Header image
«
»
  • Smršť ve třetí třetina sestřelila švédské korunky

    08.11.2008 | Tomáš Pavlíček
    Smršť ve třetí třetina sestřelila švédské korunky

H e l s i n k y - Česká reprezentace si proti výběru Tří korunek připsala první výhru na turnaji. Zasloužila se o to skvělým výkonem ve třetí části, kterou dokázala ovládnout v poměru 4:0, a obrátila tak nepříznivý stav z předchozích třetin. Jedním z hlavních strůjců vítězství byl golman Kopřiva, který především v úvodu utkání vychytal několik švédských šancí.

Švédsko
místo neznámé
08.11.2008
12:00
1:4
(0:0, 1:0, 0:4)
Česko
Branky: 43. Hořava (Vampola), 47. Irgl (Čajánek, Čáslava), 56. V. Nedorost (Blaťák, K. Rachůnek), 57. Čajánek (Čermák) - 36. Thörnberg (Hannula, Martensson). Rozhodčí: Laaksonen, Levonen - Orelma, Suominen (všichni Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 4740. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

Švédsko: Gustavsson - Ikerman, Timander, Sandström, Jonsson, Fransson, Tänström, Hedman - Hannula, Nordquist, Harju - Emvall, Engquist, Nilson - Fabricius, Wallin, Widing - Axelsson, Mortenson, Nordgren.

Česko: Kopřiva - K. Rachůnek, Němec, Čáslava, Blaťák, Krstev, Barinka, Kutlák, Ševc - Irgl, Vašíček, Čajánek - Čermák, Marek, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Hořava - Nedorost, Vampola, Klepiš - D. Květoň.

Čeští reprezentanté šli do svého druhého utkání na finském turnaji s jednoznačným cílem zvítězit, a odčinit tak ztracené body ze zahajovacího utkání s domácím výběrem. Do branky se tentokráte postavil jeden ze statisticky nejlepších brankářů extraligy Miroslav Kopřiva, útočníka Marka pak v sestavě nahradil třinecký mladík Květoň.

Hokejisté podřízení pokynům staronového kouče reprezentace Růžičky však do utkání nevstoupili s přílišným nasazením a kladenský golman měl v úvodních minutách několik příležitostí k předvedení své výborné formy. Zasahovat musel proti nečekané, a o to více nebezpečné otočce Nordgrena, která ale byla jen lehčím tréninkem před další šancí švédských nájezdníků. Lindström s Farbriciem se pokoušeli překonat Kopřivu hned několika sportovními technikami, česká naděje v bráně ovšem náporu odolala.

Od té chvíle se ale hra bruslařů v bílém zvedla a Češi si připravili i některé zajímavé příležitosti. V první třetině zřejmě nejaktivnější český hráč Irgl však Gustavssona pouze nastřelil a o pár minut později se to samé přihodilo i v ideální pozici postavenému Klepišovi. Když brankové situace nenastaly ani v následných přesilovkách, první dějství skončilo remízou 0:0.

V prostřední části hry čeští hokejisté svižně pokračovali v nastoleném trendu a hned po pár sekundách od zahajovacího buly se Čajánek ocitl v největší šanci dosavadního průběhu, když se okamžitě po vhazování probojoval do prostoru mezikruží, odkud pálil těsně kolem Gustavssonovi levé tyče. Stejná část brankové konstrukce poté zachránila švédského golmana při dalším pokusu českého kapitána, který skončil na její vnější straně.

Výběr Tří korunek se ovšem probudil a dokázal dostat své protivníky pod tlak, který vyústil dvěma smrtonosnými výpady. První z nich v podobě Fabriciova samostatného úniku sice ještě Kopřiva výborným zákrokem zlikvidoval, na další spolupráci Švédů ve své bezprostřední blízkosti však už nestačil. Hanulla vybídl příhrou před prázdnou bránu ke skórování Martina Thörnberga, a tomu nedělalo problémy zamést kotouč do sítě – 1:0. Po této trefě z šestnácté minuty tak i po druhé části svítil na světelné tabuli stav 1:0.

Jenže začátek třetí třetiny všechny jistoty švédského výběru zatáhl do prostor pekelných. Radostný vstup do poslední části totiž pro svůj tým zařídil neefektivně bráněný Miloslav Hořava, jenž odrazem od tyče zařídil vyrovnaný stav 1:1. Za pár minut vyskočila většina fanoušků nepřejících modrému mužstvu znovu. Čajánek na sebe navázal dva beky a zadovkou přistrčil touš přesně na hůl Zbyňka Irgla, jehož rána zapěstím propadla brankářovi Färjestadu pod rukou – 1:2.

Švédové sice zvýšili tempo, avšak ničím větším než Widingovou ranou se výrazněji nezapsali. Proto se opět začala vařit voda před Gustavssonem. Vašíček svou obrovskou příležitost ještě mezi tři tyče nezakončil, další přesilová hra však už pro jeho spoluhráče přinesla úspěch v podobě třetího gólu. Postaral se o něj Bílý Tygr Václav Nedorost, který využil obří postavy útočníka Kumstáta a rychlou střelou kolem něj propálil švédského golmana - 1:3.

Svěřenci trenéra Gustafssona se již na další odpor nezmohli, naopak při riskantní hře v závěru inkasovali počtvrté. Možnost přečíslení dva na jednoho dokonale vyřešil Leoš Čermák, jenž postrčil kotouč k holi Petra Čajánka, a ten se za svůj dnešní výborný výkon odměnil gólovým příspěvkem do konečného skóre tohoto duelu – 1:4.