Header image
«
»
  • Rusko nezaskočil ani výpadek proudu, s Finy si poradilo

    03.09.2005 | Václav Rybáček
    Rusko nezaskočil ani výpadek proudu, s Finy si poradilo

Patnáctiminutový výpadek proudu v liberecké Tipspot aréně okořenil duel mezi Finskem a Ruskem. Po bezbrankové první třetině dvakrát udeřili Rusové. Po nucené přestávce na začátku poslední třetiny navýšili ruští hokejisté skóre až na 4:0, aktivní Finové, kteří svého soka vysoce přestříleli, si zaslouženě připsali alespoň čestný úspěch.Patnáctiminutový výpadek proudu v liberecké Tipspot aréně okořenil duel mezi Finskem a Ruskem. Po bezbrankové první třetině dvakrát udeřili Rusové. Po nucené přestávce na začátku poslední třetiny navýšili ruští hokejisté skóre až na 4:0, aktivní Finové, kteří svého soka vysoce přestříleli, si zaslouženě připsali alespoň čestný úspěch.
SEE THE ENGLISH VERSION

Finsko
Tipsport arena Liberec
03.09.2005
14:00
1:4
(0:0, 0:2, 1:2)
Rusko
Branky a nahrávky: 54. Lehtonen (Vihkolua) - 23. Aťjušov (Kuljaš, Sušinskij), 33. Taratuchin (Charitonov, Sušinskij), 48. Kuljaš (Aťjušov), 52. Taratuchin. Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:10. Využití: 0:1. Diváci: . střely na branku: 41:26. Průběh utkání: 0:4, 1:4.

Finsko: Leinonen (Backström) - Karalahti, Lehtonen, Lepistö, Niemi, Mikkola, Saravo, Malmivaara - Louhi, Viuhkola, Piorala - Saarela, Pirnes, Pärssinen - Kallioo, Hahl, Virta (C) - Luomala, Kontiola, Valtonen.

Rusko: Jeremenko - Kuljaš, Aťušov, Žukov, Kutějkyn, Titov, Vorobjev, Chomickij, Kolcov - Sušinskij (C), Taratuchin, Charitonov - Tkačenko, Neprjajev, But - Platonov, Kajgorodov, Čistov - Zaripov, Kurjanov, Misnov.

Pod vedením českých sudí rozehráli svůj duel Finové s Rusy, kteří se v zápase chtěli rehabilitovat za úvodní porážku od Švédů. Obě mužstva však začala své klání opatrně a diváci v liberecké Tipsport aréně mnoho vzruchu neviděli. Výjimkou byl úvod třetiny, kdy Finové měli k dispozici přesilovou hru 5 na 3. Rusové mohli jít do vedení v závěru úvodní části, kdy měli výhodu přesilové hry, ale proti nejvážnější střele z první zakročil gólmana Leinonen.

Náboj duel získal ve 23. minutě, kdy se po sérii šancí tefil obránce Vitalij Aťjušov, na trestné odpočíval Pärssinen. Finové se tlačili do útoku, ale místo vyrovnání podruhé inkasovali. Ve 33. minutě Charitonov zasekl po přejezdu modré, nahrál před branku Sušinskému, jehož střelu dorazil třetí do party Taratuchin. Po druhém gólu Ruska Finové ještě vystupňovali svoji snahu, vynutili si fauly, ale gól nikoli, v ruské brance stál skálopevně Jeremenko.

Finové do závěrečné části vstoupili opět aktivně, ale dlouhý tlak byl neplodný a přerušil jej nakonec ve 45. minutě svým vyloučením Pärssinen. Přesilovou hru Rusů zase přerušil patnáctiminutový výpadek proudu, který podle všeho vznikl mimo halu. Chvíli poté, co se opět začalo hrát, se na trestnou lavici poroučel Pyorala. Efektivní Rusové Kuljašovo střelou od modré šli rychle do vedení 3:0. Finové zbraně stále neskládali, ale na konci jejich snahy byl opět faul Fina, tentokrát Valtonena. A scénář se opakoval, Rusové opět udeřili, tentokrát málo vídaným způsobem. Leinonen chtěl vyhodit puk před dojíždějícím klubkem hráčů, ovšem trefil Taratuchina, od nějž se puk obloučkem dostal do branky.

I Seveřané se nakonec dočkali, o minutu později se krásně nad lapačku Jeremenka trefil obránce Lehtonen. Na výhře Rusů to již nic nezměnilo. Finové svého soka sice vysoce přestříleli, ovšem ruský gólman Jeremenko podal výborný výkon a byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem Ruska v zápase. Na druhé straně byl nejlepším hráčem vyhlášen útočník Pirnes.

Ohlasy po utkání

Vladimir Krikunov (Rusko): Finové měli dobrý vstup do zápasu, naopak my jsme měli pomalejší rozjezd. To přičítám tomu, že jsme včera vůbec netrénovali, protože nám prakticky celý den zabral přesun z Petrohradu do Liberce. Hned na začátku byl zraněn Nejprajev, takže jsme museli udělat změnu v sestavě a přesunout jednoho z obránců na místo centra. Ale i přesto, že jsme přestavěli sestavu, jsme vyhráli. Podařilo se nám otevřít skóre a pak jsme se štěstím přidali další dva góly. Nám celý zápas výborně zachytal brankář Jeremenko a právě on byl hlavním důvodem našeho vítězství.

Erkka Westerlund (Finsko): Chtěl bych pogratulovat soupeři k vítězství. Rusové hráli opravdu dobře, mají hodně dobrých mladých hráčů, a samozřejmě jim výborně zachytal brankář. My jsme mu nedokázali dát víc, než jeden gól, a tak jsme nemohli vyhrát.