Header image
«
»
  • Obrana bude dobrá, hlásí Jaroslav Špaček

    26.04.2017 | Jaroslav Pešek
    Obrana bude dobrá, hlásí Jaroslav Špaček

Českou hokejovou reprezentaci čeká poslední test před šampionátem ve Francii a Německu. Už ve čtvrtek nastoupí v Českých Budějovicích k prvnímu zápasu Carlson Hockey Games v rámci Euro Hockey Tour a soupeřem jí bude Finsko. Plánovanou sestavu poodhalil asistent trenéra Jaroslav Špaček, který má pod křídlem především obránce.

Ve středu dopoledne národní tým odškrtl druhý trénink na českobudějovickém ledě. „V dnešním tréninku jsme se zaměřili na rychlost a taktiku a už jsme to směřovali k zítřejšímu zápasu, takže jsme zařadili i přesilovky a oslabení,“přiblížil Špaček.

Trenéři mohou oproti posledním přípravným utkáním počítat s posilami z NHL. Voráček, Gudas, Kempný a Kindl se k týmu připojili v úterý. „Věřím, že zítra to bude dobré. Jsme na Finy připraveni a věřím, že jsou všichni nažhavení. Přijeli nám zase další noví hráči, takže budeme zkoušet nové varianty. Pořád je ještě čas. Máme deset dní do šampionátu a myslím, že budeme připraveni dobře,“ řekl Jaroslav Špaček. O dalších možných posilách z NHL zatím nové zprávy nemá.

Bez komplikací se ale tvorba sestavy neobejde. Na středečním tréninku chyběl Tomáš Filippi. „Tomáš Filllipi má zranění v horní části těla. Pojede do Prahy k doktorovi na rezonanci. Čekáme na výsledky a doufáme, že se uzdraví. Snad se na turnaji ještě ukáže. Věříme, že se dá dohromady, ale chceme, aby se nechal prohlédnout od doktora.“ Volno dostane ve čtvrtek ještě Jeřábek, který doléčuje zraněné rameno. V sestavě se neobjeví ani Michal Jordán, který se ještě dostává do kondice. Volno pak dostanou mladíci Šulák se Skleničkou. V bráně začne Petr Mrázek.

Obránců mají trenéři na výběr opravdu mnoho. Podle Špačka ale není větší konkurence vůbec na škodu. „Tím, že přijel Gudas, Krejčík, Kempný a Kindl, se samozřejmě obrovsky zvedla konkurence. Jsou to samozřejmě hráči, kteří hrají na vysoké úrovni, ukazují těm mladším, jak by to měli dělat. Snažíme se postavit dvojice tak, aby jeden byl důraznější a druhý mohl rozehrávat. Je taky trochu jiné hrát na malém a velkém ledě,“ přemýšlí asistent trenéra.

Široký kádr má samozřejmě svá pro i proti. „Je to trochu těžší v tréninku. Když hrajete na šest pětek, tak pak samozřejmě i práce s obránci je složitější. I proto si je po tréninku ještě beru na extra bruslení, aby nevypadli z tempa. Máme zkušenosti se situacemi, kdy se někdo zraní a není kým nahradit. Proto je tady držíme, ale kluci jsou s tím seznámeni. Myslím, že to není problém.“

V posledních letech se otevřeně mluvilo o tom, že česká reprezentace má problémy s obranou. Jaroslav Špaček je ale letos spokojený. „Věřím, že obrana bude dobrá. Možná budeme mít spíš problém v útoku najít někoho, kdo bude dávat góly,“uzavírá.