Header image
«
»
  • Zkrat v závěru utkání připravil reprezentanty o vítězství, Rusku k obratu stačily dvě minuty

    04.09.2005 | Lucie Vítková
    Zkrat v závěru utkání připravil reprezentanty o vítězství, Rusku k obratu stačily dvě minuty

Na závěr turnaje připravili reprezentanti svým příznivcům opravdu nečekané překvapení. Dobře rozehrané utkání, kdy se ve 36. minutě prosadil novic Skuhravý, dokázali ztratit výpadkem v posledních minutách zápasu. Nejprve si nechali uniknout Charitonova, aby o necelé dvě minuty později rozhodl Kurjanov. Kolaps v závěru utkání stál české hokejisty druhé místo.
SEE THE ENGLISH VERSION

Česko
Tipsport arena Liberec
04.09.2005
18:00
1:2
(0:0, 1:0, 0:2)
Rusko
Branky a nahrávky: 36. Skuhravý (Veselý, K. Rachůnek) - 58. Charitonov (Kuljaš), 59. Kurjanov. Rozhodčí: T. Andersson (Švéd.) - Pouzar, Kalivoda (oba ČR). Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 3162. Třetiny: 0:0, 1:0, 0:2.

Česko: Hnilička - F. Ptáček, Hejda, K. Rachůnek, Philipp, Hamr, Píša, Čáslava, Bičánek - Rosa, Divíšek, Bednář - Skuhravý, Burger, Veselý - J. Hlinka, Marek, Hlaváč - Grošek, Mikeska, Hubáček.

Rusko: Fomičev - Kuljaš, Aťjušov, Žukov, Kutějkin, Zabolotněv, Vorobjev, Chomickij, Kolcov - Sušinskij, Taratuchin, Charitonov - Tkačenko, Titov, But - Platonov, Kajgorodov, Čistov - Zapirov, Kurjanov, Mirnov.

Od samého začátku se zápas nesl v opatrném tempu, obě mužstva jako by zkoušela a soupeře si oťukávala. Z poklidné atmosféry vyčněl Veselý, jenž se nadchl k sólovému úniku, ale v poslední chvíli mu kotouč z čepele sjel. Dvakrát o sobě dával znát také Grošek, vytvořil si slibné šance, ovšem Fomičev v brance Ruska se oklamat nenechal. Českým bekům dělal od začátku problémy především forvard Sušinskij, kterého v úvodu sezóny potkala dobrá forma. S jeho pokusy si Hnilička poradil zejména v přesilové hře, kdy hrozil ve spolupráci s Charitonovem. Domácím reprezentantům se nedařilo, nedokázali se dostat do řádného tempa směrem dopředu. Výjimkou byl únik Hlinky, který neměl šanci na úspěch. V přesilové hře Ruska opět úřadoval Sušinskij, tentokrát vybídl ke skórování Taratuchinova, ten narazil na výtečný zákrok Hniličky betonem. V závěru vytvořil pro Veselého příležitost Burger, ale Veselý nabídnutou šanci promarnil. Do sítě poté nezapadla ani štiplavá střela Mikesky, která ruského gólmana alespoň vystrašila.

Český tým vstoupil do druhé části lepším pohybem a působil lepším dojmem. Nebezpečně ostřeloval branku od modré Rachůnek, prázdnou branku nedokázal trefit Skuhravý. Rafinovaně se zpoza branky zkoušel prosadit také Bednář, neuspěla ni rána agilního Burgera. O ruské příležitosti se postaral především útočník But, ohrozit Hniličkovu svatyni se snažil také Sušinskuj. Česko svůj zlepšený výkon potvrdilo také Hejdou, který nedokázal přetavit v branku ukázkovou příhru Hlaváče. Fomičov i s porcí potřebného štěstí čelil nájezdům domácího mužstva, ale na pohlednou akci ze 36. minuty již nestačil. Novic v reprezentačním dresu Skuhravý přihrál Rachůnkovi, který mu kotouč vrátil před branku a pro českého forvarda již nebyl problém nastavit do střílené přihrávky hokejku tak, aby kotouč zapadl do horního rohu klece Ruska. V posledních minutách druhé třetiny se v početní výhodě neprosadil But, záludná střela Kutějkina si cestu do sítě rovněž nenašla.

Rusko vstoupilo do závěrečné třetiny aktivněji a domácí mužstvo přehrávalo. Přesto se ke dvou slibným příležitostem dostal Marek, ale ani jedenkrát se svými šancemi nedokázal dobře naložit. Kouzelnickým umem překypoval nadále Sušinskij, který byl po celý zápas pro český tým největší hrozbou. Nepříjemnými střelami se prezentoval také Kajgorodov a Čistov. Z křídla se neprosadil šibalsky Charitonov, Titov proti Hniličkovi pohořel také. V samém závěru utkání předvedli domácí reprezentanti neuvěřitelný zkrat. Nejprve si trestuhodně nechali upláchnout Charitonova, který samostatný únik zakončil precizní střelou nad lapačku. O necelé dvě minuty později si nepohlídali dravého Kurjanova, jenž vyškrábl kotouč ze síťky a z bezprostřední blízkosti jej uklidil pod horní tyč. Z náhlého šoku se svěřenci Hadamczika již neprobrali, nepomohla jim ani osmivteřinová power play. Česko se s turnajem loučí třetím místem.