Header image
«
»
  • Rusové si doma body vzít nenechali a stali se celkovými vítězi Euro Hockey tour

    17.04.2008 | Ondřej Kubát, Tomáš Pavlíček
    Rusové si doma body vzít nenechali a stali se celkovými vítězi Euro Hockey tour

M o s k v a - Sborná se sice proti Finům na domácí půdě v Moskvě rozjížděla pomalu a po první třetině dokonce brankou Bergenheima prohrávala. Poté se však ruský stroj rozjel naplno a seveřany v třetí třetině naprosto smetl. Dařilo se především hráčům z domácí superligy, kteří se postarali o všechny branky. Rusko se tak stejně jako v letech 2005 a 2006 stalo vítězem Euro Hockey Tour.

Rusko
Moskva
17.04.2008
18:00
4:1
(0:1, 1:0, 3:0)
Finsko
Branky: 22. Mozjakin (Gorovikov), 45. Zinovjev (Zaripov, Nikulin), 47. I. Nikulin (Zaripov, Morozov), 49. Arťuchin (Afinogenov) - 6. Bergenheim (Hahl). Rozhodčí: Lärking (SWE), Homola (CZE) - Oskirsko, Šeljanin (oba RUS). Vyloučení: 7:7, navíc Proškin (Rusko) 5 min. + do konce utkání. Využití: 2:0. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Rusko: Jerjomenko - I. Nikulin, Proškin, Vorobjov, Varlamov, Kutějkin, Grebeškov, D. Markov, Kalinin - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Sušinskij, Mozjakin, Gorovikov - F. Fjodorov, Něprjajev, Kuljomin - Afinogenov, Těreščenko, Arťuchin.

Finsko: Wallinheimo - Niinimaa, Berg, Salmela, Mäntymaa, Saravo, Niemi, Väänänen, Jokela - Bergenheim, Hahl, Pyörälä - Pihlman, Immonen, Leino - Osala, Pirnes, Koivisto - Petrell, Santala, Anttila - Lehterä.

Rusové měli o motivaci postaráno. Pokud by totiž v duelu uspěli, vybojovali by si prvenství v celém seriálu Euro hockey tour. To se jim nakonec podařilo a potřetí za sebou se stali neoficiálními mistry Evropy. Svěřenci kouče Vjačeslava Bykova porazili v Moskvě v předehrávaném utkání Česká pojišťovna Cupu Finsko 4:1.

Rozjížděli se ale hodně pomalu. V šesté minutě dokonce inkasovali z hole Bergenheima, posily Suomi z New York Islanders. Gólman Ufy Jerjomenko tak poprvé lovil puk ze své sítě, ale to ještě netušil, že v tomto utkání naposledy.

Sborná se totiž ve druhé dvacetiminutovce zvedla a vyrovnala. V přesilovce se prosadil Mozjakin. Časomíra v tu chvíli ukazovala 22. minutu. Doslova gólová smršť čekala finského strážce kasy Wallinheima v posledním dějství. Konkrétně mezi pětačtyřicátou a devětačtyřicátou minutou utkání. Po brankách Zinovjeva, Nikulina a Arťuchina se skóre zastavilo na výsledku 4:1 pro domácí. Rusko tedy v klidu rozhodlo o svém triumfu v Evropské hokejové tour.

Oba týmy čeká zítra přesun z Moskvy do Prahy a poté do Liberce, kde pro ně dvěma zápasy bude Česká pojišťovna Cup pokračovat. V sobotu hrají Seveřané s Českem, Rusy čeká Švédsko.