Header image
«
»
  • Češi zdolali Finy po nájezdech

    19.04.2008 | Ondřej Flanderka
    Češi zdolali Finy po nájezdech

L i b e r e c - Česká reprezentace si po čtvrteční výhře nad Švédy poradila i s Finskem, i když až po samostatných nájezdech. Finové vedli po brance Immonena, na kterou odpověděl kapitán Josef Straka. O bodu navíc rozhodl v penatlovém rozstřelu Radim Vrbata. O vítězi turnaje rozhodne zítřejší duel Česka s Ruskem.

Česko
Tipsport arena
19.04.2008
16:00
2:1 sn
(0:1,1:0,0:0 - 0:0)
Finsko
Branky: 34. Straka (Kaberle), rozhodující sam. Nájezd Vrbata - 12. Immonen (Pessonen, Hyvonen). Rozhodčí: Vinneborg, Cherenkov - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:10. Využití: 1:1. Diváci: 7169. střely na branku: 29:18. Průběh utkání: 0:1,2:1.

Česko: Hnilička - Kuba, T. Kaberle, Šmíd, Černošek, Sičák, Čáslava, Zíb - Vrbata, Hanzal, Kotalík - Irgl, Kohn, Rolinek - Jánský, Netík, Kubiš - Čermák, Straka, Veselý - Micka, Kalus.

Finsko: Ramo - Vaananen, Salmela, Maenpaa, Jokela, Berg, Mantymaa, Saravo, Niemi - Pyorala, Hahl, Bergenheim - Pesonen, Immonen, Hyvonen - Pihlman, Pirnes, Leino - Osala, Santala, Petrell - Lehtera.

V úvodu utkání se hrálo více před brankou Finska. Češi se dostali do několika slibných šancí a především ve třech přesilovkách se měl finský brankář Karri Rämö co ohánět. Především šance Veselého a střely Kuby a Kaberleho vypadaly hodně nebezpečně. Finové ale šest minut v oslabení přestáli a sami si na konci desáté minuty zahráli v početní výhodě, kterou navíc dokázali využít. Přihrávku Hyvonena zpoza branky dokázal uklidit za Hniličku Jarko Immonen, a hráči v modrém tak z prakticky první šance kterou měli, udeřili.

Domácí mohli vyrovnat v šestnácté minutě po pěkné akci a střele Leoše Čermáka, jeho pokus však mířil kousek nad branku. Na druhé straně se individuálně prosadil Jane Pesonen, který se natlačil až před Hniličku, zakončení ale nezvládl. Závěr první třetiny už příliš šancí nenabídl a do kabin tak odcházeli spokojenější Finové.

Prostřední část začala tak, jak ta první skončila. Až na začátku třetí minuty nebezpečně střílel Salmela, Hniličkova lapačka ale byla včas na správném místě. Pak si oba týmy zahráli v početní výhodě, několik menších šancí na obou stranách si ale pohlídali oba brankáři. Až ve třicáté minutě nejprve Kohn trefil po čermákově přiťuknutí tyčku. Na druhé straně se po Kaberleho zaváhání dostal do samostatného nájezdu Pyörälä, branku Hniličky ale přestřelil.

Češi pak byli lepším týmem. Jásnkého šanci po Netíkově příhře ještě vychytal brankář Rämö, na ránu Josefa Straky z přesilové hry do šibenice už ale nedosáhl. Český tým měl pak k dispozici dlouhou početní výhodu pět na tři, v té už se mu ale skórovat nepodařilo. Poslední šanci druhé dvacetiminutovky měl Tomáš Netík, který z nadějné pozice hodně přestřelil Rämövu branku.

Finové se na začátku třetí třetiny mohli dostat do vedení, když se z ničeho nic před prázdnou brankou zjevil Imonen, Hnilička se ale rychle přemístil a puk vyrazil. To bylo však na delší dobu vše a hra se pak přesunula spíše do středu hřiště. Až při finské přesilovce ve dvaapadesáté minutě se znovu připomněli Seveřané, kteří několikrát prověřili českého brankáře. Z domácího výběru zahrozil čtyři minuty před koncem řádné hrací doby Irgl, jehož střela švihem skončila v Rämövě lapačce. Další šanci měl Rolinek, ale ani on branku nevstřelil, a šedesát minut tak o vítězi nerozhodlo.

Prodloužení už se hrálo bez zábran, a tak bylo k vidění několik zajímavých šancí na obou stranách. Hnilička si poradil se střelou Pesonena a Salmelův pokus zastavila boční konstrukce branky. Rämö zase vychytal Čermáka i Vrbatu, a o bodu navíc tak rozhodly nájezdy.

První nájezd jel Čermák, Rämö ho ale vychytal. Stejně se vedlo i Hyvonenovi proti Hniličkovi. Uspěl až Radim Vrbata s bekhendovým blafákem. Stejnou věc provedl i Pirnes a po dvou sériích byl stav nerozhodný. Ve třetích sériích neuspěli Irgl a Immonen. Následně se nevedlo Pirnesovi a Kaberlemu. Pak nedal Hyvonen a o bodu navíc pro Čechy rozhodl opět blafák Radima Vrbaty.