Header image
«
»
Česko
Globen Arena
01.05.2006
15:30
2:3
(2:0, 0:3, 0:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 9. Prorok (Kudrna, Peterek), 14. Balaštík (Štefan, M. Čech) - 30. Peltonen z trest. střílení, 32. Hentunen (Söderholm, Pärssinen), 39. Rita. Rozhodčí: Lärking - Carlman, Sabelström (všichni Švédsko). Vyloučení: 11:6. Diváci: 1597.

Česko: A. Svoboda - Z. Michálek, Blaťák, Škoula, Krajíček, Ševc, M. Čech, J. Novák, Kutlák - Bednář, Kracík, Hubáček - Irgl, Marek, Rolínek - Tenkrát, Štefan, Balaštík - Kudrna, Peterek, Prorok. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a Fr

Finsko: Norrena - Nummelin, Mäntylä, Kukkonen, Lehtonen, Söderholm, Luoma, Malmivaara - T. Ruutu, Santala, Peltonen - Pärssinen, Kontiola, Hentunen - Rita, Pirnes, Kerman - J. Ruutu, M. Koivu, Valtonen - Pesonen. Trenér: Erkka Westerlund.

Do poslední prověrky před blížícím se šampionátem v Rize nastoupili čeští reprezentanti s Adamem Svobodou v brance. Nominace ještě není jistá, takže hráči stále ještě bojují o účast v prestižním turnaji. Zároveň se snažili napravit velmi špatnou reputaci, kterou doposud zanechali ve Stockholmu.

Český tým vstoupil do utkání aktivněji, ale za hákování přišlo vyloučení Kudrny, po němž Finové na okamžik uzamkli hru v české obranné třetině. Svoboda však pokryl všechny pokusy seveřanů. Český brankář měl ovšem práci i po vypršení Kudrnova trestu, jelikož za katr usedl obránce Ševc. Druhá přesilovka Finska byla podobná jako ta předešlá. Také gól nepřinesla, čehož mohlo Finsko litovat, jelikož zanedlouho po skončení početní výhody týmu Suomi, vstřelil český tým úvodní branku utkání. Jaroslav Kudrna vlétl do útočné třetiny a našel Proroka v ideální pozici. Český střelec měl dostatek času a z levé strany prostřelil Norrenu. Český tým vůbec poprvé v turnaji vstřelil úvodní branku utkání. Češi jakoby chytili formu a v první třetině vstřelili ještě jednu branku. Po rychlém protiútoku dostal Balaštíkzpoza branky přihrávku od Štefana a trefil přesně. Náhlý vzestup formy českých barev mohli čeští hráči potvrdit posléze, když se Prorok prodral před finského brankáře, vystřelil a puk se odrazil k Novákovi, který ovšem nastřelil jen tyčku.

Pár vteřin po zahájení druhé třetiny měl Ivo Prorok stoprocentní šanci, když se k němu odrazil puk a finský gólman mohl jeho střele čelit pouze vleže. Prorok ale trefil přesně jeho lapačku. Finové se ovšem od druhé třetiny zmátořili a vytvořili si několik slibných příležitostí, kterým prozatím Svoboda statně čelil. Ale přesně v polovině druhé třetiny uháněl osamocený Rita na Svobodu a byl hákován. Hlavní arbitr tedy nařídil trestné střílení, kterého se ujal Peltonen. Finský útočník našel skulinku mezi Svobodovými betony a vstřelil kontaktní branku. To Finsku jednoznačně pomohlo a dodalo na odvaze. Dvě minuty poté modro-bílí vyrovnali. Hentunen tečoval střelu od modré, na kterou byl už brankář Svoboda krátký. Krátce před uplynutím hrací doby ve druhé třetině se puku ve středním pásmu chopil Rita, jenž střelou z mezikruží prostřelil Svobodu a poslal Suomi do vedení.

Do třetího dějství tedy vstupovalo Finsko s jednogólovým vedením, ke kterému ve druhé třetině zavelel Peltonen po proměněném trestném střílení. Role se naráz prohodily a po první třetině, kde dominovali Češi, najednou ve druhé třetině bylo Finsko o krok vpředu. Třetí třetina ovšem moc hokejové parády nepřinesla. K vidění bylo plno zakázaných uvolnění a postaveních mimo hru. Ani několik přesilovek a oslabeních nenapomohlo k brance ani na jedné straně. Minutu a půl před koncem, kdy by měl gradovat český tlak, si v souboji Lukáš Krajíček nepovoleně přidržel Pyrnäse a putoval na trestnou lavici. To byl konec veškerým nadějím českého týmu. V závěru už měl dvě šance akorát finský Ruutu, které neproměnil, ale Finsko zbytek zápasu už kontrolovalo těsné vedení převážně v obranném pásmu Česka. Česká republika teda obsadila na turnaji Euro Hockey Tour poslední čtvrté místo.