Header image
«
»
  • Hrubé chyby stály Českou republiku vítězství

    03.09.2005 | Lucie Vítková
    Hrubé chyby stály Českou republiku vítězství

Ve svém druhém vystoupení podlehli Češi svému severskému soupeři 2:5. Po celý zápas muselo mužstvo vedené kormidelníkem Hadamczikem dotahovat. Švédsko položilo kámen k úspěchu již v první třetině, kterou vyhrálo o dvě branky. Herní převahu poté dokumentovalo také v dějství prostředním, kdy vsítilo dvě branky ve vlastním oslabení. Švédsko si vítězstvím upevnilo první místo v tabulce EHT a po druhém zápase je jasné, že turnaj o Pohár České pojišťovny vyhraje.
SEE THE ENGLISH VERSION

Česko
Tipsport arena Liberec
03.09.2005
18:00
3:5
(0:2, 2:3, 1:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 32. Bednář (Rosa), 36. Marek (J. Hlinka, Hlaváč), 45. Burger (Marek, Veselý) - 4. Davidsson (Hannula), 19. Ölvestad (Nordqvist, Ottosson), 26. Mattsson (Berglund), 36. Ottosson (Ölvestad), 39. Lundqvist (Oduya, Davidsson). Rozhodčí: Bulanov (Rus.) - Kalivoda, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 7:11, navíc Frögren (Švédsko) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 3583. Třetiny: 0:2, 2:3, 1:0.

Česko: Salfický (36. Hnilička) - Píša, Hejda, K. Rachůnek, Philipp, Hamr, Čáslava, F. Ptáček, Bičánek - Rosa, Divíšek, Bednář - Marek, Burger, Veselý - J. Hlinka, Grošek, Hlaváč - Sivek, Mikeska, Hubáček.

Švédsko: Henriksson - Petrasek, Frögren, Oduya, Lindström, A. Holmqvist, K. Jönsson, L. Jonsson - Hannula, Davidsson, Lundqvist - Nordqvist, Ottosson, Ölvestad - Soling, Martensson, Eriksson - Berglund, Mattsson, Ledin.

Čechům vstup do utkání tentokrát příliš nevyšel a od samého začátku tahal národní tým za kratší část pomyslného provazu. Když na trestnou lavici usedl Hubáček, rozehráli Švédové přesilovou hru na výbornou. Ve 4. minutě zpoza branky vybruslil Davidsson a střelou k levé tyči otevřel skóre utkání. Následně měl tři pokusy na vyrovnání slávista Bednář, ale ani jedenkrát nedokázal propasírovat kotouč za záda Henrikssona. Češi se dostali prvně k tlaku až v početní výhodě, ovšem výborný přístup hostujících hráčů a excelentní hra v obraně znemožnila domácím vážněji ohrozit branku. V další přesilové hře českého výběru se do přečíslení dostala dvojice hráčů Švédska, Salfický stačil reflektivně zakročit v poslední možné chvíli. V 17. minutě korunovalo Švédsko svou převahu druhou brankou. Rozhozená obrana domácích vyrobila před brankou nespočet chyb, které dokázal střelou do prázdné klece potrestat nikým nehlídaný Ölvestad. V závěru třetiny mělo Česko výhodu přesilové hry, ale k vážnějšímu ohrožení svatyně Henrikssona se nedostalo. Do šaten se tak odcházelo za nepříznivého stavu 0:2 pro mužstvo hostí.

Svěřenci Hadamczika vstoupili do druhé části aktivně, ale vázlo jim především zakončení. Toho dokonale využili Švédové, kteří na trápení Čechů odpovídali brankami. Ve 26. minutě dokázal Mattsson dobře sklepnout přihrávku podél betonu Salfického do sítě a navýšit skóre. Vzápětí zahrozili také Hannula a Holmqvist, ale domácí brankář svůj tým podržel. Ve 32. minutě se konečně prosadili také čeští reprezentanti. Chytrou přihrávku Rosy usměrnil mezi betony Henrikssona Bednář. Česko v touze skóre snížit vrhlo všechny síly do útoku a často zapomínalo na zadní vrátka a to především ve vlastní přesilové hře. Při chuti hrající Švédové dokázali okénka v obraně Čechů zle trestat. V oslabení, ve 36. minutě, unikl všem Ottosson a samostatný nájezd zakončil precizní střelou k levé tyči. Následně se v přesilové hře ozvali také Češi. V téže minutě rozebrali domácí obranu Švédska, když na konci nádherné akce stál zakončující Marek, který těžil ze šikovné nahrávky Hlaváče. Po brance nastaly rošády v brankovišti Česka, Salfického nahradil Hnilička. Ale ani ten čisté konto neuhájil dlouho. Ve 39. minutě, znovu v oslabení, ujela dvojice Oduya - Lundquist, druhý jmenovaný zakončil přečíslení parádní střelou pod horní tyč. Do konce třetiny se již skóre nezměnilo.

Na začátku závěrečné části promarnili Češi dvě výborné šance na zkorigování výsledku. Nejprve po úniku trefil břevno Veselý, vzápětí Bičánek nezamířil přesně do odkryté branky. Ve 45. minutě se zadařilo. Po dobré práci Veselého a Marka skóroval pod lapačku osamocený Burger. Sudí Bulanov nabídl domácímu celku dvě přesilové hry, ale ty se mužstvu nedaří. Švédové k domácím přistupovali rychle a znemožňovali jim rozehrávku, spolehlivá práce Seveřanů při forčekingu mařila snahu Česka. V útočném pásmu se hosté cítili jako ryba ve vodě, to dokazoval i smělý pokus zadáka Frögrena. V závěru se neujal pokus Rosy ani chytrá teč Divíška. Češi ve svém druhém vystoupení po matném výkonu podlehli 2:5.