Header image
«
»
  • Švédové vezou na Karjalu silný výběr

    26.10.2015 | Michal Belšán
    Švédové vezou na Karjalu silný výběr

Se Švédy sehrají čeští reprezentanti první soutěžní utkání pod trenérem Vladimírem Vůjtkem. V městečku Örnsköldsvik se s výběrem tří korunek potkají již ve čtvrtek 5. listopadu. A výběr trenéra Pära Mårtse pro turnaj Karjaly čítá několik zkušených jmen.

Brankářskou dvojici utvoří Henrik Karlsson z Jokeritu Helsinky a Viktor Fasth z moskevského CSKA. Oba brankáři mají mnoho zkušeností, navíc druhý jmenovaný ještě loni chytal v NHL. Bezesporu se tak jedná o kvalitní duo gólmanů, které by střelcům soupeře mělo dělat velké problémy.

V obraně rovněž nalezneme velká hokejová jména. Téměř 100 startů v národním dresu již na svém kontě má Staffan Kronwall, který dorazí se svým parťákem z Jaroslavle Patrikem Hersleym. Zástupce ve švédském výběru bude mít i další klub KHL, konkrétně Omsk, jenž vyšle na akci Jonase Ahnelöva. Výběr ještě doplní dva hráči ze švýcarské ligy a tři z domovské soutěže.

Jediným nováčkem ve švédském výběru je útočník Martin Lundberg, který hájí barvy Skellefteå AIK. Jinak najdeme v ofenzivních řadách opět několik známých hráčů. Takový Joel Lundqvist z Frölundy, bratr gólmana Henrika, odehrál již 115 utkání v národním dresu a na Karjale tento počet ještě zvětší. Respekt ale budí i jména jako jsou Jimmie Ericsson, Dick Axelsson, Linus Omark a další.

Celkem má švédsko ve svém výběru osm hráčů z KHL, čtyři ze švýcarské ligy a zbylých 11 ze švédské Elitserien. Věkový průměr nominace je 28 let - nejmladším hráčem je Marcus Sörensen z Djurgårdens, nejstarším poté Jimmie Ericsson.

NOMINACE ŠVÉDSKA NA KARJALU

Brankáři: Henrik Karlsson (Jokerit, KHL), Viktor Fasth (CSKA Moskva, KHL),

Obránci: Staffan Kronwall, Patrik Hersley (oba Lokomotiv Jaroslavl, KHL), Johan Fransson (Genève-Servette, Švýcarsko), Erik Gustafsson (Kloten Flyers, Švýcarsko), Magnus Nygren (Färjestad), Jonas Junland, Daniel Rahimi (oba Linköping), Jonas Ahnelöv (Avangard Omsk, KHL),

Útočníci: Richard Gynge, Robert Rosén (oba Växjö Lakers), Martin Lundberg, Jimmie Ericsson (oba Skellefteå), Anton Rödin (Brynäs), Joel Lundqvist (Frölunda), David Ullström (Sibir Novosibirsk, KHL), Andreas Engqvist, Linus Omark (oba Salavat Julajev Ufa, KHL), Martin Johansson (Örebro), Dick Axelsson (Davos, Švýcarsko), Nicklas Danielsson (Lausanne, Švýcarsko), Marcus Sörensen (Djurgårdens).