Header image
«
»
  • První ze dvou zápasů Čechů se Švédy hostí Umea

    17.04.2015 | Kryštof Kousal
    První ze dvou zápasů Čechů se Švédy hostí Umea

České hokejisty čeká v pátek od 19 hodin druhý reparát proti Švédsku v této sezóně. V obou předešlých utkáních v rámci EHT odešli svěřenci Vladimíra Růžičky poraženi a série neúspěchů se Švédy se tak natáhla už na čtyři. V pátečním zápase už se bude jednat především o přípravu na Mistrovství světa, šance Čechů na vylepšení čtvrté pozice v EHT je totiž minimální.

Tento článek patří k zápasu SWE - CZE 1:4

K prvnímu vzájemnému zápasu sezóny nastoupily oba týmy v Helsinské Hartwall Areně v rámci turnaje Karjaly. Švédové měli skvělý start do druhé třetiny, ve 22. minutě totiž vstřelili hned dva góly. Pak Češi brankami Filippiho, Zámorského a Smoleňáka zařídili obrat, který ale okamžitě korigoval vyrovnávací brankou Petterson. V samostatných nájezdech pak rozhodl Linus Klasen.

Těsně před Vánocemi se v O2 Areně konala odveta, ve které se domácí dostali do vedení 3:0. Tři korunky zabraly v polovině utkání, kdy v rozmezí necelých dvou minut srovnaly stav. Češi se pak naposled vrátili do vedení zásluhou Ondřeje Němce, ale hosté pak Čechy pohřbili třemi góly v poslední třetině. Divoký zápas tak skončil 4:6 z pohledu Růžičkových svěřenců.

Zápas pro legendu

Češi přijeli do Umey ve čtvrtek večer a v pátek dopoledne absolvovali ve zdejší aréně krátké rozbruslení. Ráno se mezi nimi roznesla smutná zpráva o úmrtí Jaroslava Holíka. Páteční zápas se ponese v duchu jeho památky.

„Je to smutné,“ říkal kapitán Radek Smoleňák. „Pan Holík udělal pro náš hokej strašně moc a měl spoustu úspěchů jako hráč i jako trenér. Je to legenda, ne kterou se jen tak nezapomene a zůstane tu s námi.“

Jiří Novotný odehrál pod Holíkovou taktovkou Mistrovství světa do 20 let a potvrdil, že měl trenér s legendární příjmením obrovský vliv: „Vzpomínám na něj jenom v dobrém. Měl rád pracovité hráče a já jsem nikdy nepatřil mezi ty, kteří střílejí padesát gólů za sezónu, spíš jsem si to svoje vždycky odbránil. Takže jsem s ním nikdy neměl problém.“

Start zámořské posily ve hvězdách

Před zápasem visí velký otazník nad startem obránce Caroliny Michala Jordána. Hodně se totiž pere s časovým posunem. „Nebudu vám lhát, není to pro mě nic příjemného. Včera jsem usnul v půl jedenácté, vzbudil jsem se ve čtyři a pak už jsem nespal,“ popisoval Jordán svůj boj s šestihodinovým deficitem.

„Na ledě mi nešly nohy, hlava byla pomalá, jako bych měl otřes mozku. Nebylo to vůbec dobré, ale snad se to zlepší. Ještě se vyspím, snad se tomu času přizpůsobím a večer budu připravený,“ dodal 24letý obránce.