Header image
«
»
  • Rusové uštědřili Finům v závěru těžký direkt

    02.09.2006 | Lukáš Rejmon
    Rusové uštědřili Finům v závěru těžký direkt

L i b e r e c - V dalším utkání turnaje ČP Cup 2006 zvítězil tým Ruska, který si po výborném výkonu zejména ve druhé a třetí části připsal další tři body do turnajové tabulky. Zápas přesto rozhodly až dvě rychlé branky v rozmezí 30 vteřin v samotném závěru klání.

Finsko
Liberec
02.09.2006
14:00
3:4
(1:0, 2:2, 0:2)
Rusko
Branky: 6. Pesonen (Kontiola), 27. Valtonen (Kuusela, Lepistö), 40. Pesonen (Kontiola) - 23. Kurjanov (Ťurin), 35. Bykov (Kurjanov), 55. Ťurin (Kurjanov, Bykov), 56. But (Morozov, Nikulin). Rozhodčí: Mynář - Pouzar, Kalivoda (všichni ČR). Vyloučení: 13:10. Využití: 1:1. Diváci: 794. střely na branku: 18:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.

Finsko: Ahonen - Laamanen, Mikkola, Aalto, Viitanen, Laatikainen, Lepistö, Helenius, Salmela - Pesonen, Kontiola, Nurmi - Rita, Leino, Aaltonen - Uhlbäck, Viitaluoma, Kivenmäki - Kuusela, Saarenheimo, Valtonen.

Rusko: Barulin - Nikulin, Proškin, Atjušov, Varlamov, Bykov, Koltsov, Jemelin, Kondratěv - Morozov, Zinovjev, But - Kulemin, Neprajev, Charitonov - Ťurin, Kurjanov, Popov - Škotov, Nikulin, Simakov.

Ve druhém utkání turnaje Česká Pojišťovna Cup 2006 hraného v liberecké Tipsport areně se střetly dva týmy, které v prvním duelu shodně okusily samostatné nájezdy, ovšem z opačným výsledkem. To dnešní pak skončilo po 60 minutách vítezstvím Rusů 4:3.

První třetina

První třetina tohoto utkání začala v velmi opatrném duchu na obou stranách. Na vyšších obrátkách tak nabrala až ve 3. minutě po vyloučení finského obránce Salmely, po kterém si měli Ruští hráči možnost vyzkoušet první přesilovou hru utkání. S tou nenaložili vůbec špatně a po Butově přesné přihrávce do mezikruží poprvé překonal brankáře Ahonena Nikulin. Jeho střelu však zastavila levá tyč finské branky. Tato přesilová hra dodala hráčům Ruska ještě větší elán a několikrát tak zamkli finskou pětku v její obranné třetině. Z tlaku však Finy vymanil skvěle provedený brejk dva na dva. V čase 5:28 se při signalizovaném vyloučení jednoho z Rusů rozjela dvojice útočníků Kontiola a Pesonen, prvně jmenovaný našel lahůdkovou přihrávkou od levého hrazení své pravé křídlo PESONENA, který neměl sebemenší problém trefit opuštěnou branku Barulina – 1:0.

Další zajímavá situace se hrstce přihlížejících diváků naskytla až v 9. minutě, kdy se před střídačkou hráčů v červených dresech strhla menší šarvátka mezi Proškinem a Salmelou, po které si šli oba kohouti odpočinout na 2+2 minuty za hrubost. Tato situace jako by Rusy trochu zvedla, začali opět lépe bruslit a několikrát Finy uzamkli v jejich obranné třetině, ale žádnou vyloženou brankovou příležitost si však nevytvořili. Ve 12. minutě dostali Rusové možnost další přesilové hry, kterou jim nabídl faul střelce prvního gólu Pesonena. S touto přesilovkou naložili Rusové podobně jako se svou první. Zamkli Finy v obranné třetině, několikrát ohrozili brankáře Ahonena, ale kýženého vyrovnání se nedočkali. V 15. minutě se mohlo naopak skóre měnit na druhé straně. Finský útočník Rita se skvěle uvolnil na modré čáře, naznačenou střelou položil jednoho z ruských obránců na led, ale poté našel pouze připravenou lapačku brankáře Barulina. Závěr třetiny vyzněl ve prospěch ruských hokejistů, ale víc než na šanci dvojice Morozov, Zinovjev, po které skončil v brance místo puku druhý jmenovaný hráč, to nestačilo. Do kabin tak odcházeli šťastnější Finové s jednobrankovým vedením.

Druhá třetina

Druhá třetina začala ve znamení ruského náporu. Hned v 21. minutě se ocitl před Ahonenem zcela volný Charitonov, jeho střelu však opět zastavily betony finského brankáře. Svou snahu o vyrovnání dovedli Rusové k cíli v čase 22:15, kdy obléhání finské branky zakončil, po střele Tjurina, dorážkou z bezprostřední blízkosti KURJANOV1:1. Ve 24. minutě v úvodu finské přesilovky ujela hned trojice ruských hráčů, o možnost lépe ohrozit soupeřovu branku se však připravila nepřesnou finální přihrávkou. Za to je těsně po jejím skončení Finové s chutí potrestali. V čase 26:37 předvedl ukázkový pas z vlastní modré čáry útočník Kuusela, po němž se VALTONEN protáhl mezi dvěma ruskými obránci a svůj nájezd zakončil střelou nad pravý beton brankáře Barulina – 2:1. Tato branka Finy notně povzbudila, začali soupeře napadat skvělým bruslením a díky tomu ho tak až do poloviny druhé části takřka k ničemu nepustili.

Rusy z letargie dostala až šance Buta, který uháněl od modré čáry sám na Ahonena, z klidu ho však vyvedla hokejka jednoho z finských obránců ve výstroji. Po tomto faulu následovala další ruská přesilová hra, která posadila hráče v červeném definitivně na koně. Vytvořili si několik vyložených brankových příležitostí, ovšem ani střela osamoceného Morozova z mezikruží brankou neskončila. Ruský tlak byl v tuto chvíli natolik velký, že si finští obránci často nevěděli rady, jakým způsobem by měli rychlé Rusy zastavit. Nakonec se to povedlo Laamanenovi, jeho zákrok se ovšem vymykal pravidlům, a proto tak poslal své spoluhráče do třech. To byla voda na ruský mlýn. Během přesilovky 5 na 3 Finům nepůjčili ani jednou kotouč, odstřelovali branku Ahonena, kterému však v největší šanci Morozova pomohla opět konstrukce vlastní branky, tentokráte levá tyč. Když už to vypadalo že se Finové náporu ubrání a Laamanen skočil na led, využil v čase 34:07 dezorientované obrany Kurjanov, poslal přesnou přihrávku před branku na BYKOVA, který trefil odkrytou část Ahonenovy branky a vyrovnal – 2:2.

Tato branka paradoxně Rusy trochu ukolébala. Finové začali opět lépe bruslit a výsledkem toho byl velký závar před ruskou brankou v závěru 38. minuty, během něhož si vytvořili několik brankových příležitostí a také vykoledovali dva nedovolené zákroky ruských hráčů, které jim nabídly přesilovou hru 5 na 3. S tou si Finové poradili bravurně. Několikrát odstřelovali ruskou branku od modré čáry, až se nakonec ujala dorážka PESONENA z bezprostřední blízkosti– 3:2. Závěr třetiny se nakonec odehrál na obou stranách ve 4, jelikož byl těsně po vstřelené brance vyloučen Viitauluomi.

Třetí třetina

Třetí třetina začala početní výhodou Rusů, během které si však borci v červených dresech žádnou větší příležitost nevytvořili. Po skončení této přesilové hry naopak vyskočil z trestné lavice potrestaný Viitauluomi, prosmýkl se kolem levého mantinelu, přihrál Pesonenovi, ten však dostal kotouč do pozice, ze které se branka Rusů ohrozit nedala. Vzápětí byl Pesonen faulován Charitonovem, tuto početní výhodu však Finové odehráli velmi špatně. Od 46. minuty začala hra Rusů opět nabírat na obrátkách. Díky tomu si vynutili i další početní výhodu. Během její první části měl velkou šanci Popov, z úhlu však Ahonena nepřekonal, v závěru se naopak přiostřilo po dvou diskutabilních zákrocích finských obránců, které však nechaly sudího Mináře, k nelibosti ruské střídačky, klidným. V polovině třetiny už se Rusové málem radovali, v závaru před brankou plácl do puku Něprjajev a Ahonenovi pomohla potřetí v zápase branková konstrukce!

51. minuta nabídla 794 diváků i jednu zajímavou šarvátku. Vše vzniklo při šanci Proškina, který se tlačil do zakončení před Ahonenem. Atakoval ho však více, než byli ochotni přijmout finští hráči, což mu také dva z nich rázně vysvětlili. Résumé této situace bylo 2+2+2 min pro Proškina, 2+2 min pro Valtonena a 2 min pro Viitanena. Tato situace Rusy opět nabudila. Vytvořili si znovu velký tlak, který hasil nedovoleným zákrokem Helenius. To však neměl dělat. Přesilovku Rusové sehráli skvěle. Ukázkový zámek zakončil v čase 54:50 nechytatelnou střelou do šibenice TJURIN – potřetí v zápase vyrovnáno – 3:3. To však Rusům ještě nestačilo. Neuběhlo ani 30 vteřin a akci jako přes kopírák, tentokráte však bez početní výhody, předvedl BUT a Rusové se poprvé v utkání ujali vedení – 3:4. Poslední velkou šanci utkání si vytvořili Finové. Laatikainen přejel s kotoučem na holi modrou čáru, zdvihl hlavu, neviděl však volného žádného ze spoluhráčů, proto se rozhodl vypálit. Barulin s námahou jeho střelu vyrazil před sebe, Laatikainen si jí sám dojel, ale dostal se k němu příliš blízko, takže ho už nemohl překonat. V závěru sice Finové odvolali brankáře, ale ani to jim k vyrovnání nepomohlo.