Header image
«
»
  • Zápas proti Finsku Češi nezvládli, na Channel One Cupu skončili třetí

    21.12.2008 | Ondřej Kubát
    Zápas proti Finsku Češi nezvládli, na Channel One Cupu skončili třetí

M o s k v a – Poslední vystoupení českých hokejistů na turnaji prvního kanálu v Rusku skončilo neslavně. Svěřenci trenéra Růžičky nestačili na Finy, podlehli jim 2:5. Češi prohrávali 2:0, dokázali sice díky brankám Hlinky a Rolinka srovnat, nicméně Suomi nasázeli do Salákovy sítě další tři góly. Turnaj vyhráli domácí Rusové, Finsko skončilo druhé, třetí potom se třemi body Česko a poslední místo zbylo na Švédy.

Česko
Megasports Arena, Moskva
21.12.2008
16:00
2:5
(0:1, 2:2, 0:2 )
Finsko
Branky: 26. Hlinka (Klepiš), 34. Rolinek (Blaťák) - 9. Niskala (Voutilainen, Seikola), 22. Niskala (Kuusela), 39. Seikola (Laine, Voutilainen), 47. Sahlstedt (Kuusela, Aalto), 55. Voutilainen (Niskala). Rozhodčí: Bulanov, Kulakov - Šeljanin, Sivov (všichni RUS). Vyloučení: 10:11, navíc Čermák 10 min. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 3000. Střely na branku: 28:24. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5.

Česko: Salák - Pilař, Čáslava, Sičák, Krstev, Kutlák, Blaťák, Zíb - Čermák, Hlinka, Klepiš - Irgl, Marek, Rolinek - Vampola, Vašíček, Hořava - Lukeš, Červenka, Starý - Květoň.

Finsko: Lassila - Aalto, Mäenpää, Jaakola, Saravo, Mäntylä, Niskala, Seikola, Vallin - Kuusela, Sahlstedt, Koivisto - Anttila, Komarov, Koskenkorva - Kuhta, Lehterä, Voutilainen - Rita, Pakaslahti, Laine.

Český tým vstoupil do utkání poněkud ospale. Finové od úvodních minut lépe kombinovali a vytvářeli si i výraznější gólové možnosti. Svěřenci trenéra Růžičky se před branku Lassily dostávali spíše sporadicky. Jedinou vážnější šanci měl v první třetině Hlinka, ale z úhlu netrefil. V té době už ovšem Češi prohrávali. V deváté minutě v přesilové hře dostal puk mezi kruhy neobsazený Janne Niskala, který ránou do levé Salákovy šibenice otevřel skóre – 0:1.

Salák si svou premiéru v národním dresu užíval dosyta. Dopomohli mu k tomu i ruští rozhodčí, kteří posílali na trestnou lavici jednoho Čecha za druhým. Ale už nějak zapomněli vylučovat na druhé straně. Česko vyfasovalo v úvodním dějství hned 22 trestných minut oproti dvěma finským minutám. Dvakrát dokonce hráli ve dvojnásobném oslabení. Nejprve v jedenácté minutě devadesátivteřinové bránění zvládli. Dvě sekundy před první sirénou potom sudí poslali pykat současně Pilaře a Starého.

A Suomi dokázali ve druhém dějství tuto výhodu zužitkovat. Po dlouhém zámku v obranném pásmu Česka vypálil po zemi z pravého kruhu opět Janne Niskala a Salák lovil puk ze své sítě podruhé – 0:2. Rozhodčí i nadále pokračovali ve svém úzkoprsém výkonu, což se pochopitelně nelíbilo ani divákům. V šestadvacáté minutě hrálo Česko přesilovku a podařilo se mu snížit. Na levý kruh si sjel Jaroslav Hlinka, kterého geniální přihrávkou vybídnul k zakončení Klepiš. Hlinka se trefil mezi Lassilovy betony – 1:2.

V polovině utkání nastaly trochu zmatky. Rozhodčí totiž vyloučili hned tři české hráče. Na trestné s nimi ještě seděl deseti minutami potrestaný Čermák. Hráči v červeném tedy příliš prostoru na lavici hanby neměli. Češi hráli ve třech proti pěti, ale trestoměřič nesmyslně pustil na led Irgla, jemuž sice vypršel trest, nicméně kvůli odloženému následujícímu trestu Krsteva měl počkat do přerušení. Čároví si toho okamžitě všimli a chtěli Růžičkovy svěřence vyloučit za příliš mnoho hráčů na ledě. Nakonec však svůj verdikt změnili a vyhubováno dostal trestoměřič.

Češi více než dvouminutové dvojnásobné oslabení zvládli, i když se ubránili zuby nehty. V jednu chvíli dokonce musel na brankové čáře za Saláka chytat obránce. Ve dvaatřicáté minutě dokázala Česká republika srovnat. V další přesilovce pěti proti třem našel Blaťák před bránou Tomáše Rolinka a ten přehodil Lassilu – 2:2. Když už se zdálo, že se půjde do kabin za nerozhodného stavu, udeřilo na druhé straně. Voutilainen poslal křižnou přihrávku na Markuse Seikolu, který se ránou z první trefil pod víko – 2:3.

V úvodu třetí dvacetiminutovky mělo Česko hned dvakrát výhodu dvojnásobné přesilovky, ale nedařilo se mu v nich. V plném počtu na obou stranách se hrálo málokdy, protože sudí i nadále posílal na trestné lavice jednoho hráče za druhým. V sedmé minutě se Finové dočkali čtvrté branky. Opět v přesilové hře vypálil Kuusela a Kalle Sahlstedt dotlačil puk z bezprostřední blízkosti za brankovou čáru – 2:4.

Češi odehráli posledních deset minut bez náboje. Suomi toho využili k pátému gólu. Jukka Voutilainen objel dva obránce, oklamal ležícího Čáslavu i Saláka a střelou do horní poloviny branky zvýšil už na 5:2.

Svěřenci kouče Růžičky tak po slibném úvodu turnaje Channel One Cup skončili až na třetím místě. Připsali si jediné vítězství a dvě porážky.