Header image
«
»
  • Za druhé místo se nemusíme stydět, řekl po porážce s Ruskem Marek Kvapil

    07.11.2016 | Lukáš Jasoněk
    Za druhé místo se nemusíme stydět, řekl po porážce s Ruskem Marek Kvapil

Famózní vstup do turnaje Karjala prožila česká hokejová reprezentace, která zvítězila v obou svých úvodních utkáních a v případě výhry nad Ruskem by si zajistila historicky teprve druhý celkový triumf. Sborná však byla proti a v předchozích zápasech ofenzivně laděným Čechům nedovolila skórovat. Český tým se po porážce 0:3 musel spokojit s druhým místem, které je ale v tak nabité konkurenci solidním úspěchem.

Tento článek patří k zápasu CZE - RUS 0:3

Přestože Rusové byli v utkání s Českou republikou střelecky méně aktivnější, uměli si najít cestu do brány. „Hráli dobře. Nevyslali moc nebezpečných střel, a přestože jsme si několik šancí vytvořili, nedokázali jsme je využít. Naopak Rusové skórovali z přesilové hry a navíc i po našich chybách,“ řekl k souboji o konečné první místo reprezentační útočník Marek Kvapil. Ani jemu se nepovedlo nasměrovat touš do sítě, přestože se během duelu dostal do několika zajímavých příležitostí. „Asi by to bylo jiné, kdybych některou z nich proměnil, vyčítá si majitel zlaté medaile z Mistrovství světa 2010.

Český nároďák odehrál ve čtyřech dnech tři zápasy, po tom prvním se navíc musel letecky přesunout do Helsinek, hlavního dějiště turnaje. Že se na výkonu týmu v posledním vystoupení na Karjale podepsal nabitý program, si však Kvapil nemyslí. „Všichni makali na 100%, a pokud docházely síly, tak je to normální. Energie docházela také Rusům. My jsme dělali maximum, ale bohužel jsme nedokázali vstřelit góly.“

Za nedobytnou ruskou tvrzí stál Ilja Sorokin. Jednadvacetiletý brankář podal na turnaji nadstandardní výkony. V hlavním městě Finska nastoupil do dvou duelů a puk za svá záda propustil pouze jednou. V zápase s Českou republikou si připsal 32 zákroků, kterými svůj tým dovedl k vytouženému zisku titulu. „Stříleli jsme na něj snad ze všech pozic, akorát ne tak důrazně, jak bychom chtěli, a Sorokin všechny naše rány zneškodnil. Chytal dobře,“ poznamenal na adresu gólmana, jenž je veřejnosti dobře znám díky svému působení v CSKA Moskva, český forward.

I přes výsledkový nezdar v posledním střetnutí se česká reprezentace ukázala v dobrém světle a je vidět, že její trenér Josef Jandač má na čem stavět. „ Kluci ukázali, že na to mají, a že si tu pozvánku zasloužili. Všichni odvedli maximum a rozhodně se nemáme za co stydět,“ uzavřel Marek Kvapil.