Header image
«
»
  • Základem byl dobrý pohyb, míní Zbyněk Irgl po zdolání Rusů

    10.02.2013 | Jan Salajka
    Základem byl dobrý pohyb, míní Zbyněk Irgl po zdolání Rusů

M a l m ö - Český reprezentační tým završil své působení na švédských Oddset Hockey Games cennou výhrou nad ruským výběrem. V případě výhry Švédska si tak z turnaje odveze prvenství. „Cestou domů jim budeme všichni fandit,“ řekl Zbyněk Irgl. Národní tým ihned po utkání zamířil na místní letiště, odkud odletí do České republiky. Případného předávání poháru se tak nezúčastní.

Tento článek patří k zápasu RUS - CZE 1:2

Zbyněk Irgl se může pyšnit bohatými reprezentačními zkušenostmi, svůj debut si odbyl již v sezoně 2004/2005 a od té doby je pravidelným členem národní reprezentace. Na Švédských hokejových hrách v Malmö nastupoval v první formaci na pravém křídle po boku kapitána Jiřího Novotného.

Na svůj první gól zde čekal až do posledního zápasu, těšit jej ale může, že byl velice podstatný pro české vítězství s Ruskem. Puk poskakoval ve změti hokejek před Barulinem a nakonec Češi dostali puk za brankovou čáru poměrně kuriózním způsobem. „Už Tenky (Petr Tenkrát, pozn. redakce) to tam mohl dát. Puk se ale ještě odrazil ke mně a já už dorážel do prázdné branky. Gól padl až na třetí pokus,“ popisuje.

Český tým nepřipustil Rusy k jejich typickému způsobu hry, kdy veškeré síly soustředí na útok. Na to už doplatili Švédové, kteří jim poskytli příliš prostoru, a proti ruskému týmu to je skoro sebevražda. „Měli jsme dobrý pohyb, to byl dneska základ všeho. Dobré bylo, že jsme jenom nebránili a nenechali Rusy tvořit,“ hodnotí Zbyněk Irgl.

Vzájemné souboje České republiky a Ruské federace bývají hodně vyhrocené. To však nebyl případ nedělního utkání. „Spousta kluků se vzájemně zná z KHL, někteří hrají i ve stejných týmech,“ vysvětluje forvard běloruského Dinama Minsk. „Už to není vyhrocené jako dřív. Když soupeře znáte, je to o něčem jiném,“ říká.

Významnou roli sehrál v utkání brankář Jakub Kovář. O něm se často hovoří jako o specialistovi na Rusy a ve svém dalším vzájemném souboji toto označení potvrdil. „Zaplať pánbůh za Kubu, patří mu velké díky.“

Švédští pořadatalé měli zpočátku problémy s nízkou návštěvností, to se ale po utkání Švédska s Ruskem změnilo a na zápasy domácího celku bývá Malmö Arena pro více než 13 000 diváků slušně zaplněná. Přesto na utkání, kde nefiguruje reprezentace Tří korunek, počítáme fanoušky spíš ve stovkách. „V hledišti moc fanoušků nebylo, takže to člověk vnímá spíš tak, že se hraje někde v divadle,“ usmívá se. Početní převahu měli v ochozech příznivci Rusů, kteří často pokřikovali „Šajbu!“.

V případě výhry Švédska nad Finskem český tým může vyhrát celý turnaj. „Vyhrát, kvůli tomu jsme sem přijeli. Takže bude jedině dobře, pokud Švédové vyhrají, a v kabině jim samozřejmě budeme všichni fandit,“ dodává útočník první české formace krátce před svým odchodem z haly a odjezdem celého týmu na letiště.