Header image
«
»
  • Je super, že nám to lepí, hlásí autor třetího gólu Rutta

    05.11.2016 | René Chyla
    Je super, že nám to lepí, hlásí autor třetího gólu Rutta

Česká hokejová reprezentace hrála po úvodních dvaceti minutách bez branek, po pauze se však s brankami roztrhl pytel. Finové šli na začátku druhé třetiny do vedení zásluhou Savinainena, poté si ale vzal slovo forvard Holík, na kterého navázali beci Polášek s Ruttou a Hartwall aréna byla rázem jako opařená. „Je super, že nám to obráncům lepí, ale je jedno, kdo ty góly dá,“ směje se písecký odchovanec. Svěřenci Josefa Jandače byli na koni, ve 44. minutě si však Hrubec nešťastně srazil puk za svá záda a o drama tak bylo postaráno. Domácí tlačili, k vyrovnání to ale nakonec nevedlo, a když Radil trefil při power-play trefil prázdnou branku, bylo jasné, že Češi si to v neděli rozdají v přímém souboji o titul s našlapanými Rusy.

Tento článek patří k zápasu SWE - RUS 2:3

Pokud chtějí tedy čeští reprezentanti pomýšlet po čtyřech letech na triumf ve finském Karjala turnaji, musejí v nedělním zápase zvítězit. Stačí za dva body a titul bude jejich. „Určitě to chceme dotáhnout do konce. Byla by obrovská škoda neporazit po těchto dvou skvělých zápasech Rusko,“ říká odhodlaně obránce skvěle sehraného českého výběru. Právě zadáci měli lví podíl na sobotní výhře proti domácím Finům, které přišla podpořit téměř desetitisícová návštěva. „Je parádní, že nám to obráncům lepí. Na druhou stranu ale nezáleží na tom, kdo ty góly dá. Zítra je třeba zase dají útočníci,“ směje se bek, který již devátým rokem hájí barvy chomutovských Pirátů.

Jan Rutta navyšoval na konci druhé třetiny na průběžných 3:1. „Chvíli předtím jsem to zkoušel na kratší tyč, ale poté jsem se už rozhodl pálit na tu zadní a naštěstí to vyšlo,“ líčí dále situaci u své první branky v rámci Euro Hockey Tour. Česko tak vedlo po druhé třetině pohodlně 3:1, ve třetí dvacetiminutovce ještě 4:2 a bez větších problémů kráčelo ke druhé výhře. Poté ale přišel moment, který zahnal rozjeté Čechy do úzkých – kontaktní gól Lajunena. Od té chvíle přebrali borci v modrých dresech iniciativu a hnali se nekontrolovatelně za vyrovnáním.

„Finové jsou obecně poměrně rychlí a v závěru se jim podařilo vstřelit kontaktní gól, což jim nalilo do žil celkem dost energie, takže to bylo určitě mnohem těžší než předtím, ale Šimon nás tam výborně podržel,“ chválí Šimona Hrubce, který sice nastartoval domácí útočníky nechtěným téměř vlastním gólem, ale v závěru chytil zase dvě tutovky. Skvělý výkon třineckého gólmana, trio tref českých zadáků nebo i vítězný gól Jakuba Jeřábka, který přidal navrch dvě asistence, se dá považovat jako základní kámen finského skalpu. „Kuba hraje opravdu parádně. Já jsem jej měl navíc několikrát možnost vidět jej v extralize a musím říci, že na ledě má výborný přehled. Kapitán jak má být,“ pěje ódy na borce s pětkou na zádech.

Dlouho očekávaná řežba mezi tradičními rivaly začíná v neděli úderem půl jedné odpoledne. „Zatím jsme je neviděli hrát. Sedneme si k tomu zřejmě asi až zítra ráno. Snad podáme stejný výkon jako v tomto zápase,“ doufá Rutta. Hokejisté české reprezentace se navíc mohou spolehnout také na kompletní informace o jednotlivých hráčích soupeře. Výjimkou zřejmě nebude ani nedělní bitva. „Dostáváme o všech hráčích informace a za to jsem velmi rád, protože poté vím, v čem jsou slabí gólmani, v čem zase vynikají, a je jednodušší se na tyto věci soustředit,“ uzavírá.