Header image
«
»
  • Snažili jsme se až do konce, litoval prohry Jukka Jalonen

    16.12.2012 | Vojtěch Pojer
    Snažili jsme se až do konce, litoval prohry Jukka Jalonen

Moskva - V utkání se Švédskem tahali Finové od desáté minuty za kratší konec provazu. Švédové vstřelili na začátku skandinávského duelu dvě rychlé branky a Finové už přes enormní snahu vyrovnat nedokázali. Hlavní trenér Finska Jukka Jalonen si je ale chyb svého týmu vědom a do utkání s Ruskem je chce napravit. „Byli jsme pasivní, a proto jsme prohráli," řekl po zápase sebevědomě.

Jak byste zhodnotil hru Finsko – Švédsko?
Sice jsme prohráli, ale pro úspěch jsme udělali maximu. Ten zápas jsme tvrdě odmakali. Porazili jsme předtím Čechy, což je skvělý tým, ale na Švédy jsme byli krátcí. Nikdy nedokážete předpovědět, jak se zápas bude vyvíjet.

Co se stalo, když Švédsko vstřelilo dva góly hned na začátku zápasu?
Byli jsme moc pasivní. Prohráli jsme. Na další zápasy zatím nemyslím.

Co bylo zlomem v zápase?
Myslím, že to byl třetí gól, který jsme dostali.

V zápase jste byli povětšinou lepším týmem, proč se vám nepovedlo vyhrát?
Dali jsme pouze jeden gól. Měli jsme hodně šancí, ale neproměňovali jsme je. Nezačali jsme vůbec dobře, ale postupně jsme se zlepšovali. Myslím, že jsme ovšem nepředvedli to nejlepší, co umíme. K vítězství nám stačil ještě jeden gól. Pak by to šlo.

Švédové díky výhře získali první body v Euro Hockey Tour. Upozorňoval jste před zápasem hráče, že jsou Tři korunky zatím bez bodu?
Věděli jsme, že jsou v těžké pozici a do zápasu půjdou naplno. Jen škoda, že jsme se na to lépe nepřipravili.

Mohlo být klíčovou událostí zápasu vstřelení prvního gólu?
Ano mohlo. Po dvou rychlých gólech jsme se už jen těžko oklepávali. Měli jsme padesát pět minut na srovnání, ale neproměnili jsme žádnou šanci, až na jednu. Měli jsme hodně šancí, ale když zvýšili na tři jedna, už jsme se z toho nezvedli. Takový je hokej.

Nenominoval jste žádného hráče z NHL. Proč jste se takto rozhodl?
Ve skutečnosti moc hráčů z NHL nemáme. Jsou doma, nehrají, pouze trénují. Máme jen dva beky, a ti jsou stále ve Finsku.

I tak ale máte velice mladý tým...
Ano, máme mladý tým, ale je to dobrý tým. Porazili jsme Čechy a pokusíme se porazit Rusy. Hrajeme, jak nejlépe umíme. Když má někdo velká jména v sestavě, je to problém pro ně, ne pro nás. My máme pravidlo, že každý rok bereme hráče maximálně na dva podniky Euro Hockey Tour. Snažíme se dávat příležitost většímu počtu hráčů.

Jste spokojen s výkonem vašeho týmu?
Jsem spokojen, protože jsme se nevzdali. Pokoušeli jsme se výsledek otočit. To je dobré. Šli jsme za výhrou a vytvářeli si hodně šancí, to je pro naši psychiku dobré. Snad budeme mít sílu i nadále.