Header image
«
»
  • Rusové přehráli Finy a český tým se s nimi utká o vítězství v turnaji

    08.11.2008 | Radek Barkman
    Rusové přehráli Finy a český tým se s nimi utká o vítězství v turnaji

Rusové s výjimkou deseti minut ve druhé třetině svého finského soupeře jasně přehrávali a když se k tomu přidala střelecká nemohoucnost Suomi, kteří trefovali vše možné, jen ne branku soupeře, nebylo o výsledku sobotního zápasu pochyb. Ruský tým je tak na Karjale neporažen a výběr trenéra Růžičky se s ním utká v neděli odpoledne o vítězství v turnaji.

Finsko
místo neznámé
08.11.2008
15:30
2:6
(1:2,0:1,1:3)
Rusko
Branky: 14. Nummelin (Pirnes), 56. Hytönen (Hyvönen) - 13. Radulov (Saprykin), 16. Michnov (Kuljaš), 23. Kuljaš, 50. Radulov (Michnov, Gorovikov), 53. Zinovjev (Zaripov, Morozov), 60. Těreščenko (Perežogin, Mozjakin).

Finsko: Vehanen - Nummelin, Lehtonen, Jokela, Luoma, Laamanen, Välivaara, Malmivaara, Mäntymaa - Kallio, Pirnes, Kapanen - Haataja, Immonen, Hytönen - Hyvönen, Hahl, Pyörälä - Petrell, Santala, Sailio. Trenéři: Jukka Jalonen, Risto Dufva a Timo Lehkonen

Rusko: Jerjomenko - Proškin, Nikulin, Korněv, Aťušov, Višnevskij, Kuljaš, Žitnik, Ščadilov - Zaripov, Zinovjev, Morozov - But, Ščastlivij, Michnov - Saprykin, Gorovikov, Radulov - Mozjakin, Těreščenko, Perežogin. Trenéři: Vjačeslav Bykov a Igor

Souboji dvou celků, které svá úvodní utkání vyhrály přihlížela zaplněná Hartwall arena, jejíž obsah však ani zdaleka netvořili pouze příznivci domácích Suomi, ale také početná skupina fanoušků ze sousedního Ruska.

Utkání mělo už od prvních minut rychlé tempo a jako první se do šance dostal hostující Michnov, ale s jeho tvrdým pokusem si brankář Vehanen poradil. Vzápětí dostali možnost přesilové hry po faulu Saprykina Finové, ale i přes několik zajímavých okamžiků před oběma brankami zůstalo skóre neměnné. V sedmé minutě si dobrou příležitost vytvořil Perežogin, ale jeho střelu zastavila až tyč Vehanenovy klece. O chvíli později se z úhlu řítil sám na finského brankáře Zaripov, ale ani tato šance gólem neskončila.

Druhou desetiminutovku začal nebezpečnou střelou Pirnes, ale o pár centimetrů minul levou tyč Jerjomenkovy brány. První trefu tak zaznamenali Rusové. Ve 13. minutě se krásnou individuální akcí blýskl Alexander Radulova bekhendovým blafákem nedal Vehanenovi šanci. Vedení však hostům nevydrželo dlouho. První formace roztočila před soupeřovým gólmanem kolotoč, puk se dostal až k Nummelinovi, který střelou švihem vyrovnal na 1:1.

Ani tento stav však nevydržel příliš dlouho. Uklouznutí obránce Jokely využil Alexej Michnov, jenž krásným blafákem opět posunul Rusko do vedení. Náskok mohl zdvojnásobit v devatenácté minutě Zaripov, jemuž však včasným zákrokem sebral puk z hokejky miláček místního publika Petteri Nummelin.

Prostřední část hry začala finskou přesilovkou. V ní se do šance dostával Jokela, ale na rychlou přihrávku napříč třetinou nedosáhl. Krátce po jejím konci tak znovu udeřili Rusové. Denis Kuljaš získal v útočném pásmu puk, nečekaně vystřelil a jeho pokus skončil v údivu všech až v domácí síti. Úřadující mistry světa tato branka uklidnila a přicházely další brankové příležitosti, s nimiž si však Vehanen poradil.

Na druhé straně prověřil Jerjomenka Immonem, ale gólman si s jeho dorážkou Hyvönenovy střely poradil. Krátce před polovinou utkání se po skvělé přihrávce Nummelina dostal do zakončení Kallio, ale netrefil poloodkrytou bránu. O chvilku později se málem dočkal kontaktní branky Kapanen, ale po konzultaci s videorozhodčím bylo rozhodnuto, že puk brankovou čáru nepřešel.

I nadále se hrál otevřený hokej na obě strany. Finové nevyužili několik přesilovek a když svou obrovskou možnost neproměnil ani Petrell nevypadalo to s domácími vůbec dobře. Rusové po delší odmlce zahrozili až v 36. minutě, ale Radulov svůj projektil namířil pouze do brankáře Vehanena. Na konci třetiny ještě hráli Rusové v početní převaze, ale bezúspěšně. Stejnou možnost dostali na druhé straně také domácí Suomi. Chvilku hráli dokonce 5 na 3, ale stejně jako jejich rival bez výsledného efektu.

Do hry domácího mužstva se začínala vkrádat nervozita a Rusové v pohodě kontrolovali zápas. Měli sice výhodu přesilové hry, ale namísto ohrožení Jerjomenkovy klece se museli bránit samostatnému nájezdu Perežogina, který však proti Vehanenovy neuspěl. Do podobné možnosti se dostal za několik okamžiků Nikulin, tentokrát mu však ve skórování zabránil vracející se finský obránce. Suomi se dopředu dostali až v závěru své početní převahy, ale Haatajovu ránu vyrazil betonem ruský gólman.

Definitivně o výsledku utkání rozhodl ve 49. minutě ruský gólostroj Alexander Radulov, který si opět vychutnal celou soupeřovu obranu včetně brankáře a do odkryté brány zvýšil na 4:1. Minutu poté mohl zkorigovat nepříznivý stav Pirnes, ale už překonaného brankáře zastoupil na čáře jeden z ruských beků. Další rychlý brejk Rusů zakončil tvrdou ranou k bližší tyči Zaripov, jenže Vehanen byl pozorný.

V 52.minutě pálil při hře 4 na 4 pálil nebezpečně Nummelin, ale Jerjomenko s trochou štěstí ramenem vyrazil. Rusové v těchto momentech však jasně dominovali a další gól na sebe nenechal dlouho čekat. Přihrávku Zaripova při přesilové hře čtyři na tři zužitkoval střelou mezi betony Sergei Zinoviev a začalo to vypadat na debakl pořadatelské země v tomto zápase. Právě Zaripov mohl za dvě minuty přidat další hřebíček do finské rakve, ale Vehanen svůj tým výtečně zachránil. Ještě jednu radost udělal skvělým domácím příznivcům Juha-Pekka Hytönen, který v přesilové hře dorazil Hyvönenovu střelu a snížil na 2:5. Závěrečné slovo však měli Rusové. Zpětnou přihrávku Pěrežogina přetavil v šestý gól Těreščenko a stanovil tak výsledek na konečných 6:2 z pohledu vítěze.