Header image
«
»
  • Heroický závěr přinesl bod, zbylé dva trefil pro Finy Petteri Nummelin

    06.11.2008 | Michal Pokorný
    Heroický závěr přinesl bod, zbylé dva trefil pro Finy Petteri Nummelin

Helsinky - Česká reprezentace pod vedením Vladimíra Růžičky se poprvé představila na Karjala Cupu proti domácím Finům. Čeští hráči po většinu zápasu tahali za kratší provázek, i když dvakrát vedli. Nakonec však byli rádi za bod, který trefil 25 sekund před koncem v power play Leoš Čermák. O dvou bodech pro seveřany pak rozhodl zkušený obránce Petteri Nummelin proměněným nájezdem.

Česko
Hartwall Arena
06.11.2008
17:30
3:4 sn
(1:1,1:1,1:1 - 0:0)
Finsko
Branky: 2. Blaťák (Skuhravý, Hořava), 33. Klepiš (Kutlák), 60. Čermák - 12. Kapanen (Nummelin), 39. Hyvönen (Hahl, Pyörälä), 49. Santala (Sailio), 66. Nummelin. Rozhodčí: Persson, Vinnerborg (oba Švéd.) - Kekäläinen, Tervo (oba Fin.). Vyloučení: 8:7. Využití: 1:2. Diváci: 7120. Střely na branku: 39:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.

Česko: Mensator - K. Rachůnek, Němec, Čáslava, Blaťák, Krstev, Barinka, Kutlák, Ševc - Irgl, Vašíček, Čajánek - Čermák, Marek, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Hořava - Nedorost, Vampola, Klepiš.

Finsko: Riksman - Välivaara, Malmivaara, Puistola, Luoma, Laamanen, Jokela, Lehtonen, Nummelin - Hytönen, Immonen, Hahl, Kallio, Haataj, Sailio, S. Kapanen, Petrell, Hyvönen, Pirnes, Santala, Pyörälä, Pihlman.

Do utkání lépe vstoupili hráči českého týmu. Hned v první minutě si vybojovali přesilovou hru, kterou proměnil střelou od modré Miroslav Blaťák - 1:0. Obránce Ufy prostřelil vše, co mu stálo v cestě, čemuž napomohl i dobře clonící Václav Skuhravý. Úvodní gól zápasu nastartoval české mužstvo ještě více, ale další přesilové hry se využít nepodařilo. Naopak to byli Finové, kteří potrestali vyloučení Zdeňka Kutláka a vyrovnali na 1:1. Střelu Petteriho Nummelina, která propadla těsně za Mensatora, dorazil Sami Kapanen. Stejně jako český tým, i Finy vstřelený gól nastartoval. Hráči v bílomodrých dresech pomalu začali přebírat aktivitu. Dokázala to šance Lehtonena, který v úniku trefil tyč. V první třetině se ale více zajímavého nestalo.

Druhá část začala přesilovkou reprezentace Česka a byl to Zdeněk Irgl, který hned po buly ujel a trefil tyč. Na delší dobu to byl ale poslední závar před brankářem Riksmanem. O pár minut se ke slovu dostala dvojice Hyvönen a Pihlman. První jmenovaný se dostal do samostatného úniku, druhý využil zmatku před brankou české reprezentace. Oba však ztroskotali na výborně chytajícím Mensatorovi, který vykryl obě gólové příležitosti Finů. V 33. minutě to byl opět český tým, kdo se dostal do vedení. Pohlednou situaci založil Klepiš, který si vyměnil místo se Zdeňkem Kutlákem. Mohutný obránce se přes roh prodral až za branku, strhl na sebe pozornost a vrátil puk zpět na Jakuba Klepiše, který zakončil přesně k protější tyči – 2:1. I přes vstřelenou branku se svěřenci Vladimíra Růžičky ve druhé části spíše bránili a k tomu vyrobili několik faulů. Jeden z nich Finové podruhé v zápase potrestali. Útočník Hannes Hyvönen vyjel z rohu a velkým nápřahem vyslal tvrdou střelu, která se otřela o Mensatorovo rameno a skončila v síti – 2:2. Necelé dvě minuty před koncem druhé třetiny tak čeští hráči vyrovnávající dostali gól do šatny.

I ve třetí části měli Finové převahu, ze které pramenily jejich šance. Dlouho se čeští hráči bránili, ale nakonec se přeci jenom po závaru před Mensatorem prosadil Tommi Santala střelou z mezikruží – 2:3. O pár minut později měl možnost vrátit stav na nerozhodných 3:3 Tomáš Rolinek po milimetrové přihrávce Marka, ale v cestě stál Riksman, jehož výkon v těchto chvílích gradoval. S přicházejícím koncem zápasu se tlak a šance českého týmu kupily čím dál více. Tu největší neproměnil Skuhravý, který vyšachoval společně s Hořavou jednoho zbývajícího finského obránce. O to víc pak mrzelo Petra Kumstáta, který po dorážce přestřelil poloprázdnou branku. Na závěr se trenér Růžička uchýlil k riskantnímu, nicméně nutnému kroku – odvolat brankáře. Po více než minutovém závaru celá situace vyvrcholila obrovským závarem, kde stálo hned pět českých hráčů kolem brankoviště. Tento tah vyšel dokonale. Puk se odrazil před Leoše Čermáka a ten ho okamžitě vrátil zpět do brankoviště, respektive za něj – 3:3. V českém týmu propukla ohromná radost z takto vydřeného gólu.

Do konce základní hrací doby zbývalo 25 vteřin a více se už nestalo. V prodloužení se oba soupeři spíše oťukávali, ovšem jen do té doby, než Petr Čajánek oplácel úder, který inkasoval do obličeje. Rozhodčí ovšem viděl jen českého kapitána, který putoval na trestnou lavici. Situaci 4 na 3 čeští hráči ubránili především za podpory svého brankáře Mensatora, který se vytasil několika bravurními zákroky. Po pěti minutách rozhodčí hru ukončil a došlo na nájezdy.

V nich se dostalo ke slovu šest hráčů, ale efektivní řeč pronesl akorát Jakub Klepiš s Petteri Nummelinem. Oba proměnili svoje nájezdy s naprostým přehledem, což se ostatním hráčům nepovedlo. Došlo tedy na tzv. náhlou smrt, ve které se znovu Jakub Klepiš pokoušel propasovat puk mezi Riksmanovi betony, ale úspěšný nebyl. Za Finy se podruhé rozjel obránce Petteri Nummelin, který předvedl učebnicový nájezd a kličkou do bekhendu nedal Mensatorovi šanci. Navrátilec z NHL tak rozhodl o tom, že bod navíc získali hráči Finska.

Ohlasy po utkání

Vladimír Růžička (Česko): "Zápas byl velmi vyrovnaný, jsem rád že se nám v závěru povedlo vstřelit vyrovnávací gól. V prodloužení se nám povedlo ubránit přesilovku, nájezdy jsou už o štěstí. Jsem rád spokojen s našim výkonem, vytkl bych jen mnoho vyloučení a následně hru v oslabení, i když situaci ve třech v prodloužení jsme zvládli skvěle. Na první ostrý zápas je to myslím dobrý výsledek, domácí byli v nájezdech prostě lepší.

Jukka Jalonen (Finsko): "V prvních deseti minutách byli naši hráči nervózní, díky tomu se Češi dostali do vedení. Povedlo se nám však vyrovnat a pak jsme hráli dobrý hokej. V posledních pěti minutách nás ovšem Češi dostali pod tlak a zaslouženě srovnali. Celkově jsem ovšem s výkonem týmu spokojen."