Header image
«
»
  • Brno se mi líbí, cítím se tu trochu jako doma, říká finský talent Henri Jokiharju

    03.05.2019 | Filip Krůza, foto: Vít Novák.
    Brno se mi líbí, cítím se tu trochu jako doma, říká finský talent Henri Jokiharju

B r n o - Brněnská DRFG aréna viděla ve čtvrtek první utkání Carlson Hockey Games. Česká reprezentace nestačila na svého finského soka, kterému podlehla těsně 2:3. Jedním z minima finských reprezentantů, kteří v letošní sezóně okusili nejlepší ligu na světě, je Henri Jokiharju. Juniorský mistr světa odehrál v dresu Chicaga 38 zápasů, ve kterých si připsal 12 asistencí. Jak zhodnotil talentovaný devatenáctiletý obránce zápas proti Česku a jak se mu líbí v Brně?

Tento článek patří k zápasu FIN - CZE 3:2

Jaký byl zápas proti Česku vaším pohledem?
Myslím si, že se hrálo v rychlém tempu. Češi měli hodně přesilových her. Rozhodčí podle mě nepískali úplně správně. Nakonec to ale byla dobrá výhra pro nás.

Nahrával jste na první finský gól. Jak byste akci popsal?
Nejprve jsme dobře zapracovali v našem obranném pásmu. Poté jsem si všiml, že by se Sakari Manninen mohl dostat do úniku. Poslal jsem mu kotouč a on dokázal vstřelit gól.

Těšíte se na víkendové zápasy proti výběrům Ruska a Švédska, které jsou plné hvězd z NHL?
Ano, samozřejmě. V sobotu a hned poté v neděli to s nimi budou těžké zápasy. Myslím si, že to bude velké.

Naopak váš tým mnoho světoznámých hokejistů nemá. Co si myslíte, že jsou vaše silné stránky?
Řekl bych, že máme také samé skvělé hráče. Soupeři mají individuálně výborné hokejisty, ale myslím si, že my také. Hokej je týmová hra. Celý tým potřebuje dobře bránit a být úspěšný také v útočném pásmu. Věřím, že se nám povede dobře.

Finsko vyhrálo mistrovství světa naposledy v roce 2011. Je vaše motivace dostat se do konečného týmu a zabojovat o vítězství o to větší?
Určitě. Každý rok se snažíte, abyste došli, co nejdále to jen jde. Letos to samozřejmě nebude jiné.

Vaše sezóna byla pěkně rozmanitá. Zahrál jste si v NHL a AHL, vyhrál juniorské mistrovství světa a nyní hrajete za reprezentační A-tým. Jste spokojený?
Dá se to tak říct. Jsem opravdu rád, že jsem si mohl zahrát v NHL. Vyhrát juniorské mistrovství světa pak byl obrovský zážitek. Byla to velká událost pro mě, náš tým i naši zemi. Byla to dobrá sezóna, ale nemůžu být úplně spokojený, protože jsem polovinu sezóny odehrál v AHL. Příští rok se budu chtít udržet nastálo v NHL.

Znáte osobně nějakého českého hokejistu?
Ano, znám Jana Ruttu, který je tu na turnaji také. Je to skvělý chlap. Byli jsme spolu v Chicagu i na farmě v Rockfordu.

Jaký máte názor na Čechy?
Žádný vyhraněný názor nemám, ale v Tappaře Tampere jsem dříve hrával s Dominikem Hrachovinou nebo Slovákem Martinem Bodákem. Oba jsou skvělí.

Líbí se vám v Brně?
Ano, líbí se mi tu. Když jsem byl malý, tak jsem byl zvyklý bydlet ve Francii. Od té doby miluju evropská města na jih od Finska. Cítím se v nich trochu jako doma. Líbí se mi, že je venku teplo. Navíc místní ulice i všechno ostatní je také skvělé.

Co říkáte na atmosféru, která panuje v brněnské aréně?
Je to opravdu výborné. Pro mě je to úplně jiná zkušenost. Jsem zvyklý hrát v Americe, kde fanoušci pouze sledují hru a jen občas povzbuzují. Tady je jiná kultura, líbí se mi to.