Header image
«
»
  • Salák po vítězství nad Švédy: Teď se soustředím na tento turnaj, mistrovství je daleko

    07.02.2013 | David Mičke
    Salák po vítězství nad Švédy: Teď se soustředím na tento turnaj, mistrovství je daleko

M a l m ö - Český tým získal už zkraje turnaje v Malmö nejcennější kořist. Domácí Švédy porazil 2:0 a vyzrálým taktickým projevem dal zapomenout na chaotickou obranu z předešlého dílu Euro Hockey Tour. Útočník Michal Vondrka, autor vítězné branky, se s Alexanderem Salákem shodují, že výborný týmový výkon byl pro úspěch v utkání klíčový. Brankář českého výběru také zdůraznil, že u prvního vítězství jejich poslání na turnaji nekončí. Jak poznamenal, Češi přijeli turnaj vyhrát.

Tento článek patří k zápasu CZE - SWE 2:0

V první třetině domácí české lvy často ostřelovali. Do velkých šancí se přesto nedostávali, a tak první udeřili Češi. Ve 25. minutě na hranici útočného pásma Vondrka šikovně získal puk a střelou do horního růžku Erikssonovy branky otevřel skóre zápasu.

„Tušil jsem, že Petr Průcha bude dávat křižnou přihrávku přes střední pásmo. V něm ji zachytil švédský bek, který o mně asi nevěděl. Tak jsem mu tedy puk vypíchnul, jel jsem sám na bránu a už před zápasem jsem věděl, že Eriksson chytá v opačném gardu, tak jsem mu to zkusil dát na lapačku,“ komentoval svůj vítězný gól bratislavský forvard. „Když jsem to pak viděl zpomaleně, všiml jsem si, že chodí při střelách hodně dolů,“ dodal Vondrka.

Hra českého mužstva byla podřízena přísně nastavené taktice. Češi se soustředili převážně na precizní obranu. Švédi tak byli hodně svázání a navzdory tomu, že soupeře v červených dresech přestříleli 37:23, se nedokázali prosadit.

„Celý tým hrál opravdu skvěle. Ani si nemyslím, že Švédové měli nějakou velkou šanci. Předvedli jsme skvělý týmový výkon,“ řekl po utkání Alexander Salák, který byl vždy na místě, aby Čechy jistými zákroky podpořil. „Už jsme na zápas hrozně naladění a bylo znát, že jsme sem nepřijeli jen tak za zábavou a že chceme hrát dobrý hokej a vyhrávat,“ pokračoval odhodlaně.

Opora v českém brankovišti se také vrátila k nepříjemnému momentu z poslední periody. Saláka totiž trefil puk do masky a přes jeho prosby rozhodčí odmítal přerušit hru.

„Dostal jsem pukem do masky a říkal jsem rozhodčímu, že by to mohl písknout, ale on se k tomu nějak neměl, tak jsem ji musel odhodit. Praskly mi v ní dva řemínky a přes molitan, který mi spadl do čela, jsem nic neviděl,“ Salák nakonec utkání v klidu dochytal bez dalších trablů. Jeho skvělý výkon přiživil domněnky, které ho zmiňují jako uvažovanou jedničku pro nadcházející MS.

„Zatím se soustředím na tenhle turnaj, kde chceme pro Českou republiku všichni dobrý výsledek. Mistrovství začíná za dva, tři měsíce, a v tu dobu už to může být úplně něco jiného…,“ mírnil spekulace gólman ze švédského Färjestadu.