Header image
«
»
  • Rusko si poradilo i se Švédskem

    19.04.2008 | Ondřej Flanderka
    Rusko si poradilo i se Švédskem

L i b e r e c - Ruští hokejisté si po výhře nad Finskem poradili v sobotu i s dalším severským soupeřem. Švédové celý zápas dotahovali náskok Ruska, což se jim dvakrát podařilo, na branku Zaripova ze sedmapadesáté minuty už ale zareagovat nedokázali a nakonec prohráli 4:2.

Rusko
Tipsport arena
19.04.2008
12:00
4:2
(1:0,1:1,2:1)
Švédsko
Branky: 12. Nikulin (Medvěděv), 34. Kuteykin (Vorobyev), 57. Zaripov (Zinovyev, Morozov), 60. Fedorov (Nepryaev) - 27. Jonsson K. (Fabricius) 43. Ekman (Nilsson, Wallin N.). Rozhodčí: Partanen, Šindler - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 9:8. Využití: 3:2. Diváci: 1489. střely na branku: 30:22. Průběh utkání: 1:0,1:1,2:1,2:2,4:2.

Rusko: Varlamov - Nikulin, Medvedev, Markov, Kalinin, Vorobyev, Korneev, Kuteykin, Grebeshkov - Morozov, Zinovyev, Zaripov - Afinogenov, Tereshchenko, Artyukhin - Sushinskiy, Gorovikov, Mozyakin - Fedorov, Nepryaev, Kulemin.

Švédsko: Backlund - Wallin N., Edler, Jonsson K., Stralman, Lindstrom, Jonsson R., Hallberg, Frogren - Ekman, Wallin R., Nilsson - Fabricius, Holmqvist, Hornvist - Harju, Andersson, Sundh - Videll, Warg, Widing.

Utkání se hrálo hned od úvodní buly v rychlém tempu. Do první šance se dostali Švédové už po necelé půl minutě, když Nilsson s Ekmanem prověřili Varlamova. Pak si hokejisté ze severu Evropy vynutili i přesilovku, v té se ale neprosadili a hra se více přesunula před jejich branku. Rychlík Afinogenov se protlačil do zakončení, branku ale tesně minul. Rusové ale nemuseli dlouho smutnit, protože na trestnou lavici odešel o chvíli později Sanny Lindstrom a svěřenci kouče Bykova přesilovku využili. Ilya Nikulin dostal na modré přihrávku od svého spoluhráče Medvěděva a prudkou střelou nedal Backlundovi šanci.

Švédové mohli záhy vyrovnat, ale Nilssona opět vychytal Varlamov. Pak mohli naopak zvýšit náskok hosté, ale ani Maxim Sušinskij neuspěl, a i když si v závěru první třetiny oba týmy ještě zahráli přesilovku, gól už nepadl, a do kabin tak odcházeli Rusové s jednogólovým náskokem.

Ačkoliv měli na začátku druhé třetiny hráči Ruska k dispozici přesilovku, branku Backlunda v ní vůbec neohrozili, a úvod prostřední části tak příliš vzruchu nepřinesl. Hra se odehrávala především ve středu hřiště. Až v pětadvacáté minutě našel Afinogenov před brankou zcela volného Kalinina, kterého ale vychytal skvělým zákrokem Backlund. Švédové se připomněli o dvě minuty později, kdy po šanci Johana Andersonna odešli na trestnou lavici hned dva hráči v čevreném. Vyloučení Kuteykina a Kulemina potrestal Kenny Jonsson, který podobně jako v první třetině Nikulin volil střelu od modré a puk zastavila až síť v brance Varlamova.

Švédům vstřelený gól pomohl a po vyrovnání byli aktivnější. Seveřany ale v rozletu přibrzdilo vyloučení Vidella a Frogrena a následné dvouminutové oslabení ve třech proti pěti. Rusko přesilovku využilo díky Andreji Kuteykinovi, který volil opět prudkou střelu od modré a vrátil Rusům vedení. Závěr druhé třetiny patřil Seveřanům, kteří se i díky několika přesilovkám dostávali častěji do zakončení, Varlamov ale všechny šance pochytal a po dvou třetinách byl stav utkání 2:1 pro Rusko.

Úvod třetí třetiny nabídl skvělý hokej. Především Švédové byli v úvodu hodně aktivní a rychlým pohybem si vynutili přesilovku. Tu dokázali využít, když se Nilssonova střela odrazila od tyčky a chvilku poskakovala po brankové čáře, ze které ji doklepl Nils Ekman a vyrovnal. Skóre mohl otočit Widing, v dobré šanci ale přestřelil. Na druhé straně se bomba Nikulina odrazila od břevna. A branková konstrukce pomohla Backlundovi i několik minut na to, když střelu Vorobyeva zastavila tyčka. Více štěstí už měli Rusové v sedmapadesáté minutě, když Danis Zaripov dorazil střelu Zinovyeva a vstřelil vítězný gól.

Švédsko se sice ještě pokusilo o power play, v ní se ale do šancí nedostalo, a naopak Feodor Feodorov poslal kotouč do prázdné branky a upravil stav na konečných 4:2 pro Rusko.