Header image
«
»
  • Rolinek: Příště asi budeme hrát v ještě menší hale

    01.05.2014 | Robin Mana
    Rolinek: Příště asi budeme hrát v ještě menší hale

Po třech letech oblékl Tomáš Rolinek v reprezentaci znovu kapitánské céčko a po boku Jaromíra Jágra a Jiřího Hudlera v první formaci, pomohl českému týmu na Švédských hokejových hrách k vítězství nad domácími a s výkonem týmu v úvodním utkání na turnaji byl spokojen. "Snažili jsme se být hodně aktivní, napadat jejich rozehrávku a z vlastního pásma jsme přitom chtěli rozehrávat jednoduše. Z toho pak vznikala ta přečíslení a následně góly," zhodnotil.

Tento článek patří k zápasu CZE - SWE 3:2

Tomáši, nebyl jste s reprezentací ve Švýcarsku, takže to pro Vás byl po dvou týdnech první soutěžní zápas, jak jste se na ledě cítil? Abych pravdu řekl, myslel jsem, že to bude horší. Přece jen nějaká přestávka tam byla, i volno jsem dostal, ale poslední dny už jsem trénoval naplno a připravoval jsem se na to. Samozřejmě, že tohle je rychlejší než naše extraliga, ale mám-li hodnotit sám sebe, nebylo to tak špatné.

Gólově se Vaše formace prosadila hned v prvním střídání. Je nesmysl ptát se, jestli to byla nacvičená akce, ale řekli jste si před začátkem, že na ně zkusíte, jak se říká vlítnout?
Tak my jsme si nějakou taktiku řekli a ta akce vyplynula ze hry. Jarda Jágr dal výbornou nahrávku Tomáši Mojžíšovi a ten výborně vystřelil a ještě to bylo tečované. Takhle jsme si to samozřejmě nedomluvili, ale povedlo se to díky našemu aktivnímu přístupu, který jsme si myslím drželi většinu zápasu.

Proti Švédům se často nedaří zdolat tu obrannou hráz ve středním pásmu, dnes to ale bylo jinak a hned dva góly jste vstřelili z brejků a několik podobných situací tam ještě bylo. Překvapilo Vás to?
Ani ne. My jsme se snažili být hodně aktivní, napadat jejich rozehrávku a z vlastního pásma jsme přitom chtěli rozehrávat jednoduše. Na to nás trenér upozorňoval, že takhle je třeba to hrát. Z toho pak vznikala ta přečíslení a následně góly.

Oba góly jste inkasovali v přesilovkách, jednou i při Vašem trestu. Je to věc, na které musíte jako tým zapracovat, nebo teď nemá smysl z toho dělat nějaké závěry?
Já si myslím, že pod Vláďou Růžičkou jsme vždycky hráli dobře oslabení, ale teď je tu spoustu nových kluků a ještě to nemáme tak zažité. Je potřeba na tom zapracovat. Ne snad, že bychom tam vysloveně udělali nějaké velké chyby, ale určitá nedůslednost tam byla. Bránit to musíme lépe.

Tým pro mistrovství světa už se pomalu skládá. Je to možná klišé, ale vidíte paralelu s rokem 2010 nebo to neřešíte?
Vůbec, podle mě je to historie. Hlavně ještě někteří hráči co vypadli v prvním kole NHL přijedou. Samozřejmě by bylo parádní kdyby celý turnaj pak probíhal jako před čtyřmi roky, ale že by se to vysloveně mělo nějak opakovat, to asi ne.

Utkání s domácími nezvykle probíhalo v menší hale Hovet, přesto nebylo plno. Překvapila Vás ta vlažná atmosféra?
Nepřekvapila. Mám tu zkušenost ze Švédska, že kdykoli tady byly ty turnaje, tak z té trojice my, Rusko a Finsko, chodilo vždycky nejmíň lidí na nás. Proto nás asi dali do té malé haly, aby se to aspoň naplnilo, ale ani to se jim nepovedlo. Takže příště až tady budeme hrát, asi nás dají do nějaké ještě menší tréninkové haly, uvidíme. (smích)