Header image
«
»
  • Češi vedli o dvě branky, ale padli na nájezdy

    15.12.2005 | Lucie Vítková
    Češi vedli o dvě branky, ale padli na nájezdy

Vyrovnanou partii rozhodovaly až nájezdy. Přestože Česko vedlo ještě v polovině utkání o dvě branky, nedokázalo utkání dovést do vítězného konce. Český tým poslal brzy do vedení Marek, jemuž sekundoval ve druhé třetině střelec Hořava. Finové stačili do konce druhé části snížit na rozdíl jediné branky a v závěrečném tlaku v power play vyrovnali Peltonenem. Stejný hráč pak rozhodl i v samostatných nájezdech, když na jeho penaltovou trefu nedokázal zareagovat Vlasák. Česko v utkání přišlo o útočníky Marka a Melenovského, kteří vinou zranění do Ruska s mužstvem neodcestují.

Česko
Sazka Arena
15.12.2005
17:00
2:3 sn
(1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 5. Marek (Rachůnek), 29. Hořava (D. Moravec) - 37. Santala (Hentunen), 59. Peltonen (Hahl), rozhodující nájezd Peltonen. Rozhodčí: Vinnerborg (Švédsko) - Blümel, Pouzar (oba Česká republika). Vyloučení: 7:3. Využití: 0:2. Diváci: 6500.

Česko: Svoboda - Rachůnek, Blaťák, Kántor, Hamr, Kadlec, Hejda, Ševc, Phillip - Tenkrát, Marek, Hlaváč - Kudrna, D. Moravec, Hořava - Bednář, Vlasák, Šachl - Kalla, Skuhravý, Melenovský (10. Hübl).

Finsko: Norrena - Nummelin, Niemi, Puistola, Mäntylä, Karalahti, Saravo, Malmivaara - Hentunen, Santala, Peltonen - Hyvönen, Pirnes, Tuomainen - Salmelainen, Hauhtonen, Luttinen - Valtonen, Hahl, Uhlbäck.

Od počátku utkání viděla Sazka Arena velice vyrovnanou partii. Češi zdaleka v utkání nedominovali jako předešlý den, Finové zlepšili pohyb a obranu středního pásma. Přestože úvodní minuty patřily národnímu výběru Finska, do vedení se dostal domácí celek. V 5. minutě vynikající přihrávkou Rachůnek poslal do úniku Jana Marka, který kličkou do bekhendu určil českému výběru vedení. Vzápětí dostala Finy pod tlak také první formace, ale krásna kombinace celé trojice vyšla nazmar nepřesným zakončením. Poté už se ke slovu znovu hlásil soupeř ze Skandinávie. Peltonen se o svou šanci pral před brankou, Nummelin zkoušel brankáře Svobodu překvapit z mezikruží. Hentunen z nebezpečné blízkosti přestřelil Svobodovu klec, bek Malmivaara jejího strážce sice vystrašil, ale k gólové radosti pokus opět nevedl. Svěřenci Hadamczika se ozvali až v závěru Vlasákem, ale technicky velice zdatný útočník recept na finského gólmana Norrenu nenašel.

Přesilová hra Finska odstartovala druhou část, jenže Češi si v oslabení vedli znamenitě. Naopak ještě hrozili Hořavou nebo nebezpečnou střelou Kudrny. Hru v početní výhodě si vzápětí vyzkoušeli také domácí hokejisté. Hlaváč s Markem rozebrali stojící beky Karalahtiho a Malmivaaru, avšak v zakončení ztroskotali. Podobně si vedl také Vlasák, jenž po příhře Hejdy střílel po ledě k tyči, vyražený touš ještě zkoušel dorážet, ale Norrena byl pozorný. Ve 28. minutě Moravec přesně vyhrál vhazování na hůl číhajícího Hořavy, jenž švihem vymetl růžek finské svatyně. O chvíli později ještě Hlaváč viděl dobře najetého Tenkráta v mezikruží, jeho střela byla ovšem zblokována. Finové se dostali na dostřel české branky Pirnesem, ihned poté zkoušel své štěstí z křídla také Santala. Přestože Češi po druhé vstřelené brance ožili, přišlo snížení modrobílých. Ve 37. minutě v přesilové hře Svoboda bezvadně stihl vykopnout první střelu Santaly, ale na dorážku do odkryté horní poloviny již domácí brankář nestačil. Následně se hosté museli bránit, ale národní výběr s početní výhodou dobře nenaložil.

Třetí dějství načali lépe Češi. Kudrna po příhře Moravce neuspěl u pravé tyče, Marek se svou střelou nebyl rovněž úspěšný. Prudkou nahrávku Bednáře nedokázal trefit Vlasák. Tlak uťalo až vyloučení Ševce, po kterém přišly nebezpečné pokusy Finů. Hahl kličkami uvolnil prostor, našel Valtonena, kterého vynikajícím způsobem vychytal znovu Svoboda. Česká republika se snažila hrát aktivně, přestože vedla jen o jedinou branku. Její snahu skvěle podporoval vynikající Svoboda, který si poradil v přesilové hře také s pokusem dravého Pirnese. V závěru utkání nešťastně zasáhl Kudna holí v obličeji Santalu a od sudího vyfasoval čtyřminutový trest. Karalahtiho střela prolétla nad brankou Svobody a Finové sáhli po oddechovém času. Hosté dlouho stupňovali svůj tlak, který vyústil v zaslouženou vyrovnávací branku v 59. minutě. Peltonen z kruhu zamířil pod vyrážečku Svobody, který si na puk stačil sáhnout, přesto ale zapadl do sítě.

Nastavený čas začal opatrně z obou stran, sotva uběhla minuta bez šance, dostal se na dostřel Salmelainen. Obrovskou příležitost na druhé straně prováhal sám Vlasák, když před Norrenou s pukem na holi nedokázal zasunout touš přesně mezi betony. Více prodloužení nepřineslo, na řadu přišly samostatné nájezdy. K prvnímu nájezdu se postavil Peltonen a blafákem nedal Svobodovi žádnou šanci. Na druhé straně neproměnil kličku do forhendu Vlasák. Finové utkání otočili a připsali si do tabulky seriálu EHT druhý bod. Cenu pro nejlepšího hráče si odnesli Hejda a dvoubrankový střelec Peltonen.