Header image
«
»
  • Rusko potvrdilo svou suverenitu a vyhrálo, Češi končí na turnaji druzí

    20.04.2008 | Tomáš Pavlíček
    Rusko potvrdilo svou suverenitu a vyhrálo, Češi končí na turnaji druzí

L i b e r e c - Český výběr nastoupil proti Rusům ve značně změněné sestavě a nezačal vůbec špatně. Po první třetině Češi vedli Čáslavovou brankou, ve druhé části však přišla ruská smršť a domácí už na ni nestačili odpovědět. Rusko si tak zajistilo první místo v koněčném pořadí Poháru České pojišťovny.

Česko
Tipsport arena
20.04.2008
16:00
2:3
(1:0, 0:3, 1:0)
Rusko
Branky: 13. Čáslava (Rolinek, Kohn), 46. Jánský (Kohn, Netík) - 24. Těreščenko (Morozov), 27. Arťuchin (Kalinin), 30. Mozjakin (Sušinskij, Gorovikov). Rozhodčí: Partanen, Vinnerborg - Kalivoda, Bláha. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:0. Diváci: 7188. Střely na branku: 23:25. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.

Česko: Pinc - Sičák, Čáslava, Benák, Černošek, Krstev, Zíb, Šmíd - Čermák, Straka, Veselý - Klepiš, Červenka, Kalus - Jánský, Netík, Kubiš - Micka, Kohn, Rolinek.

Rusko: Biryukov - Proškin, Nikulin, Medvěděv, Vorobjev, Kalinin, Markov, Kutějkin, Grebeškov - Zaripov, Těreščenko, Morozov - Arťuchin, Sčastlivyj, Afinogenov - Mozjakin, Gorovikov, Sušinskij - Kulemin, Něpryaev, Fjodorov.

Rusové si v prvních minutách vytvořili tlak před Pincem, nedokázali však z něj nic vytěžit, a tak zaútočili Češi. V oslabení se do brejku dostal Kohn s Rolinkem, ovšem útočník moskevského CSKA nedokázal usměrnit kotouč do branky. V následujích minutách ale byli v útoku více vidět svěřenci trenéra Bykova a Marek Pinc měl plné ruce práce se šancemi Fjodorova a Sčastlivého. Češi ale nápor přestáli a poté sami udeřili. Do pásma si nenápadně nabruslil Petr Čáslava a svým tvrdým projektilem prostřelil Birjukova - 1:0. Další možnost na vstřelení branky měli za pár minut Rolinek a Kohn, jejich nápor ale skončil bezvýsledně.

Sborná se snažila o vyrovnání a dvakrát ji k tomu chyběl jen malý kousek. Nejdříve se v mezikruží objevil osamocený Sušinskij, a zakročit tak musel Pinc. Těsně před přestávkou už byl český brankář na střelu Morozova krátký, avšak naštěstí pro něj ho zastoupila levá tyč. Domácí tým tak uhájil po první části vedení.

Čeští reprezentanti sice na záčatku druhé části dostali možnost početní výhody, jenomže v ní nedokázali mnoho vymyslet a ve čtyřiadvacáté minutě inkasovali. Do třetiny zavezl kotouč Morozov a svou přihrávkou vybídl Alexeje Těreščenka, který Pince překonal rychlým švihem po zemi - 1:1. Další ránu Čechům za pár minut zasadil Jevgenij Arťuchin. V přesilové hře prolétl kolem obrany jako vítr a svou gólovou ránu umístil přesně pod víko - 1:2.

Odpověď mohl okamžitě připravit Klepiš, jenže svou střelu namířil do Birjukovovi lapačky. Zanedlouho se útočníkovi Slavie nabídl i druhý pokus. Dostal perfektní přihrávku na modrou čáru a ujížděl sám na bránu, Birjukova ale blafákem nepřekonal. A místo vyrovnání tak přišel gól na druhé straně. Nedisciplinovanost Čechů potrestal při další přesilové hře Sergej Mozjakin, ke kterému se šťastně odrazil kotouč - 1:3.

Domácí se ale nevzdali a dostali se do několika výborných příležitostí na zkorigování stavu. Jenže Červenka nejdříve nedokázal zakončit přečíslení tří na jednoho a trefil pouze tyč, poté pak nevyužil ani nabídku Leoše Čermáka. Útočný hokej pokračoval i nadále, ale Čechy srážel velký počet vylučovaných. Do třetí části se tedy šlo za stavu 1:3.

První vážnější příležitost třetí části hry měl Netík. Ocitl se ve výhodné pozici mezi kruhy a branku minul jen těsně. Další obrovskou příležitost propásl ve čtyřiačtyřicáté minutě Černošek. S Klepišem dokázali rozebrat obranu i s brankářem, zakončit se jim už ale nepovedlo. Ovšem za tři minuty Češi již snížili, Kohn přihrál na pravou stranu Peteru Jánskému, a tomu se ranou k tyči podařilo Birjukina překonat - 2:3.

Českým reprezentantům se po vstřelené brance vrátila chuť a stále více se objevovali v útočné třetině. Ve čtyřiapadesáté minutě se kolem branky obtáčel Čermák, Rusové ho museli zastavit až za cenu faulu. Češi se v závěru snažili o vyrovnání, ale vůbec se jim to nedařilo, naopak ještě zapomínali na zadní vrátka a Rusové se dostávali do brejků. Pinc si však se šancemi Morozova i Zaripova poradil. Vyrovnat se už ale Česku nepodařilo, a Rusko tak potvrdilo pozici nejlepšího týmu Poháru České pojišťovny i celé Euro Hockey Tour.