Header image
«
»
  • Švédsko v poslední minutě zmrazilo Rusy

    01.09.2005 | Fredrik Pålsson & David Schlegel
    Švédsko v poslední minutě zmrazilo Rusy

Hokejisté Švédska zvítězili v prvním utkání ČP Cupu v Petrohradě nad mužstvem Ruska 2:1, když vítězný gól vstřelil 32 vteřin před koncem Mika Hannula. Rusové měli lepší všechny úvody třetin, ve druhé části soupeře přestříleli dokonce 12:4, ale vynikající Johan Holmqvist držel naděje Tre kronor až do poslední minuty, kdy Švédsko rozhodlo.
SEE THE ENGLISH VERSION

Rusko
Petrohrad
01.09.2005
17:00
1:2
(1:0, 0:1, 0:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 8.Sušinskij (Taratuchin) - 29. Nordquist (Berglund), 60. Hannula (Davidsson). Rozhodčí: Rönn (FIN). Vyloučení: 5:6 navíc Kuljaš - Berglund oba 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 6803. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Rusko: Zvjagin - Kuljaš, Aťjušov, Žukov, Kutajkin, Chomickij, Kolcov, Titov, Vorobjev - Sušinskij, Taratuchin, Charitonov - Tkačenko, Něprjajev, But - Mirnov, Kurjanov, Zaripov - Kajgorodov, Čistov, Platonov.

Švédsko: J. Holmqvist - A . Holmqvist, Jónsson, Petrasek, Frögren, Oduya, S. Lindström, Jonsson - Soling, Martensson, Ledin - Hannula, Davidsson, Lundqvist - Eriksson, Ottosson, Ölvestad - Berglund, Nordquist, Tolsa.

Hokejisté Ruska před slušně zaplněným hledištěm začali lépe. Už ve 3. minutě zahrozil Čistov, ale Holmqvist poprvé a zdaleka ne naposledy skvěle zasáhl. V 8. minutě však nestačil na akci první ruské řady. Taratuchin přihrál kapitánovi ruského výběru Maximu Sušinskému, jenž poslal Rusy do vedení. Teprve od 13. minuty začali vystrkovat růžky i Švédové. Berglundovi v dobré pozici nesedla střela, v 17. minutě se zase blýskl Zvjagin proti Erikssonovi. Dvacet vteřin před sirénou měl ještě příležitost zadák Oduya, ale ruští obránci jeho pokus zblokovali.

Do druhé třetiny nastoupili Rusové ještě daleko útočněji než do té první. Taratuchin na konci 21. minuty rozezvonil tyč Holmqvistovy branky. Ve 25. minutě pak Švédy podržel Holmqvist, který vychytal hned několik střelců. Po velké mele ve 26. minutě skončil zápas pro Švéda Ledina a Rusa Kuljaše, kteří byli vyloučeni do konce utkání. Ve 29. minutě pak Švédové vyrovnali. Jonase Nordquista našel z pravé strany Berglund a čtvrtá švédská řada se mohla na ledě radovat z gólu. Rusové pak nevyužili přečíslení dvou na jednoho, ve 39. minutě pak sérii obrovských šancí vychytal Holmqvist.

V závěrečné části měla na hokejce sborná vítězný gól ve 45. minutě, ale Holmqvist udržel nerozhodný stav. Naopak v 53. minutě nikdo ze Švédů nedokázal dorazit puk do sítě vyražený brankářem Zvjaginem před odkrytou klec. V 56. nminutě obránce Kutajkin úmyslně posunul branku při šanci Tren kronor a Švédsko hrálo více než minutu v pěti proti třem. Ani oddechový čas jim všam ke gólu nepomohl, největší šanci Petraska zastavila tyč. Teprve v poslední minutě strhli na svou stranu výhru. Střelu Davidssona Zvjagin vyrazil jen před sebe a Mika Hannula, ač držen ruským obráncem, dorazil puk do sítě. Švédové už Rusy nepustili ani k power-play.