Header image
«
»
  • Náročný program? My trenéři to dáme, usmívá se po výhře na CHG Josef Jandač

    22.04.2018 | Klára Petrásková
    Náročný program? My trenéři to dáme, usmívá se po výhře na CHG Josef Jandač

Tři zápasy, tři výhry. Bez ztráty jediného bodu opanoval mladý český výběr domácí Carlson Hockey Games, podle hlavního kouče je ale pořád co zlepšovat. „Ve všech utkáních jsme nebyli lepším týmem. Měli jsme dobré i horší momenty, hodně nám pomohli brankáři,“ říká trenér, jenž na střídačce reprezentace odkoučoval své poslední domácí utkání.

Tento článek patří k zápasu CZE - RUS 2:1

Utkání s Ruskem jste vyhráli těsně 2:1. Jaké bylo z vašeho pohledu trenéra?
Bylo to podobné jako v sobotu, měli jsme lepší vstup do zápasu než výstup. Tím, že jsme šli do vedení, se nám hrálo líp, nemuseli jsme otáčet skóre. Opět jsme nehráli nijak dobře, ale brankář Rittich podal vynikající výkon. Dal nám šanci v zápase vyhrát. Jeho kvalitu známe, ne nadarmo se letos probojoval do NHL.

Právě brankáři byli na Carlson Hockey Games základním stavebním kamenem všech výher. Máte už jasno, který z nich dostane důvěru směrem k mistrovství světa?
Všichni tři podali výborný výkon, ale máme ještě tři zápasy. Turnaj je pochopitelně náročný, takže Určitě to nebude jako na olympiádě, že bychom vsadili všechno na jednoho brankáře.

Na domácím turnaji jste neztratili ani bod a loňské první místo obhájili. V tomto ohledu asi panuje spokojenost, že?
Určitě. Bodový zisk, celkové vítězství a ještě k tomu doma, to je potěšující a příjemné. Ale víme, že týmy, které tady byly, nebyly v plných sestavách, čekají na své nejlepší hráče. My jsme se snažili rozložit tíhu turnaje do více hráčů, dali jsme hodně šanci mladým klukům. Na to, že jsme vyhráli, jsme nehráli v turnaji nijak dobře. Ve všech utkáních jsme nebyli lepším týmem. Měli jsme dobré i horší momenty, hodně nám pomohli brankáři.

Když se podíváte na všechny tři turnajové zápasy, co se vám na nich líbilo a co naopak ne?
Líbily se mi výkony brankářů a že jsme zápasy většinou rozhodli ve speciálních týmech. Proměňovali jsme přesilovky, dobře jsme hráli v oslabeních. Tohle mě potěšilo. Naopak mě nepotěšily určité pasáže, kdy jsme hráli nedůsledně v obranném pásmu, kotouče, které jsme měli na holi, jsme dávali soupeřům. Jsou to laciné chyby, drobnosti, které by se nám nemuseli vyplatit. Patří to k tomu, že mužstvo bylo hodně nezkušené.

Během třetí třetiny přišlo ze strany fanoušků rozloučení s vámi, coby trenérem české hokejové reprezentace, proti Rusku jste odkoučoval poslední zápas na domácí půdě. Potěšilo vás toto gesto?
Bylo to příjemné. Ze začátku mi to ani nesecvaklo, potom už ano. Dobré je, že když to byl můj poslední domácí zápas, že negativní bilanci proti Rusům jsme na závěr zmírnili.

Před samotným duelem proběhla další rozlučka, a to s reprezentační kariérou Petra Čáslavy a Tomáše Rolinka. Vnímal jste tuto akci na ledě?
Ano, druhou polovinu jsem i viděl. Bylo to moc hezké, klukům ještě dodatečně patří dík za to, co v reprezentaci odvedli. S celou kariérou se ale ještě neloučí, doufám, že ještě promluví do pardubického hokeje. Pro nároďák už to není, odvedli ale spoustu práce. Velké poděkování a důstojné rozloučení, myslím, že je dobře, že jim tohle svaz umožnil.

Máte už jasno o zúžení kádru směrem ke Švédským hokejovým hrám?
Pojedeme už jen se třemi brankáři, nebude s námi pokračovat Patrik Bartošák. Dál budeme držet deset obránců, uvidíme, jak na tom budou zdravotně Adam Polášek a Vojtěch Mozík. Podle toho budeme reagovat. Kromě toho se ještě hraje finálová série extraligy a sledujeme vývoj v zámoří. V útoku nás doplní Martin Frk s Radkem Faksou, dva útočníky ze sestavy vyndáme.

V zámoří vypadlo z vyřazovacích bojích New Jersey. Máte zájem o útočníka Pavla Zachu?
Nějaké jednání proběhlo, pořád je to ale čerstvé. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Před samotným mistrovstvím světa vás čeká ještě jeden turnaj. Je pro vás tak nabitý program náročný?
My trenéři to ale dáme (usmívá se). Důležité je, aby to dali hráči, proto máme široký kádr. Je to pro nás sice větší práce, od toho jsme ale tady. Takže je to v pohodě.