Header image
«
»
  • Z turnaje bych žádné závěry nevyvozoval. Na olympiádě může být vše jinak, soudí Jakub Petružálek

    01.09.2013 | Petr Dejnožka
    Z turnaje bych žádné závěry nevyvozoval. Na olympiádě může být vše jinak, soudí Jakub Petružálek

P a r d u b i c e – Česká hokejová reprezentace se s Pardubicemi rozloučila vítězstvím, černou kaňkou na tom je, že bylo jediné. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika zakončili turnaj na čtvrté pozici, autor vítězné branky Jakub Petružálek je ale názoru, že to nic neznamená. „Sezóna prakticky ještě nezačala,“ obhajuje.

Tento článek patří k zápasu CZE - RUS 2:1

Výhra nad Ruskem se vždycky cení. Důležité poslední vítězství v závěrečném klání na Českých hokejových hrách vykouzlilo Jakubu Petružálkovi úsměv na rtech, evidentně byl spokojen: „Turnaj jsme završili vítězstvím, což je samozřejmě skvělý pocit, nicméně to čtvrté místo na domácím turnaji mrzí.“ Zároveň však dodává, že slabším týmem Češi rozhodně nebyli. „Ani proti jednomu z protivníků jsme nehráli špatně, vše se nám dařilo přestřílet, ale hodně omílaná efektivita prostě nedorazila,“ smutní český forvard.

Ani proti Rusku to rozhodně nebyla v útočné fázi očekávaná podívaná. Kde vidí chybu právě Petružálek? „Dnes to také nebyla žádná sláva, tentokrát nám však dva vstřelené góly stačily k výhře. My se musíme více tlačit do branky a zapracovat na koncovce,“ hledá příčiny vítěz Gagarinova poháru v dresu Dynama Moskva.

„Systém se v národním týmů příliš nemění, hráči ho perfektně znají. Je možné, že je to v hlavě. Všichni ve svých klubech dáváme spoustu gólů a pak přijdeme sem a dojde k nějakému bloku,“ přemýšlí. „Kluci jsou zde šikovní, jen musíme zachovat chladnou hlavu a trochu více s klidem řešit přečíslení a podobné situace,“ rezolutně hledá řešení dané situace Jakub Petružálek.

Přitom je známou pravdou, že Rusové hledají kvalitní gólmany opravdu složitě. V Pardubicích dostal příležitost nejen Galimov, ale také 201 centimetrů vysoký Košečkin. Jak těžké je ho překonat? „Horší to bylo proti Švédům, jejich gólman je také velký, ale zároveň i mrštný. Košečkin je v určitých momentech trochu laxní, nejde dolů tak rychle, a když to člověk trefí, tak mu není zas tak velký problém dát gól,“ soudí Petružálek.

„O nepodařené koncovce se mluví velmi často a čím více to slyšíme, tak jsme z toho neustále nervóznější,“ dodává Petružálek. Zda se z bloku čeští hokejisté oklepou, to se dozvíme při dalším turnaji Euro Hockey Tour, který startuje 7. října 2013 ve Finsku. Příležitostí ukázat se do startu olympijských her již mnoho není, rozhodnout může každá chybka. Toho si je vědom i útočník ruského Chabarovsku: „O olympiádu hraje každý, pro všechny je to velká motivace. Je to jednou za čtyři roky a je to vrchol.“

„Z výsledku turnaje bych žádné velké závěry nevyvozoval, na olympiádě to může být všechno úplně jinak. Zde se hrálo ještě před sezónou, na což se samozřejmě nemůžeme vymlouvat. Platí to pro všechny a třeba Finové zde ukázali parádní kombinace,“ uzavírá rozhovor Jakub Petružálek.