Header image
«
»
  • Na úvod turnaje si Češi poradili se Švédskem

    17.04.2008 | Tomáš Pavlíček
    Na úvod turnaje si Češi poradili se Švédskem

Liberec - Česká reprezentace si připsala čtvrtou výhru v letošním ročníku Euro Hockey Tour. V liberecké Tipsport areně byli svěřenci trenéra Hadamczika od začátku lepším týmem a utkání, ve kterém nepustili soupeře do vedení, dotáhli do vítězného konce. Nejlepším českým hráčem byl zvolen Leoš Čermák, jenž vstřelil jeden gól a na další přihrál.

Švédsko
Tipsport arena
17.04.2008
17:30
3:5
(0:2, 2:1, 1:2)
Česko
Branky: 27. Stralman (Fabricius, N. Wallin), 33. Fabricius (Hörnqvist), 42. Widing (N. Wallin, Videll) - 15. Straka (Čermák, Veselý), 16. Rolinek (Irgl, Kohn), 28. Kohn (Rolinek, Irgl), 53. Čermák (Veselý), 60. Kuba. Rozhodčí: Čerenkov (Rus.), Partanen (Fin.) - Kalivoda, Pešek (oba ČR). Vyloučení: 9:10. Využití: 2:0. Diváci: 3649. Průběh utkání: 0:2,1:2,1:3,3:3,3:5.

Švédsko: Ersberg - Edler, Hallberg, Frörgen, Jönsson, Stralman, Wallin N., Jonsson, Lindström - Nilsson, Warg, Ekman - Videll, Wallin R., Widing - Hörnqvist, Holmqvist, Fabricius - Sundh, Andersson, Harju.

Česko: Hnilička - Šmíd, Kuba, Černošek, Benák, Čáslava, Sičák, Zíb, Krstev - Kotalík, Hanzal, Vrbata - Rolinek, Kohn, Irgl - Kubiš, Netík, Jánský - Veselý, Straka, Čermák.

Čeští reprezentanti, kteří se na libereckém kluzišti představili se sedmi zámořskými posilami, začali proti švédskému výběru nebojácně a první formace v čele s Martinem Hanzalem se ihned dostala do náporu. Ovšem brankář Los Angeles Kings Ersberg si s pokusy Kotalíka i Hanzala poradil. Hráči Tří korunek se dlouho nemohli dostat do útočného pásma, povedlo se jim to až v páté minutě. První vážnější příležitost si připravil Michael Holmqvist, a Hnilička se tak poprvé po návratu z Ruska předvedl v akci.

Na sklonku desáté minuty se čeští hokejisté dostali do největší šance dosavadníhoprůběhu utkání. Zbyněk Irgl dostal perfektní přihrávku za žlutou švédskou hráz a řítil se sám na Ersberga. Jeho backhandový blafák ale skončil pouze na vyrážečce švédského golmana. První branka zápasu se urodila v patnácté minutě. Čtvrtá česká formace si vytvořila tlak a po Veselého příhře se Josefu Strakovi podařilo prostřelit Ersberga – 1:0. Zpola zaplněné hlediště nemuselo na další gól čekat příliš dlouho. Hned při dalším střídání totiž Tomáš Rolinek zvýšil na 2:0. Pardubickému útočníkovi se podařilo protlačit puk kolem švédské tyče, a do kabin tak ocházelo spokojenější české mužstvo.

Hned v úvodu druhého dějství se českému výběru naskytla možnost na zvýšení svého náskoku. Ve dvojnásobné výhodě se však odstřelovači Kotalík s Kubou prosadit nedokázali a ještě k tomu si domácí obrana nepohlídala návrat Fabriciuse z trestné lavice. Hnilička ale v tváří tvář švédskému útočníkovi stihl včas zaklapnout betony. Švédové se po této akci osmělili a hrozili dalšími útočnými výpady. Fredrik Warg v šestadvacáté minutě skvěle ztečoval střelu od modré a jen rychlý přesun golmana Bílých Tygrů zabránil změně prozatímního stavu zápasu. Švédsko se ovšem už po další akci radovalo. Krstev si na trestné lavici odpykával svůj trest, když Anton Stralman střelou od modré čáry trefil roh Hniličkovi brány – 2:1.

Odpověď na sebe však nenechala dlouho čekat. Po jednom z útoků vystřelil Rolinek a kotouč, jenž propadl Ersbergovi pod rukou, doklepl do sítě Ladislav Kohn – 3:1. České vedení mohl zanedlouho vylepšit Netík, jenže Ersbergem vyražený puk skončil těsně vedle. Žlutomodří tak dokázali znovu snížit. Po Šmídově zaváhání se k puku dostal Hornqvist, a ten se štěstím protlačil kotouč na Karla Fabriciuse, který měl před odkrytou bránou snadnou úlohu – 3:2.

První minuty třetí části patřily severskému celku. Sudí poslali Čechy znovu do oslabení, a hosté tak trestali. Dorážkou rány Niclase Wallina vyrovnal Daniel Widing – 3:3. Vyrovnání probralo domácí z letargie a švédští obránci měli opět plné ruce práce se soupeřovými ataky. V sedmačtyřicáté minutě se do přečíslení dvou na jednoho dostali Vrbata a Kotalík, prvně jmenovaný nakonec zvolil individuální řešení, které skončilo dalším Ersbergovým zákrokem. Za pár minut se dobrou střelou prezentoval Jánský.

Osm minut před koncem třetí třetiny se český celek dostal znovu do vedení. Veselý se hned po buly dostal před Erberga, od něhož se puk odrazil k volnému Leoši Čermákovi a oblíbenec domácího publika vstřelil čtvrtý gól – 4:3. Švédové se poté odhodlali k riskantní hře a Češi měli několik možností na rozhodnutí duelu. Ale Rolinkova bomba skončila jen na tyči a Kubišův pokus zlikvidoval Ersberg. Minutu před sirénou se do samostatného úniku dostali hned dva hráči. Jenže na Veselého střelu do odkryté klece vytáhl výtečný zákrok švédský brankář. Pár vteřin před koncem ještě pojistil české vítězství Filip Kuba, když puk dopravil do sítě kuriózním odrazem o mantinel.