Header image
«
»
  • Skandinávské derby zvládli lépe Finové

    03.09.2006 | Lukáš Rejmon
    Skandinávské derby zvládli lépe Finové

L I B E R E C - Ve skandinávském derby zvítězili hráči Finska na svými odvěkými rivaly ze Švédska 3:2. Utkání rozhodla zejména větší touha po vítězství na straně Suomi. Hrdinou utkání se stal finský brankář Wallinheimo, který pokryl několik dobrých šancí Švédů a přispěl tak velkou měrou k celkovému vítězství.

Švédsko
Liberec
03.09.2006
14:00
2:3
(1:2,0:1,1:0)
Finsko
Branky: 11. Pettersson (Emvall), 50. Bäckström (Johansson) - 4. Kuusela (Aalto, Laatikainen), 16. Laamanen (Viitaluoma), 28. Nurmi (Aalto, Kontiola). Rozhodčí: Šindler - Kalivoda, Pouzar. Vyloučení: 10:9. Využití: 1:1. Diváci: 597. střely na branku: 31:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

Švédsko: Henriksson - Jonsson, Strälman, Jönsson, Holmqvist, Viklund, Johansson, Petrasek - Märtensson, Eriksson, Fabricius - Emvall, Warg, Pettersson - Mänsson, Bäckström, Berqvist - Hallin, Davidsson, Hannula. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Finsko: Wallinheimo - Lepistö, Laamanen, Viitanen, Aalto, Mikkola, Laatikainen, Salmela, Helenius - Nurmi, Kontiola, Pesonen - Haataja, Leino, Rita - Kivenmäki, Viitaluoma, Kuusela - Valtonen, Saarenheimo, Uhlbäck. Trenér: Erkaa Westerlund.

První třetina

Švédové zjevně ještě unavení z těžkého podvečerního duelu s Českou republikou začali utkání opatrně. Finové, naopak zklamaní z porážky od Rusů, je tak od počátku aktivní hrou zatlačili do defenzívy. Z toho také pramenily 2 vyloučení v průběhu 2. minuty, po kterých si Finové vyzkoušeli přesilovou hru 5 na 3. Během ní zamkli Švédy v jejich obranné třetině, ale žádnou větší šanci si nevytvořili. Když už vypadalo, že se Švédové ubrání, nahodil v čase 3:01 od modré čáry Kuusela kotouč směrem na branku a jeho chytrý pokus tečoval za Henrikssona KIVENMÄKI0:1. Vstřelená branka Finy notně povzbudila, vytvořili si několik dobrých šancí, které však zůstaly nevyužity. Švédové až do poloviny utkání působili pasivním dojmem. V čase 10:01 však udeřili. Emvall našel vynikající přihrávkou do jízdy nastartovaného PETTERSSONA, který ačkoliv své sólo na poprvé do gólového konce nedotáhl, tak si ale sám dojel odražený kotouč a střelou z blízkosti do šibenice nedal Wallinheimovi sebemenší šanci – 1:1.

Finy obdržená branka nepoložila, naopak. Borci v modrých dresech ještě zvýšili svou aktivitu a vynutili si další početní výhodu. Tu nezahráli špatně, usadili se na téměř celé dvě minuty v útočném pásmu, branku však ani jednou neohrozili. Ihned po skončení přesilové hry však vystrčili drápky i Švédové. Centr švédské čtvrté formace Davidsson postupoval na branku při situaci 2 na 1 společně se svým parťákem z útoku Hannulou, nakonec se však rozhodl zakončit sám a branku přestřelil. Zákonitě tak udeřilo na druhé straně. V čase 15:45 při signalizované početní výhodě překvapil skoro z brankové čáry Henrikssona chytrou střelou mezi betony LAAMANEN1:2. Závěr třetiny vyzněl ve znamení šancí týmu Tre Kronor. Nejprve zakončoval chytrou přesilovkovou souhru Davidsson, ovšem ani tentokrát se jeho střela mezi tři tyče nevešla, o chvilku později se stejným efektem také Eriksson. V úplně poslední šanci třetiny se ještě ocitl Pesonen, který vyjel sám zpoza branky až před Henrikssona, skóre prvního dějství se již neměnilo.

Druhá třetina

Začátek prostřední části začal stejně tak jako závěr té předchozí, šancí Finů. Laatikainen vystřelil od modré čáry a vlastní branky málem dosáhl jemnou tečí Jonsson. Naštěstí pro něj i jeho spoluhráče se střela otřela o břevno a tyč Henrikssonovy branky! Tato šance jako by Švédy probudila. Hned vzápětí vyzkoušeli pozornost finského brankáře Wallinheima postupně Viklund a po něm také Johansson, v obou případech však bez úspěchu. Ve 23. minutě mohli Finové zvýšit svůj náskok, Lepistö vystřelil dělovku od modré, ta jen těsně minula Henrikssonovu branku, odrazila se však od hrazení zpět, ale Nurmi plachtící puk ze vzduchu nezasáhl. Ve 26. minutě mohlo být vyrovnáno. Walliiheimo se vydal za vlastní branku, tam však trochu zazmatkoval a měl co dělat, aby se na střelu Petterssona stačil včas připravit. Naštěstí pro něj mířila přímo do středu branky. Poté se opět potvrdila stará pravda, nedáš, dostaneš. Na druhé straně Aalto ukryl svou střelu od modré čáry v houštině těl, trefil však pouze Henrikssonovy betony, od kterých se ale puk vrátil zpět do schrumáže před brankou, z níž ho v čase 27:24 uklidil do branky NURMI1:3.

Ihned po vstřelené brance přehnal svůj důraz Rita a nabídl tak Švédům šanci na snížení. Přesilovka se však hráčům ve žlutém příliš nevyvedla a vytěžili z ní jedinou střelu z hole Johanssona, která však Wallinheima v brance protáhla. Na druhé straně měl další gól na holi Kuusela, puk se mu však zamotal mezi brusle. V závěru třetiny se diváci mnoha šancí nedočkali, za zmínku stojí pouze dvě šance Švédů, jmenovitě Petterssona a Davidssona, které však zlikvidoval gólman Wallinheimo. Stejně tak jako v první části měli poslední slovo Finové, Nurmi ale náskok svých barev v dobré příležitosti nezvýšil.

Třetí třetina

Třetí část začala přesilovou hrou Švédů po zákroku Pesonena. Tuto početní výhodu zahráli Švédové velmi dobře, několikrát ohrozili brankáře Wallinheima, ale ten stále držel pouze jeden gól na kontě obdržených branek. Poté hra na několik minut ztratila na atraktivnosti, byla provázena nepřesnými přihrávkami a častým přerušováním. Z toho ji nevyvedla ani přesilová hra Finů na konci 47. minuty, během níž se modří nezmohli na jedinou střelu mezi Henrikssonovy tyče. Pravým opakem byla početní výhoda Švédů o pár okamžiků později. Během ní hráči Tre Kronor výborně kombinovali, několikrát nebezpečně ohrozili branku Finů, až se nakonec v čase 49:20 ujala střela BÄCKSTRÖMA z pravého kruhu, kterou před Wallinheimem výborně clonil Bergqvist – 2:3.

Vstřelená branka Švédy notně povzbudila, najednou jich bylo plné hřiště a Finové nevěděli kam dřív skočit. Švédský tlak však přibrzdilo zbytečné vyloučení po jednom z mála finských výpadů do útočné třetiny. Svou další početní výhodu nesehráli Finové špatně, moc nechybělo a Lepistö vrátil Finům dvoubrankové vedení. Volného kotouče za vlastními zády si naštěstí pro svůj celek Henriksson všiml včas. Vzápětí po jejím skončení nabídl Finům další, svým nepřesným nahozením mimo hrací plochu, Davidsson. Tu sehráli modří ještě lépe, Kontiola se zjevil naprosto sám před Henrikssonem, svou vyloženou šanci však neproměnil. Poslední dvě minuty se Švédové usadili na útočné polovině Finů, na posledních 56 vteřin si vynutili i přesilovou hru, kterou ještě umocnili odvoláním brankáře Henrikssona, vyrovnat se jim však i přes drtivý tlak nepodařilo.