Header image
«
»
  • Finové měli štěstí a Švédy v prodloužení porazili

    20.04.2008 | Tomáš Pavlíček
    Finové měli štěstí a Švédy v prodloužení porazili

L i b e r e c - V severském derby se střetli týmy, které ještě na Poháru České pojišťovny nezvítězili. Finové ještě stále bojují o druhé místo v celkovém pořadí Euro Hockey Tour, a proto dnes potřebovali zvítězit. To se jim nakonec povedlo, i když náskok soupeře vyrovnávali až v poslední minutě třetí třetiny. V prodloužení rozhodl Esa Pirnes a zajistil svému celku dva body.

Finsko
Tipsport arena
20.04.2008
12:00
3:2 pr.
(0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Švédsko
Branky: 24. Pyörälä (Hahl), 60. Pesonen (Hyvönen, Immonen), 63. Pirnes (Salmela) - 34. Hörnqvist (Fabricius, Holmqvist), 54. Ekman. Rozhodčí: Cherenkov, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 12:6. Využití: 1:0. Diváci: 1037. Střely na branku: 21:39. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Finsko: Vehanen - Salmela, Väänänen, Jokela, Mäenpää, Mäntymaa, Berg, Niemi, Saravo - Koivisto, Hahl, Pyörälä - Hyvönen, Immonen, Pesonen - Leino, Pirnes, Pihlman - Petrell, Santana, Osala - Anttila.

Švédsko: Ersberg - Frögren, Wallin N., Stralman, Jönsson, Jonsson, Lindström, Edler, Hallberg - Nilsson, Wallin R., Ekman - Hörnqvist, Holmqvist, Fabricius - Sundh, Andersson, Harju - Widing, Warg, Videll.

Stejně jako v celém turnaji se i dnes na začátku utkání ukazovala v dobrém světle první švédská formace. Nejdříve se před branku dostal šikovný Nilsson a poté v přesilovce prověřil Vehanena, který dnes nastoupil poprvé na turnaji, Rickard Wallin. V sedmé minutě se ke slovu dostali i Finové, jmenovitě to byl Koivisto, jenž se svým spoluhráčem Pyörälem roztočil švédskou obranu, a zastavit ho musel až zákrok Ersberga. Do další šance se za pár minut dostala produktivní dvojice Immonen - Pesonen, ale prvně jmenovaný nedokázal protlačit kotouč do brány ani nadvakrát. Finové byli v těchto chvílích lepším týmem, ale své šance nedokázali využít. V další z nich se ocitl kapitán Hahl a svou střelou z mezikruží trefil pouze Ersbergovo rameno. V patnácté minutě si do výhodné pozice před branku nabruslil Ville Leino, jenže ani on neotevřel brankový účet zápasu. Brankou mohlo skončit i lehké nahození Immonena, které Ersberg neudržel v lapačce, ovšem Švédové měli pro tentokrát štěstí, a první třetina tak skončila bez branek.

Do druhé části vstoupil švédský výběr s částí přesilovky z minulé třetiny a Michaelu Holmqvistovi nechybělo mnoho, aby svou dorážkou překonal Vehanena. Ve čtyřiadvacáté minutě se již měnilo skóre. Finové se prosadili po jednoduché akci, kdy po vyhraném buly Hahla vystřelil Mika Pyörälä a Ersberg na tuto rychlou ránu pod břevno nedokázal zareagovat - 1:0. O zvýšení náskoku se v jedenatřicáté minutě mohl postarat Mäenpää. Švédský golman na jeho bombu nedosáhl, avšak ta nakonec skončila na tyči. Ještě v téže minutě mohl na druhé straně hřiště vyrovnat Oscar Sundh, jenž využil zaváhání Jokeli, Vehanen ho ale dokázal vychytat. Finský brankář byl překonán až v čtyřiatřicáté minutě, to Fabricius přihrávkou zpoza branky našel volného Patrica Hörnqvista, a ten trochu nečekanou střelou přes klubko hráčů vyrovnal na 1:1. Hráči Tre kronor byli po vstřelené brance aktivnější, ale k žádné vážnejší příležitosti se už do konce prostřední části hry nedostali.

Do třetího dějství vstoupily oba celky opatrně, a tak chvíli trvalo, než se začalo na ledě něco dít. Pěknou střelu vyslal v pětačtyřicáté minutě Mäenpää a Esberg opět ukázal, že dnes ho neobklopuje přiliš velká jistota, puk ale naštěstí pro něj skončil mimo. Hra se poté přesunula do středního pásma a k mantinelům, proto jsme neviděli příliš útočných akcí. Obrovskou možnost měla švédská reprezentace v padesáté minutě. Nilsson vyzval nádhernou přihrávkou ke skórovaní Rickarda Wallina, ten ovšem v koncovce selhal a nedokázal trefit odkrytou klec. Žlutomodří začali v druhé polovině třetí třetiny svého soupeře stále více tlačit a vytvářeli si i brankové příležitosti. Do jedné z nich se ve čtyřiapadesáté minutě dostal Fabricius, když dokázal obehrát finskou obranu a skoro si poradil i Vehanenem. Švédsko svou převahu ale nakonec přece jenom zužitkovalo. Do pásma si nabruslil Nils Ekman, vystřelil a kotouč Vehanenovi propadl pod rukou - 1:2. Když už to vypadalo, že švédský výběr si vítězství pohlídá, zradilo ho štěstí. Při hře bez brankáře totiž Hyvönen nahodil puk do pásma, a ten se zcela nečekaně odrazil od mantinelu před bránu, kde číhal Janne Pesonen, jenž nadvakrát dokázal překonat Ersberga - 2:2. Severské derby tak šlo do prodloužení.

V něm se po dvou minutách prosadili Finové. Salmela se otočil u mantinelu a poté poslal střílenou přihrávku přesně na hůl Esi Pirnese, který už měl před odkrytou bránou snadnou úlohu - 3:2. Reprezentace Finska tedy se štěstím zvítězila a do souboje o druhé místo v Euro Hockey Tour si připsala dva body.