Header image
«
»
  • Na závěr porážka od celkového vítěze

    03.09.2006 | Lukáš Rejmon, Štěpán Hanuš
    Na závěr porážka od celkového vítěze

L I B E R E C - Čeští hokejisté ve svém posledním vystoupení na ČP Cupu 2006 prohráli ve velmi dobrém utkání s celkovým vítězem, týmem Ruska 3:4. V utkání našim hokejistům opět nevyšla hra v oslabení, při které inkasovali 2 branky, jednu pak dokonce i při vlastní přesilovce. Díky tomuto výsledku skončil národní tým na konečném 4. místě.

Česko
Liberec
03.09.2006
18:00
3:4
(0:1, 1:2, 2:1)
Rusko
Branky: 39. Zíb (Hlinka, Marha), 46. Marek (Hlinka, Zíb), 54. Burger (Irgl, Hubáček) - 17. Popov (Koltskov, Kurjanov), 29. Ťurin (Koltsov), 38. Simakov (Nikulin), 53. Proškin (But). Rozhodčí: Andersson - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:9. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 4373. střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 3:4.

Česko: Málek - Blaťák, Hunkes, Hamr, Kutlák, Ševc, Žižka, Zíb - Sýkora, Marek, Marha - Irgl, Burger, Hubáček - Sivek, Hlinka, Chabada - Hořava, Skuhravý, Rachůnek. Trenér Hadamczik.

Rusko: Jeremjenko - I. Nikulin, Proškin, Aťušov, Varlamov, D. Bykov, Kolcov, Jemelin, Kondratěv - Morozov, Zinovjev, But - Kulemin, Něprjajev, Charitonov - Tjurin, Kurjanov, Popov - Škotov, A. Nikulin, Simakov. Trenér Bykov.

1. třetina:

Obě mužstva vstoupila do zápasu opatrně. V první vážnější akci se objevil Popov, když se vydal po levém křídle, ale zakončil nepřesně. Vzápětí se dopustil faulu Ševc a během následné přesilovky se Zinovjev s Morozovem ocitli sami před Málkovou klecí, ale ten jejich náporu odolal. Na konci 6.minuty se přehnal bleskurychlý Sýkora kolem Varlamova, nahrál zpět na Marka a jeho volej vyrazil Jeremenko nad sebe a Proškin besaballovým úderem odehrál puk do středního pásma. Sudí Andersson ale vylučoval za předchozí hákování Varlamova. Po chvíli se Morozov uvolnil v oslabení kolem Kutláka efektní kličkou, ale nezakončil přesně. Potom Hlinka atakoval nedovoleně u mantinelu Nikulina a síly na ledě se vyrovnaly. V době, kdy už bylo na obou stranách pět hráčů, opřel Anton But svou střelu do levé tyčky Málkovy svatyně. Českou střídačku to natolik vystrašilo, že poslalo na led šest bruslařů, což pravidla bohužel nedovolují. I přes početní nevýhodu forčekoval Burger soupeře až u branky Jeremenka, který se nedohodl s vracejícím se Kolcovem a ruský bek si málem srazil kotouč do vlastní branky.

Ve 12.minutě se českému týmu podařilo přečíslit obranu soupeře. Ruští obránci srazili pas Sivka až na Burgera, který z ideální pozice minul levou tyčku. O pár chvil později se bránila pětice českých hráčů ze všech sil nastřelování ruské elitní formace. Až vše vyřešila Málkova lapačka po střele Kolcova švihem z mezikruží. Pak se rozhodl Blaťák, že si narazí místo se spoluhráčem s ochrannou sítí, ale podle nových pravidel k tomu neměl švédský sudí pochopění a obránce švédské Mory obdržel dvouminutový trest. Až v jeho závěru zahrozil Morozov, ale netrefil poloodkrytou branku. Ihned poté, co se Blaťák vrátil na led, putoval opačným směrem za faul kolenem Skuhravý a toho už Rusové potrestali. Nádhernou kombinaci Kolcova s Kurjanovem zakončoval u pravé tyčky Alexander Popov. Na druhé straně opět zaskřípala spolupráce Jeremenka s obránci a po zásahu Kondratěva musel švédský sudí konzultovat situaci s videorozhodčím. Ke gólu však nedošlo, ale český tým situace povzbudila. Po chybě Hlinky z levé strany napřáhl ke golfáku Popov, ale minul levou tyčku. V protiútoku už Hlinka zase střílel na Jeremenka. Jeden z ruských beku mu ale padl do střely. Pak vyfasoval menší trest Ilja Nikulin a Češi uzamkli soupeře téměř na celou dobu v jejich pásmu. Jediné vážnější ohrožení Jeremenkovy branky znamenal ale pouze nadějný průnik Burgera.

2. třetina:

Do druhé třetiny poslal na led trenér Hadamczik Ivana Rachůnka, ale tomu se první střídání moc nepovedlo, když dvakrát neuhlídal Zinovjeva a ten mohl zblízka ohrozit plzeňského brankáře. Pak se na ledě opět prosadila Markova formace, její centr sám střílel nebezpečně po ledě a po něm ještě neúspěšně dorážel Sýkora. Na druhé straně musel Málek zasahovat proti záludné střele Něprajeva. Ve 23.minutě nabral na levém křídle rychlost Sýkora a nádhernou kličkou do zpětného blafáku málem překonal Jeremenka. Při obranném zákroku ho fauloval Aťušov a šel za katr. Při následné přesilové hře musel Jeremenko řešit spletitou situaci po nahození Hlinky a dorážkách Kutláka a následné střele Hořavy z levého křídla. Po chybě Ševce s Žižkou na modré se hnal Morozov úplně sám na Málka, ale český brankář ho vychytal. Po faulu Marka si zase zahráli v početní výhodě Rusové, ale česká čtveřice se bránila srdnatě a soupeře téměř k ničemu nepustila. Ve 29.minutě nahodil od modré před Málka puk Kolcov a nevinná situace skončila brankou v české síti, když z klubka těl dorážel Denis Ťurin - 0:2.

V polovině zápasu si sudí Andersson našel faulujícího Charitonova a český výběr si zahrál další přesilovku. V jejím závěru ujela trojice domácích bruslařů. Marek s Hamrem vyšachovali jeiného obránce Rusů a Marha mohl zakončovat do poloodkryté branky, nastřelil však pouze ležícího Jeremenka. V následném náporu se do střely postupně opřeli Kutlák, Marek a znovu Hamr od modré, ale ruská pevnost nadále odolávala. Na Jeremenka se v těch chvílích valil jeden český útok za druhým a ruští hokejisté se osvobozovali pouze jednoduchým nahazováním do středního pásma. Ve 36.minutě ujel po pravém křídle rychlý Charitonov a trefil vnější konstrukci Málkovy branky. Pak se ve dvou šancích po sobě objevil Skuhravý, ale ani z jedné pozice nedokázal ruského mága překonat. Před koncem druhé třetiny hosté špatně vystřídali a poskytli Čechům možnost přesilovky. Dřív než se svěřenci Hadamczika pokusili vymyslet kloudnou akci, popadl kotouč Alexej Simakov a vymetl levý horní růžek branky Romana Málka – 0:3. Ještě v téže přesilové hře si chytře narazil odražený puk Lukáš Zíb s Hlinkou a trefil nádherně nad vyrážečku – 1:3.

3. třetina:

Poslední třetina byla díky otevřené hře obou týmů krásným vyvrcholením celého turnaje. Hned na úvod závěrečného dějství připomněl českému týmu své kvality Zinovjev, když z otočky vystrašil Romana Málka. Ve 24.minutě sestřelil ošklivě Jemelin u hrazení k ledu Rolínka a k překvapení všech obdržel pouze dvouminutový trest. Český výběr přesto dokázal svého otřeseného spoluhráče pomstít. Po střele Hlinky se k puku dostal Jan Marek, objel branku a zavěsil – 2:3. Potom se ještě k dorážce po střele Ševce dostal Hubáček, ale Jeremenko další zásah za svá záda nepustil. Akce s kvalitním zakončením se nadále střídaly na obou stranách. Popov netrefil dobře puk po příhře před branku od Ťurina. Na druhé straně pálil tvrdě po ledě Zíb a ruský gólman zasáhl skvěle i proti dorážce Rolínka. Z protiútoku musel Málek vystřelit beton proti přizemnímu pokusu Morozova a pak přikryl v rukavici i střelu Proškina. Ve 49.minutě fauloval aktivního Hlinku Simakov a v době největšího českého náporu měl domácí tým výhodu jednoho hráče v poli. Až v závěru přesilovky trefil umístěnou střelou Blaťák vyrážečku Jeremenka. Po chybné rozehrávce českých beků v 52.minutě se z čista jasna ocitl tváří v tvář proti Málkovi Alexander Nikulin, ale ochránce české svatyně držel české naděje na body dál. Definitivně je ale zchladil Vitalij Proškin v přesilovce po vyloučení Hamra, když se trefil od modré přesně mezi betony českého brankáře – 2:4. Neuběhlo ani dvacet vteřin a ujela vítkovická dvojice Irgl s Jiřím Burgerem a druhý jmenovaný zakončil ukázkový brejk přesně pod víko – 3:4. V 55.minutě ubruslil Marek po levém křídle Proškina, ale Jeremenko si vedl i proti němu výborně. Kutlákova sražená střela pak prošla těsně vedle pravé tyčky. V 57.minutě si Rolínek vykoledoval faul Iljy Nikulina. V přesilové hře se skvěle proháčkoval Marek, ale na zakončení už neměl dost času. Vzápětí ale opařený Alexander Nikulin vyhodil puk ze mantinel a doplnil svého jmenovce na trestné lavici. Čeští hokejisté uzamkli soupeře v jeho pásmu, ale do pořádné koncovky se proti srdnatě bránícím Rusům neprobili, čímž definitivně pohřbili možnost na lepší než poslední umístění v celkové tabulce turnaje. V poslední minutce si přesto domácí vypracovali dvě jasné příležitosti, ale jak Marha, tak po něm i Hlinka ukázali na hlavní slabou stránku českého výboru na turnaji – špatnou koncovku.