Header image
«
»
  • Rusové opět zářili, pro Švédy skončil turnaj fiaskem

    21.12.2008 | Jakub Mezlík
    Rusové opět zářili, pro Švédy skončil turnaj fiaskem

M o s k v a - Rusové potvrdili svoji formu a svým líbivým ofenzivním hokejem zneškodnili i Švédy, kterým moskevský Channel One Cup vůbec nevyšel. Svěřenci trenéra Gustafssona se svojí hrou tradičně založenou na důsledné obraně podlehli Rusku 2:6. Nezvládli tak ani svůj poslední zápas v turnaji. Sborná naopak pokaždé uspěla a domácí díl série Euro Hockey Tour vyhrála bez ztráty bodu.

Rusko
Megasports Arena, Moskva
21.12.2008
12:00
6:2
(1:0, 2:0, 3:2)
Švédsko
Branky: 18. Michnov, 31. Těreščenko (Proškin, Morozov), 40. Aťušov (Mozjakin, Zinovjev), 41. Zaripov (Nikulin, Morozov), 42. Mozjakin (Sušinkij), 53. Kuljaš Michnov, Ščastlivyj) - 50. Eriksson (Akerman, Fransson), 55. Eriksson (Ömark, Harju). Rozhodčí: Minář, Šindler (CZE) - Birin, Medvěděv (RUS). Vyloučení: 7:10. Využití: 3:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 14 000. Střely na branku: 42:26. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 6:1, 6:2.

Rusko: Jerjomenko - Aťjušov, Varlamov, Kornějev, Kuljaš, Višněvskij, Proškin, Nikulin, Tverdovskij - Zaripov, Morozov, Gorovikov, Sušinskij, Michnov, Jašin, Radulov, Těreščenko, Ščastlivyj, Saprykin, Mozjakin, Zinovjev.

Švédsko: Backlund - Johansson, Fernholm, Petrasek, Fransson, Viklund, Hedman, Berglund, Akerman - Weinhandl, Martensson, Hakansson - Hannula, Ölvestad, Davidsson - Pettersson, Andersson, Hynning - Harju, Eriksson, Omark.

Domácí hokejisté vstoupili do utkání velice svižně a už od začátku svírali Švédy v pásmu, dlouho se však proti defenzivě severského soupeře nemohli prosadit. Pomohl jim k tomu až jeden z nejzkušenějších Švédů Magnus Johansson paradoxně v době, kdy si Seveřané díky dvojici postupně vyloučených Rusů vypracovali konečně tlak.

Johansson v polovině 18. minuty ve vlastní přesilovce zpoza vlastní branky lehkovážně rozehrál, kotouč zachytil na modré čáře Alexej Michnov, objel si švédského beka, udělal kličku i gólmanu Baklundovi a elegantně zasunul puk do odkryté klece. Moskevská hala bouřila.

Druhou ránu zasadili Rusové svému soupeři v polovině zápasu, tentokrát v přesilovce. Střelu Morozova dorazil za Baklunda Alexej Těreščenko. A do přestávky přišel ještě jeden zásah. Švédové doplatili na další vyloučení, Baklund nestihl na tvrdou bombu Vitalije Aťjušova ani zareagovat a hokejisté v červených dresech už slavili vedení 3:0.

Ve třetí třetině už Rusové hráli v naprosté pohodě, před moskevskými diváky končil zápas v exhibičním tempu. Rozhodl o tom zejména vstup do této části, kdy se už po osmadvaceti sekundách přesně mezi betony Baklunda trefil Danis Zaripov, a za dalších čtyřiasedmdesát sekund rozvlnil švédskou síť Sergej Mozjakin.

Dvakrát se nakonec prosadili i Švédové, mezi dva góly Jimmie Erikssona ale vměstnal ještě jednen ruský zásah Denis Kuljaš. Domácí hokejisté porazili Švédsko 6:2 a oslavili zisk Channel One Cupu. Zároveň si i upevnili vedení v letošní sérii Euro Hockey Tour.