Header image
«
»
  • Irgl pomohl hattrickem k vysoké výhře Čechů nad Finskem

    18.12.2008 | Radek Barkman, Miroslav Ondra
    Irgl pomohl hattrickem k vysoké výhře Čechů nad Finskem

M a l m ö - Ve svém prvním utkání turnaje Channel One Cupu, které se odehrávalo ve švédském Malmö, porazili čeští hokejisté reprezentaci Tří korunek vysoko 6:2. O vítězství rozhodla závěrečná desetiminutovka druhé části, kdy se českým hráčům podařilo vsítit čtyři branky. Růžičkovi svěřenci se po prvním kole ujali vedení v turnaji, který se přesouvá do Moskvy.

Švédsko
Malmö arena
18.12.2008
18:30
2:6
(0:1, 0:4, 2:1)
Česko
Branky: 44. Weinhandl (Martensson, Fernholm), 44. Hakansson (Martensson, Weinhandl) - 2. Rolinek (Marek), 31. Irgl, 38. Kutlák (Vašíček), 39. Irgl (Rolinek), 40. Vašíček , 50. Irgl (Marek, Kutlák). Rozhodčí: Laaksonen, Levonen - Pihlblad, Jönsson . Vyloučení: 6:8 . Využití:2:2 . V oslabení: 0:0 . Diváci: 11 200 . Střely na branku: 27:30 . Průběh utkání: 0:5, 2:5, 2:6 .

Švédsko: Modig (41.Backlund) - Johansson, Fernholm, Petrasek, Fransson, Viklund, Hedman, Berglund, Akerman - Weinhandl, Martensson, Hakansson - Hannula, Ölvestad, Davidsson - Pettersson, Andersson, Hynning - Harju, Eriksson, Omark.

Česko: Kopřiva - Čáslava, Pilař, Sičák, Krstev, Blaťák, Kutlák, Skrbek, Zíb - Lukeš, Hlinka, Čermák - Rolinek, Marek, Irgl - Hořava, Vašíček, Vampola - Bulis, Červenka, Klepiš.

Trenér našeho mužstva Vladimír Růžička má na Švédsko příjemné vzpomínky. V sezoně 2004/2005, kdy na lavičce české reprezentace debutoval, zde nejprve ve čtvrtfinále Světového poháru vyřadil se svým výběrem domácí Tre kronor poměrem 6:1 a v semifinále MS 2005 ve Vídni byl taktéž úspěšný, když Švédy poslal do boje o bronz po výsledku 3:2 po prodloužení.

Už od začátku měl český tým výraznou převahu a kontroloval vývoj utkání. Určitě tomu pomohla také první branka, kterou po perfektní akci Jana Marka vstřelil už ve druhé minutě Tomáš Rolinek a poslal nás do vedení. Hosté nepolevovali ve své aktivitě a hrozili také při vlastním oslabení. Do slibné šance se ve čtvrté minutě dostal Jan Marek, ale Modiga tentokráte neprostřelil.

Co však trošku sráželo náš výkon, byla častá oslabení. Během úvodních minut se dvakrát na trestné lavici ocitl střelec zlatého gólu ve čtvrtfinále proti Rusku na MS 2006 Zbyněk Irgl, aby se pak rozehrál ke svému životnímu výkonu. Švédové však na naši dobře fungující obranu v čele s gólmanem Miroslavem Kopřivou nenalézali recept a sami navíc nechávali častá okénka ve své defenzivě. Jedno z nich mohli potrestat Irgl s Markem, ale ostrostřelec Metallurgu Magnitogorsk na domácího brankáře nevyzrál.

Úvod prostředního dějství začínali Češi v početní převaze, ale tu nevyužili a domácí hnáni dopředu 11 tisíci diváky v nové aréně v Malmö, která dnes zažívala reprezentační premiéru, byli stále nebezpečnější. Přesto však mohl v 25. minutě zvýšit nejprve Vampola a po něm neuspěl ani dorážející Vašíček. V obou případech zasáhl výborně gólman Modig. Poté si své šance vybrali také žlutomodří. Nejprve se v nadějné pozici ocitl před kopřivou zlý muž švédského hokeje Mika Hannula, ale na kladenského brankáře si nepřišel. Podobně si v ještě větší šanci vedl o pár vteřin později také Davidsson a český výběr tak stále vedl nejtěsnějším rozdílem.

Domácí začali mnohem lépe bruslit a začali naše hráče dostávat do úzkých. Krátce po vypršení trestu za příliš mnoho hráčů na ledě se však zmocnil puku Zbyněk Irgl, párkrát s ním zamíchal kolem švédských obránců a přesným švihem do levého horního rohu nedal Modigovi nárok. Tento gól zcela změnil průběh tohoto střetnutí a hokejisté v bílém začali dominovat. Zvýšit mohl nejdříve Marek, ale ani tentokrát se mu nepovedlo přetavit Irglovu přihrávku v uklidňující třetí zásah. O dvě minuty později málem využil přesilovou hru Rolinek, jenže dorážka do odkryté části brány letěla těsně nad.

A pak to přišlo. V téže početní převaze zvýšil po akci Vašíčka Zdeněk Kutlák a z tribun se ozýval první náznaky pískotu. To však ani zdaleka nebylo vše. Neuplynulo ani půl minuty, puku po Rolinkově pasu převzal Zbyněk Irgl a s trochou štěstí i za pomoci soupeřova útočníka Harjua překonal Modiga počtvrté. Zdecimované domácí mužstvo se nezmohlo prakticky na nic a přihlíželo tomu, jak bleskurychlý Josef Vašíček přidává pátý český gól.

Na vývoj střetnutí zareagoval trenér Gustafsson změnou brankářů. Nešťastného debutanta v národním dresu Modiga vystřídal Backlund a právě tato změna jakoby dodala Švédům nový impuls. Svěřenci kouče Růžičky dvakrát za sebou faulovali a dvojnásobnou přesilovku velice rychle využil Matthias Weinhandl a poprvé překonal kopřivu. Tentýž hráč si připsal asistenci také u další branky v pokračující přesilové hře 5 na 4. Střelu Martenssona usměrnil za záda našeho gólmana Mikael Hakanssona dostal svůj tým na koně.

Hned vzápětí byl vyloučen Krstev, ale další pohroma se už nekonala. Ba naopak ve vlastním oslabení ujel Rolinek, byl podražena poměr sil na ledě se vyrovnal. Poté následovalo několik početních výhod v podání českých reprezentantů a jednu z nich dokázali využít v 50. minutě, kdy se přesnou tečí Markovy dělovky prosadil opět Irgl a dovršil tak svůj hattrick!

Zbytek utkání už jasně patřil hostujícímu výběru, který si i nadále dělal se soupeřovou defenzivou co chtěl, akorát už nepřicházely další branky. Dobrou možnost měl Slávista Dominik Červenka, který však svou střelu nasměroval přímo do Backlunda. Hokejisté Švédska se už na žádný větší odpor nezmohli a náznaky jejich šancí kryl s přehledem Kopřiva. Češi tak rozdrtili svého tradičního soupeře vysoko 6:2 a upevnili si pozici na druhém místě EHT, kde mají už pětibodový náskok před třetím Švédskem. V dalším zápase však absolvují tvrdou zkoušku, neboť se v pravé poledne představí proti domácím Rusům.