Header image
«
»
  • Rusko vyhrálo Channel One Cup, rozhodlo o tom severské derby

    20.12.2008 | Ondřej Kubát
    Rusko vyhrálo Channel One Cup, rozhodlo o tom severské derby

M o s k v a – Už s předstihem je znám vítěz turnaje o pohár prvního kanálu. Roli favorita potvrdili domácí Rusové, o jejichž triumfu rozhodlo večerní severské derby mezi Finskem a Švédskem. Zápas skončil po šedesáti minutách nerozhodně 1:1, na nájezdy nakonec zvítězili Finové. Rozhodující trefu zaznamenal Kuhta. Rusko má šest bodů, ostatní týmy se seřadily s třemi, dvěma a jedním bodem za ním. V zítřejších zápasech se tedy budou bojovat o druhou pozici.

Švédsko
Megasports Arena, Moskva
20.12.2008
16:00
1:2 sn
(1:1, 0:0, 0:0 - 0:0 - 0:1)
Finsko
Branky: 13. Hannula (Berglund, Okerman) - 15. Sahlstedt (Aalto, Koivisto), rozhodující nájezd Kuhta. Rozhodčí: Bulanov, Kulakov - Šeljanin, Sivov (všichni RUS). Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2200. Střely na branku: 19:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Švédsko: Backlund - Johansson, Fernholm, Petrasek, Fransson, Viklund, Hedman, Berglund, Akerman - Weinhandl, Martensson, Hakansson - Hannula, Ölvestad, Davidsson - Pettersson, Andersson, Hynning - Harju, Eriksson, Omark.

Finsko: Tarkki - Saravo, Niskala, Mäntylä, Mäenpää, Seikola, Aalto, Jaakola, Vallin - Rita, Sahlstedt, Pakaslahti - Makkonen, Komarov, Koivisto - Voutilainen, Kuusela, Laine - Kuhta, Anttila.

Severské derby začalo oboustranně aktivním hokejem. Rozhodčí hned od úvodu dal jasně najevo, že nebude trpět žádné excesy. Proto posílal hráče na obou stranách na trestnou lavici za jakékoliv náznaky faulů. Na první změnu skóre se čekalo až do třinácté minuty. To v přesilové hře vystřelil od modré čáry Švéd Akerman, finský gólman Tarkki puk vyrazil jen k dojíždějícímu Miku Hannulovi, který touš doklepl do sítě.

Na vteřinu přesně po dvou minutách bylo srovnáno. Opět v přesilové hře se na modré opřel do kotouče Aalto. Finský bek prostřelil skrumáž hráčů, ve které puk ještě tečoval Kalle Sahlstedt - 1:1. V závěru úvodní dvacetiminutovky hráli Finové minutu a devět vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku, ale využít ji nedokázali.

Nepříliš zaplněnou Chodynku, která samozřejmě držela palce Finům, druhá třetina moc nepotěšila. Švédové měli optickou převahu, častěji byli nastěhováni před Tarkkim, ale mnoho šancí si nevytvořili. Suomi spoléhali spíše na brejky a na přesilovky. Ale ani oni nedokázali překonat gólmana Baklunda. Proto se po 40 minutách odcházelo do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

I ve třetí třetině se hra přelévala ze strany na stranu. Mnoho nebezpečných šancí ale k vidění nebylo. Jednu z nich měl Koskenkorva, který se z ničeho nic ocitnul před Baklundem úplně sám. Trestuhodně však švédskou svatyni přestřelil, a tak mu nezbylo, než obrátit oči v sloup. Deset minut před konce hrály Tři korunky přesilovku. Vytvořily si v ní místy až drtivý tlak. Hráči ostřelovali gólmana Tarkkiho jako na běžícím páse, ale branka Finska pro ně byla zakletá.

Do konce základní hrací doby už branka nepadla, na řadu tedy přišlo prodloužení. V něm si přesilovku nejprve vyzkoušeli Finové, chvíli po nich i Švédové. Ale ani početní výhodu 4 na 3 nedokázaly týmy potrestat. O vítězi musely rozhodnout až nájezdy. Vítěznou trefu si nakonec připsal Fin Kimmo Kuhta.