Header image
«
»
  • Češi na závěr Karjala Cupu podlehli Rusku

    13.11.2005 | Radek Vokál
    Češi na závěr Karjala Cupu podlehli Rusku

Čeští hokejisté v posledním zápase finského turnaje na sobotní výhru navázat nedokázali. Po špatném vstupu do zápasu prohrávali ve 13.minutě už 0:3 a manko už dohnat nedokázali, ikdyž Kántor ještě do konce třetiny snížil. Rusové překonali Pince i ve druhé a třetí třetině, naši hokejisté vždy rychle na gól odpověděli, ale vstřelit kontaktní gól se jim už nepodařilo. V turnaji tak skončí nejlépe na třetím místě.

Česko
Hartwall Arena Helsinki
13.11.2005
14:00
3:5
(1:3, 1:1, 1:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 19. Kántor (Hořava), 39. Tenkrát (Kohn, Broš), 51. Kohn (Tenkrát) - 9. Jemelejev (Morozov), 12. Taratuchin (Michnov), 13. Mozjakin, 38. Michnov (Antipov), 47. Žukov (Semin, Jemelejev). Rozhodčí: Rönn - Kekäläinen, Kautto (všichni Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 3000.

Česko: Pinc - J. Novák, Blaťák, Kántor, Hejda, Ševc, Čáslava, Ptáček - Tenkrát, Broš, Kohn - Hořava, Hlinka, V. Novák - Hubáček, Vlasák, Ton - Rolínek, Skuhravý, Kalla.

Rusko: Sokolov - Žukov, Černov, Vyšedkevič, Chomickij, Mišarin, Koroljov, Vorobjov - Antipov, Taratuchin, Michnov - Morozov, Jemelejev, Semin - Krivokrasov, Nikulin, Mozjakin - Simakov, Gladskich, Čistov.

Opatrně z obou stran začalo poslední utkání obou mužstev na turnaji ve Finsku. Gólmani Sokolov s Pincem, který opět nahradil mezi tyčemi zraněného Hniličku, byli dlouhou dobu bez práce. První vážnější šanci musel řešit brankář Sborné paradoxně v oslabení, kdy na něj uháněl sám Hořava, ale v zakončení selhal. Zahřmělo na druhé straně. Chybu v obraně potrestal Semin střelou za dezorientovaného Pince. Netrvalo dlouho a Rusko se radovalo podruhé. Tentokrát ve 12. minutě Michnov objel branku a přesnou příhrou našel u tyče volného spoluhráče Taratuchina, jenž neměl problém dopravit touš do sítě. Čtyřminutovku hrůzy dokonal pro český tým Mozajkin, který potrestal hrubici Čáslavy a vychutnal si bezmocného gólmana Česka. Svěřenci trenéra Hadamczika mohli vzápětí korigovat utkání Hlinkou, kapitán národního výběru ovšem skulinku mezi betony netrefil. Prosadil se až v závěru v přesilové hře zadák Kántor, jenž bombou od modré čáry uzavřel bohatý účet první třetiny.

Prostřední dějství načali Češi přesilovou hrou, ale dobře s ní nenaložili. Sokolov mezi tyčemi Ruska neměl příliš práce, zapotil se až při prudké ráně Hejdy. Obrana českého výběru skřípala i nadále. Jedno z přečíslení musel po pokusu z hole Simakova řešit bravurně Pinc, vzápětí si se stejnou situaci musel poradit osamocený bek Ševc. Větší aktivita Rusů brzy vyústila v další inkasovanou branku v domácí síti. Po další chybě v obraně se sám před vítkovickým mágem zjevil Michnov a přesnou střelou se nemýlil. Tříbrankové vedení znovu soupeři nevydrželo dlouho, Češi byli odhodláni bojovat do poslední chvíle. To se vyplatilo zejména v závěru třetiny, kdy se k odraženému kotouči dostal Tenkrát a nadvakrát propasíroval touš za záda Sokolova.

Závěrečná třetina odstartovala znovu minelou v zadních řadách, kterou měl možnost potrestat Jemelejev, ale v poslední chvíli jej v nájezdu za cenu nedovoleného zákroku zastavil Novák. V následném oslabení měl možnost vyzkoušet pozornost Sokolova forvard Skuhravý. Ve 47. minutě kapituloval Pinc popáté, umístěnou střelou ze střední vzdálenosti jej překonal Žukov. Poté české mužstvo přežilo oslabení, aby vzápětí udeřilo brankou a vrátilo se do utkání. Do Tenkrátovy příhry vložil ideálně hůl Kohn a za pomocí ruského hráče přizdvihl kotouč za překvapeného Sokolova. N rozdíl tří branek mohl znovu navýšit Gladskiche, v cestě puku do sítě stála Pincova lapačka. Neujaly se rovněž kličky Hlinky ani rychlá dorážka číhajícího Tenkráta. Stejný hráč se pak postaral také o poslední akci celého utkání, kdy se krásnými háčky dostal až před svatyni Ruska, ale pohledné akci scházelo zakončení. Česko se s turnajem loučí porážkou 3:5.