čtyř turnajů.