Header image
«
»
  • Reprezentační sezona začíná turnajem EHT, Čechy čeká finská Karjala

    05.11.2014 | Daniel Ryl
    Reprezentační sezona začíná turnajem EHT, Čechy čeká finská Karjala

Mimořádnou sezonu českého hokeje zahájí finský turnaj Karjala, kde Češi vstoupí do podniku EHT a ročníku završí mistrovství světa v Praze a Ostravě. Jak si Češi povedou na turnaji, kde zvítězili pouze jedinkrát v historii?

Reprezentační kouč Vladimír Růžička dal na prvním podniku šanci mladým hráčům z extraligy a krajánkům, působícím ve Skandinávii. "Kluci potřebují dostat šanci a ukázat, jak na tom jsou. Máme tady mladé hráče, ale i tak chceme udělat dobrý výsledek," hlásí odhodlaně kouč Růžička.

Z nominace se mu omluvil pouze sparťan Daniel Přibyl, kterého trápí zranění. Jinak má tým kompletní. Kapitánem týmu bude Radek Smoleňák a jedničkou bude litvínovský brankář Pavel Francouz, kterému bude krýt záda nováček z Třince Šimon Hrubec. I on by měl naskočit do jednoho ze tří zápasů.

Trenér Růžička už dříve avizoval, že nechá hráče z KHL, aby si plnili své klubové povinnosti, jelikož ruská soutěž běží i přes reprezentační přestávku. Hráče z KHL povolá až před Channel One Cupem v Soči. Jiní trenéři si ovšem postavili hlavu.

Švédský kouč Pär Mårts se obhajoval pravidly IIHF, podle kterých musí kluby během reprezentační přestávky uvolňovat hráče reprezentačním týmům. Pokud to samozřejmě zdravotní stav hráče dovolí. Turnaj nepodceňují ani Finové, kteří povolali jediného nováčka.

Kapitolou samotnou jsou Rusové. Tedy spíše kouč Znarok. Ten klubům vzkázal, že pokud by měl všem vyhovět, tak nemá v týmu nikoho. Lotyšský kouč tedy povolal největší hvězdy včetně Iljy Kovalčuka, Alexandera Radulova a překvapivě také Nikolaje Žerděva.

Hráči Petrohradu a CSKA Moskva se ovšem k týmu připojí až ve finské metropoli, protože ve čtvrtek je čeká vzájemný duel. Rusové tak vstoupí do turnaje bez největších opor a navíc musí odcestovat do Leksandu, kde je čekají Tre Kronor.

Češi nastoupí ve čtvrtek proti domácím Finům, v sobotu je čeká duel se Švédy a turnaj Karjala završí duelem proti Rusku. Češi budou chtít vylepšit nelichotivou bilanci, jelikož finský podnik vyhráli pouze jedinkrát, a to před dvěma lety.

Podaří se jim opět zvítězit?