Header image
«
»
  • Tuhý boj se Švédy uťal hvězdný Jágr

    16.04.2009 | Tomáš Pavlíček
    Tuhý boj se Švédy uťal hvězdný Jágr

L i b e r e c - Úvodní duel Českých hokejových her mezi českými reprezentanty a Švédy příliš hokejové krásy nenabídl, přesto odcházeli fanoušci z Tipsport areny spokojení. Národní tým zvítězil těsným poměrem 2:1, a to po dvou akcích nejsledovanějšího muže na ledě Jaromíra Jágra. Ve druhé třetině byl u zrodu branky Čajánka, rozhodující gól pak dokonce pár minut před koncem vsítil sám. Češi tak potvrdili, že Tři korunky jsou letos jejich oblíbeným soupeřem, a už potřetí v sérii Euro Hockey Tour je porazili.

Švédsko
Tipsport arena
16.04.2009
18:00
1:2
(0:0, 1:1, 0:1)
Česko
Branky: 39. Berglund (Wallin, Nordgren) - 33. Čajánek (Klepiš, Jágr), 55. Jágr (Blaťák). Rozhodčí: Laaksonen, Partanen (FIN) - Kalivoda, Pešek (CZE). Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 3809. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Švédsko: Liv - R. Jonsson, Jönsson, L. Jonsson, Hedman, Johansson, Gunnarsson, Akerman, Nilson - Weidhandl, Persson, Thönberg - Nordgren, Walin, Berglund - Zackrisson, Harju, Omark - Widing, Anderson, Tjärnquvist.

Česko: Štěpánek - Čáslava, Rachůnek, Kutlák, Krstev, Blaťák, Sičák, Barinka, Němec - Klepiš, Čajánek, Jágr - Rolinek, Marek, Kvapil - Vondrka, Hlinka, Olesz - Lukeš, Vampola, Květoň.

Zahajovací třetinu libereckého turnaje plnou náznaků a stínů nepříliš svižně se pohybujících hokejistů nemohl svým útokem začít nikdo jiný než ikona současné reprezentace Jaromír Jágr. Zřejmě nejostřeji sledovaný muž čtvrtého turnaje EHT zavezl svým nenapodobitelným způsobem obratného medvěda na bruslích kotouč mezi čtyřmi žlutými sloupy až před Liva, kde si však se svými spoluhráči z formace výraznější šanci nevytvořil.

V první minutě by byl tento fakt akceptovatelný, ovšem celý zbytek úvodního dějství se odehrával v naprosto stejném duchu. Záblesky pěkných kombinací či útržky nadějných ataků nebyly transformovány do snesitelné finální podoby, a tak si oba jistí brankáři tyto rány, například ze strany od Kvapila nebo ostře z Widingovy hole, pohlídali. Z rozehřívací části hry nakonec vynikla pouze dorážka Vondrky z mezikruží, jež se jako šipka zabodla do Livova betonu; a hlavně pak v poslední minutě přesilovková střela kapitána hostů Jönssona, u níž se vyznamenal reflexivně lapající Štěpánek.

Druhou dvacetiminutovku doslova nastartovaly kousky švédského talentu Linuse Olmarka, jenž sedmnáct sekund po jejím zahájení prosvištěl skrz českou defenzivu a křižnou palbou pod víko branky donutil vítkovického gólmana vytáhnout další skvělý zákrok. Svým atakem tak ale zahájil poměrně zajímavou třetinu, v níž úřadovali především domácí v čele s létající první formací. Nejprve Jágr vyslal na osamocenou pouť Čajánka, toho se ale povedlo mužstvu Tre Kronor těsně před brankovištěm pohltit. O dalších šest minut později si Hlinkovu výbornou příhru sebral již sám Jágr, Liva se mu opět ale překonat nepodařilo.

První branku viděla Tipsport arena až ve třiatřicáté minutě, kdy se očekávaně prosadilo úderné české trio. Jágr u mantinelu vytvořil zadovkou prostor pro Klepiše, ten vjel před bránu, a to už si puk našel Petr Čajánek a obstřeloval ležícího Stefana Liva – 1:0. Hned za okamžik se mohl skóre opět měnit. Marek Kvapil si na středu útočného pásma připravil touš a vyslal ho na bránu s takovou razancí, že se lehce otřásla síťka, bohužel pro české lvy trefil jen tyč.

Švédové se na konci prostřední části dostali do náporu a proti poněkud pomalejší české obraně se jim povedlo rozjásat své dva příznivce v prořídlém hledišti. Tjärnqvist sice ještě svou obrovskou příležitost po pasu Weinhandla nevyužil, ovšem dvě minuty před přestávkou už Christian Berglund směroval Wallinovu přihrávku zpoza brány za záda Štěpánka, Blaťák se svou holí přichvátal pozdě – 1:1.

Třetí třetina se díky častým vyloučením a přerušením táhla již od první sekundy jako jedna dlouhá zubařská prohlídka. Lépe se s ní však v úvodu vypořádali Švédové, kteří si vytvořili několik nebezpečných pozic. V přesilovce se přesně mezi kruhy postavil Zackrisson, jenomže nedokázal zamířit mezi brankovou konstrukci, stejně si poté počínal i finský rodák Harju, jenž na brankovišti poslal puk těsně kolem tyče.

Na řadu tak přišli i Češi, kteří svou šancí na rozdíl od soupeře nepohrdli. Šťastně vybojovali přesilovou hru pět na tři, a i když v poslední části hry jistě nebyli lepším celkem, rozhodli utkání. Mohutná postava Jaromíra Jágra dostala příliš prostoru od neznalých švédských beků, a tak forvard momentálně působící v sibiřském Omsku neměl problém zakončit přesným příklepem pod břevno Livovy klece – 2:1.

Češi si nejtěsnější vedení již pohlídali a po vyrovnaném duelu si nakonec připsali tři body, jež je přiblížili již jen na minimální rozdíl k jejich dnešnímu sokovi v tabulce EHT. Kromě první formace se dnes také ve skvělé formě předvedl brankář Štěpánek, jenž byl po zásluze vyhlášen hráčem utkání.