Header image
«
»
Česko
Globen Arena
26.04.2006
17:00
0:3
(0:1, 0:1, 0:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 9. Emwall (A. Holmqvist, Martensson), 27. Emwall (Nordquist), 57. Martensson (Holdquist, Emwall). Rozhodčí: Levonen (Finsko) - Svensson, Carlman (oba Švédsko). Vyloučení: 5:8. Využití: 0:2. Diváci: 7251.

Česko: Hnilička - Z. Michálek, Hejda, Škoula, Krajíček, Blaťák, Ševc, J. Novák, Kutlák - Balaštík, Výborný, Hlaváč - Tenkrát, Štefan, M. Hořava - Rolínek, Marek, Prorok - Irgl, J. Hlinka, Bednář. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Pal

Švédsko: Henriksson - Lindström, K. Jönsson, Petrasek, Jonsson, Magnus Johansson, R. Sundin, A. Holmqvist, Timander - Melin, J. Jönsson, N. Bäckström - Warg, Karlsson, Pettersson - Mattsson, Mattias Johansson, Wallin - Martensson, Nordquist, Emwall. Trené

Český tým vstoupil do utkání velice vlažně. Do tempa Hadamczikův tým nedostala ani brzká početní výhoda, ve které Češi nedokázali vystřelit. Nedařilo se ani domácímu celku, ten si ovšem parádně poradil s početní výhodou v 9. minutě, když na trestné lavici pykal Hejda. Emwall se zleva natlačil před Hniličku a pohodlně poslal puk do sítě. Vedoucí branka ovšem příliš vzruchu na ledové ploše nepřinesla, nadále se pokračovalo v neurovnaném stylu. Žádnému z celků se nedařilo, že se jedná teprve o přípravu bylo patrné každým pohybem. Češi se do šancí dostávali až postupem času, Výborný ani Hlaváč ale s dobrými příležitostmi dobře nenaložili. Neujala se rovněž pohotová střela Rolínka a dravý průnik Irgla.

Lépe začali hosté druhou dvacetiminutovku, jenže ve vyložených šancích vyhořeli i tradiční opory národního týmu. A tak přišel trest v podobě druhé branky v síti Hniličky, a to ve 27. minutě. Emwall se prosadil z prostoru mezi kruhy. Češi okamžitě kontrovali Bednářem, zblízka zkoušel upět Irgl, v přesilové hře zase dobře pálil Marek. Švédové nezůstávali pozadu, neblíže navýšení skóre byl Bäckström. Nadějně vypadala na druhé straně rána Michálka, jenže o pár čísel minula pravou tyč. Hnilička zase lapil výpad Johansson.

Do poslední části proházel trenér Hadamczik útoky, ale k výraznému zlepšení nedošlo. Švédové posilněni slibným vedením zlehka kombinovali a Česko přehrávali. Po pasech aktivního Marka pálil těsně vedle mladý Hořava, v dobré šanci netrefil skulinku ve výstroji brankáře Tenkrát. Ke změně skóre nevedla ani krátká přesilovka čtyři na tři. Před Hniličkou nebezpečně operoval Melin, sám se na něj řítil rovněž Mattson. V 57. minutě zastavili Krajíček se Škoulou protihráče jen za cenu faulů a v dlouhé přesilovce pět na tři se Švédové radovali potřetí. Po umné kombinaci se zprava střelou prosadil Martensson. V pokračující přesilovce už domácí nic nevymysleli, přesto pohodlně zvítězili a upevnili si tak druhé místo v průběžné tabulce turnajů. Naopak Česká republika podlehla třem korunkám již popáté v sezóně.