Header image
«
»
  • Robert Říčka si při premiéře za národní tým připsal asistenci

    16.12.2016 | Filip Kortus
    Robert Říčka si při premiéře za národní tým připsal asistenci

Prožil těžkou premiéru. Zlínský útočník ROBERT ŘÍČKA zažil při Euro Hockey Tour premiéru v národním týmu, v rámci Channel One Cupu naskočil do utkání Čechů s Finy v Helsinkách. Při prvním startu v národním dresu nezklamal. Připsal si gólovou asistenci, dostal se do dvou slibných příležitostí a společně se spoluhráči v lajně nejednou přitopili soupeři v pásmu.

Tento článek patří k zápasu FIN - CZE 4:2

Češi na úvod Channel One Cupu podlehli Finsku na jeho ledě 2:4. Češi neodehráli špatně utkání, ale soupeř ze severu Evropy byl po celé utkání gólově napřed. Zlomová byla první třetina, ve které Češi byli lepším týmem, ale do kabin se šlo za stavu 2:0 pro domácí. „Měli jsme dobrý vstup do utkání, ale Finům se podařilo dvakrát skórovat, což nás značně zabrzdilo,“ komentoval po utkání nováček Říčka.

Sám Robert Říčka měl v první a následně i druhé třetině slušné šance. Při první zkoušel brankáře Ortia nachytat na přední tyči. „Zkoušel jsem to na bližší tyč, pod ruku brankáře, ale ten si tu mezírku pohlídal. Škoda." Druhá možnost zlínského bojovníka byla ještě slibnější, ale ani napodruhé si na Ortia nepřišel. „Nic jsem nevymýšlel, z jedničky jsem to zkusil nahoru, ale brankář se rychle přemístil,“ litoval novic v národním dresu.

Branky se Říčka dočkal až v 23. minutě, avšak střelcem byl jeho spoluhráč z lajny David Tomášek. Ránu zlínského útočníka od modré šikovně tečoval Tomášek do protipohybu brankáře a Češi se mohli poprvé v zápase radovat ze vstřelené branky. „Záměr v tom nebyl. Vyjížděl proti mně hráč, tudíž jsem ho chtěl rychle odehrát. Napálil jsem to na branku a David to krásně tečoval,“ popisoval gólovou situaci. Sudí šel branku ještě prokonzultovat s videorozhodčím, avšak rychle se vrátil a ukázal do středového kruhu na znamení platnosti gólu.

Celkově odehrála čtvrtá formace velice dobré utkání. Pospolu se sešli tři nováčci v týmu a aktivním pojetím hry dokázali na soupeře zatlačit. „Vedli jsme si poměrně dobře, snažili jsme se hýřit pohybem na ledě, což se nám vcelku dařilo. Ale několik chyb jsme udělali, v první třetině jsme nechali soupeře jet samotného, což už se stávat nemůže,“ hodnotil výkon čtvrté formace.

Pro Roberta Říčku to byla premiéra na mezinárodní scéně, oproti extralize ho čekal velký skok. „Rozdíl tam samozřejmě je značný, hra je o dost rychlejší. Moc času na rozkoukání nebylo, takže jsem se musel rychle aklimatizovat.“ Stejně jako ostatní nováčky čeká Říčku zaplatit zápisné v týmu, pokladník si na něho jistě čas vymezí. „Ještě jsem ho neplatil, ale vím, že mě to čeká,“ usmál se.

Aréna Jäähalli v Helsinkách byla značně prořídla, na úvodní utkání Channel One Cupu si našlo cestu pouze 5056 diváků. Atmosféra nepanovala prakticky žádná, od poloviny zápasu byli slyšet spíše čeští příznivci. „Soustředil jsem se zejména na zápas, na svůj výkon a atmosféru jsem moc nevnímal. V Rusku to zřejmě bude bouřlivější,“ tuší Říčka.

Ihned po utkání čekal na hokejisty náročný přesun. Do Moskvy přiletěli až kolem páté hodiny ranní tamního času, na pokoj až kolem šesté. Trenér Jandač tudíž zrušil dopolední trénink, naplánoval až rozcvičku před utkáním. „Komplikace to samozřejmě je, ale musíme se s tím vyrovnat. Brát to tak, jak to je a vypořádat se s tím.“