Header image
«
»
Česko
Globen Arena
28.04.2006
11:00
1:5
(0:2, 0:1, 1:2)
Finsko
Branky a nahrávky: 51. Výborný (Hlaváč) - 2. Peltonen (Nummelin, Viuhkola), 16. Kerman (Kukkonen, Rita), 26. Hentunen (Viuhkola, Berg), 46. Viuhkola (Hentunen, Nummelin), 53. Santala (Hahl). Rozhodčí: Vinnerborg - Karlsson, Ulriksson (všichni Švédsko). Vyloučení: 11:8. Využití: 0:4. Diváci: 1500.

Česko: Hnilička - Z. Michálek, Hejda, Škoula, Krajíček, Hunkes, Kutlák, J. Novák, M. Čech - Balaštík, Výborný, Hlaváč - Tenkrát, J. Hlinka, Bednář - Kudrna, Peterek, Hubáček - Irgl, Štefan, Prorok. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Pal

Finsko: Norrena - Nummelin, Berg, Kukkonen, Mäntylä, Saravo, Luoma, Malmivaara, Kontiola - Hentunen, Viuhkola, Peltonen - Kallio, M. Koivu, Rita - Kerman, Santala, Hahl - J. Ruutu, Pirnes, Valtonen. Trenér: Erkka Westerlund.

S nově poskládanými útoky, ale znovu s Hniličkou v brance, vstoupili Češi do druhého zápasu na turnaji. Jejich snažení uťal již ve 2. minutě Peltonen, který v přesilovce poslal tým Finska do vedení. Seveřané brankou ožili, získali potřebné sebevědomí a dlouhé minuty nepouštěli český tým ke slovu. Jediným hráčem, který se dokázal utrhnout do šance byl Hejda, jenž si vylámal zuby na zákroku Noreny. Po sérii nevyužitých přesilovek se v 16. minutě přeci jen jedna ujala. Na konci kombinace stál se svou tvrdou ranou pohotový Kerman, který pálil přesně nad rameno Hniličky. Šikovnější Finové i nadále překypovali útočnými výpady, v první dvacetiminutovce se již prosadit nedokázali.

Do druhého dějství naskočili Češi aktivněji, dohrávali osobní souboje a tlačili se dopředu. Avšak všechny útočné pokusy končily v rohu kluziště aniž by se Norena mezi tyčemi vážněji zapotil. Zmar v koncovce dokumentoval ideálně Peterek, který si neporadil ani se střelou do odkryté brány. Ve 26. minutě pykal za katrem Čech, když Finsko svůj náskok navyšovalo. Hentunen se s pukem natlačil do brankoviště a důrazem jej dopravil až za čáru. Ani třetí využitá přesilovka Česko dostatečně nevarovala, reprezentanti si nadále počínali nedovoleně. Zákroky za hranicí pravidel oslabovali mužstvo a posílali tak Finy do slibných šancí. Valtonen i Peltonem ztroskotali na chráničích Hniličky, Vyuhkola trefil tyč.

Poslední dějství odkrájelo necelých šest minut, když na trestné lavici pobyl Hunkes pouhých šest vteřin a Finsko počtvrté trestalo. Hentunenovu ránu tečoval Viuhkola a Hnilička kapituloval. Nemohoucnost svěřenců Hadamczika se prohlubovala, z hokejek se vytratila přesnost, kombinace kazila nervozita. Jediným útokem, jenž Finy zvládal pravidelně potrápit byla formace vedená Výborným. Právě kapitán českého celku v 51. minutě z mezikruží protrhl střelecké trápení mužstva a střelou k tyči decentně nepříznivý stav poupravil. Finové s odpovědí dlouho neváhali, v plném počtu hráčů na ledě se za necelé dvě minuty prosadil osamocený Hentunen. V závěru si domácí svůj náskok s přehledem pohlídali, do jediné příležitosti poslali nadvakrát Irgla, který zbrkle zamířil v obou případech jen doprostřed branky, kde stál připravený Norena. Druhé představení na turnaji Česku znovu nevyšlo a trenéru Hadamnczikovi přibyli další starosti.