Header image
«
»
Česko
místo neznámé
31.08.2006
18:00
2:1 sn
(0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)
Finsko
Branky: 52. Marek, rozh. nájezd Burger - 51. Aalto (Pesonen). Rozhodčí: Poljakov - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 3296. Střely na branku: 33:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1.

Česko: Hnilička - Zíb, Blaťák, Ševc, Žižka, Kutlák, Hamr - P. Sýkora, Marek, Chabada - Sivek, J. Hlinka, Rolinek - Irgl, Burger, Hubáček - Hořava, Marha, Rachůnek

Finsko: Wallinheimo - Laamanen, Mikkola, Aalto, Viitanen, Laatikainen, Lepistö, Helenius, Salmela - Pesonen, Kontiola, Nurmi - Rita, Leino, Aaltonen - Uhlbäck, Viitaluoma, Kivenmäki - Haataja, Saarenheimo, Valtonen

1. třetina:

Z utkání uběhlo pouhých sedm vteřin a už se otevíraly vrátka na domácí trestné lavici, když si Petr Sýkora vyšlápl ve středním pásmu na Nurmiho. Finové se ani nestačili usadit v pásmu a záhy i oni poznali přísný metr ruského rozhodčího Poljakova, když šel za nedovolené bránění pykat jejich kapitán Laamanen. V první šanci zápasu se objevil Pesonen, když si vybruslil zpoza branky, ale Hniličku z úhlu nepřekonal. Na druhé straně na sebe upozornil agilní Hubáček, ale i on cílil nepřesně. Na úvod sedmé minuty hákoval domácí Zíb Kivenmäkiho a Finům se naskytla další přesilová hra. Až v jejím závěru pálil nejprve nebezpečně od modré finský kapitán Laamanen, aby následně stejný hráč chyboval na modré čáře a do brejku se hnal Jaroslav Hlinka. Při kličce proti vracejícímu se Mikkolovi ale ztratil sparťanský forvard rychlost a střelu umístil z mezikruží jen do finského brankáře.

Poté, co se poměr hráčů na ledě vyrovnal, zakousli se konečně čeští hráči do soupeře naplno. Bojovník Irgl si vykoledoval nedovolený zákrok Viitanena a v následné přesilovce se do pěkné střelecké pozice dostal Žižka. Pražskou kombinaci s Hlinkou zakončoval slávista Žižka od modré projektilem do připraveného Wallinheima. Ve 13.minutě si na finském gólmanovi vylámal zuby Irgl, když neuspěl střelou švihem po nahrávce Hlinky. Ke slovu se posléze dostal i čtvrtý český útok, ale Hořava trefil svou střelou nešikovně postaveného Rachůnka v brankovišti. Na začátku 18.minuty se Irgl hbitě prosmýkl mezi čtyřmi protihráči, ale na poslední chvíli ho do zakončení nepustil obránce Niitanen. O chvíli později uzamkla čtvrtá formace Hadamczikova výběru seveřany v jejich pásmu a kolotoč přihrávek zakončil tvrdou střelou Burger. Wallinheimo se ale přemístil bleskurychle a zasáhl skvěle betonem.

2. třetina:

Zatímco úvodní dějství patřilo svěřencům Aloise Hadamczika, ve druhé třetině si lépe vedli hosté. Hned po půlminutce se vytáhl Hnilička proti bekhendové střele Nurmiho. Vzápětí šel pykat na trestnou Chabada a česká jednička se zapotila při projektilu Aalta od modré. V závěru přesilové hry střílel po pěkné kombinaci s Kivinmäkim pouze do Hniličky Laatikainen. Ve 24.minutě se probrali také útočníci českého výběru. Kutlák netrefil skákavý puk po přihrávce Chabady. Češi se nemohli dostat do tempa ani v následné přesilovce a tak málem udeřilo na druhé straně. Pouze do Hniličky pálil Nurmi a proti libereckému gólmanovi neuspěl s dorážkou ani Pesonen. Výraznější šanci na otevření skóre si domácí tým vypracoval až v polovině třetiny, když od modré čáry zkoušel štěstí Žižka, ovšem brankář Jyveskylä si počínal bravurně i tentokrát. Pak se při vyloučení Hořavy proháčkoval až před českého gólmana Lepistö, ale Hnilička efektně zasáhl holí.

Ve 32.minutě si vybruslil zpoza finské klece Hlinka, ale neprostřelil předpisovou výstroj Wallinheima. O chvíli později se málem ujala tečovaná střela Marka, aby následně při vyloučení Uhlbäcka vystrašil finskou lavičku jedovkou nad branku z dálky Sýkora. Další dvě trestné minuty v utkání si pak ale musel odpykat Hořava a dostal finské mužstvo na koně. Přesto mohli Seveřané inkasovat, když Ševc zpracoval příhru na modré a pálil těsně nad. V poslední minutě druhé třetiny chyboval v obranné činnosti Zíb a Ville Viitaluoma se hnal z levého křídla, ale Hniličku nepřekonal. V závěru mohl ještě přelít misku vah na stranu týmu ze země tisíce jezer Laatikainen, ale jeho pěkný pokus prosvišťel kolem levé tyče.

3. třetina:

Úvod třetí třetiny patřil opět domácím, když se nebezpečně probil do pásma Hlinka, ale k zakončení se nedostal. Tlak čtvrté formace zakončoval na začátku 44.minuty od modré obránce Zíb a hned po následném buly málem vystrašil střelou švihem Willinheima Jan Marek. Domácí výběr zatlačil Finy k jejich kleci a ve dvou obrovských šancích během jednoho střídání se objevil Petr Hubáček. Nejprve nastřelil jen finského brankáře a poté odražený puk poslal jen do levé tyčky. Po faulu Heleniuse měli Češi navíc možnost přesilové hry. Nejprve Petr Sýkora minul nabitý kotouč od Hlinky a pak hledal pěkně zpoza klece Marek mezi kruhy Chabadu, ten ovšem puk v tísni nezpracoval. V 39.minutě málem propálil Radek Hamr lapačku Wallinheima.

Narůstající tlak českého výběru narušilo zbytečné vyloučení Ševce, který těsně předtím ještě stihl tvrdě vypálit od modré. Už se zdálo, že čeští hokejisté přežijí oslabení bez úhony, když Pesonen vyškrábl puk u mantinelu a posunul ho na obránce Teemu Aalta. Jeho střele od modré clonil jeden z finských útočníků a kotouč zapadl pod Hniličkovou vyrážečkou do branky – 0:1. Seveřané se ale z využité přesilovky neradovali dlouho. Po střele Zíba od modré se v chumlu před finskou brankou nejlépe orientoval důrazný Jan Marek a protlačil puk pod ležícím brankářem Finů – 1:1. V 53.minutě pálil od pravé kruhu Ševc, proti jeho střele vytasil opět rychlý beton Wallinheimo a následný závar ukončila až zblokovaná střela Žižky do ochranné sítě. V 58.minutě se před Hniličkou usadil druhý útok Finů, ale nezmohl se navíc, než na střelu Aaltonena z úhlu. Do protiútoku se hnal Hlinka, ale zakončovat musel v pádu a na střelu po ledě si v pohodě počíhal finský hrdina. V závěru se trochu přiostřilo, ale ani jeden z týmu už hrozbu pětiminutového prodloužení neodvrátil.

Prodloužení:

Do prodloužení nastoupili obě mužstva s otevřeným hledím. Hned první útočnou akci zakončoval z pravého křídla Chabada a při dalším střídání přidal střelou od modré Wallinheimovi další úspěšný zákrok do statistik Kutlák. Pak si nabruslil do pásma domácích Kivenmäki a jeho střela jen lehce minula levou tyčku Hniličkovy klece. Vzápětí se skvěle proháčkoval mezi třemi protihráči Petr Sýkora, ale nezakončil přesně. Na druhé straně musel Hnilička v rozkleku zasahovat proti Viitaluomovi. Brankáři byli na obou stranách opravdu skvělí a tak o vítězi museli rozhodnout samostatné nájezdy.

Samostatné nájezdy:

K prvnímu nájezdu se postavil Jiří Burger a úspěšně ho umístil pod lapačku. Vzápětí nevyzrál na Hniličkovi Kontiola a Petr Sýkora puk mezi betony také neprocedil. Ve druhé sérii chyboval i Pesonen a po něm Hlinka branku přestřelil. Skvělý zákrok lapačkou předvedl proti Kivinmäkimu Milan Hnilička a zajistil českému výběru vítězství.

Ohlasy po utkání

Erkka Westerlund: Chtěl bych pogratulovat českému týmu k vítězství. V utkání hrálo poprvé na mezinárodní úrovni deset našich hokejistů, nasadili jsme velmi pozměněný tým. Z tohoto pohledu je pro nás průběh utkání satisfakcí. Můžeme být s naším výkonem spokojeni. Chceme vyzkoušet další adepty a turnaj je k tomu ideální příležitostí. Řada opor nám odešla do zámoří, jiné jsme ponechali v přípravě klubů.

Pavel Marek: Na úvod sezony jsme viděli velice dobrý zápas, který měl vysoké tempo. V první třetině jsme si vypracovali spoustu šancí a je jen škoda, že jsme je nevyužili. Poté jsme si přivodili určité problémy, hráli jsme často v oslabení. Jsem rád, že se nám povedlo o vítězství rozhodnout v nájezdech, kdy jsme vítězství strhli na svoji stranu.