Header image
«
»
  • Severskou přestřelku rozhodli Švédové v prodloužení

    18.04.2009 | Petr Schultz
    Severskou přestřelku rozhodli Švédové v prodloužení

L i b e r e c - Utkání dvou týmů ze severu Evropy přineslo celkem devět branek a na konci se radovali Švédové, kteří porazili Finsko 5:4 v prodloužení. Diváci v Tipsport areně viděli velice atraktivní a rychlé utkání, ve kterém dominovali především útoky obou týmů. V dresu Švédska zazářil Martin Thörnberg, který dva góly dal a na vítěznou trefu Richarda Wallina v prodloužení přihrál.

Finsko
Tipsport arena
18.04.2009
14:00
4:5 pr.
(1:2, 2:2, 1:0 - 0:1)
Švédsko
Branky: 7. Kerman (Makkonen), 24. Nummelin (Hirschovits, Santala), 29. Ninimaa (Makkonen), 41. Kerman (Vahalahti) - . 7. Thörnberg (Omark, Harju), 17. Jönsson (Akerman), 23. Nilson (Johansson), 28. Thörnberg (Omark, Jönsson), 65. Wallin (Thörnberg). Rozhodčí: Homola, Šindler – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:8. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2096. střely na branku: 23:33 . Průběh utkání: 0:1, 1:3, 2:3, 3:4, 4:4 4:5.

Finsko: Tarkki - Nummelin, Mäenpää, Aalto, Ninimaa, Jaakola, Saravo, Niskala - Kapanen, Hirschovits, Koskenkorva - Vahalahti, Makkonen, Kerman - Pyöräla, Santala, Erkinjuntti - Kähkönen, Laakso, Komarov

Švédsko: Holmqvist - Gunnarsson, Johansson, Hedman, Jonnson Robin, Jönnson, Akerman, Widing, Jonnson Lars - Persson, Märtensson, Weinhandl - Berglund, Wallin, Nordgren - Thörnberg, Harju, Omark - Tjärnqvist, Andersson, Nilson

Utkání začalo pěkně svižně, když se do první šance dostal finský útočník Kerman, který si našel vyhozený kotouč za švédskou obrannou a jen těsně minul branku Holmqvista. Finové si poté zahráli přesilovku, obléhání branky Švédska tížený gól nepřineslo, a tak na druhé straně už v plné počtu udeřili svěřenci Gustafssona. V polovině sedmé minuty zavezl Omark kotouč do útočného pásma, přes celé kluziště nasměroval přihrávku na Martina Thörnberga a ten střelou švihem prostřelil finského brankáře Tarkkiho – 0:1. Odpověď Finů byla blesková. Makkonen vyhrál v útočné třetině buly, přiklepl puk lehce na hokejku Kalleho Kermana a ten střelou švihem prostřelil brankáře Holmqvista – 1:1.

Rychlé dvě branky jako kdyby nabudily oba týmy k aktivitě a začal se hrát svižný a rychlý hokej. Strhnout vedení na stranu Švédska mohl mladíček Omark, jeho střela ale jen zazvonila na horní tyč Tarkkiho branky. V polovině prvního dějství nabídli Finové Švédům svou nedisciplinovaností dvě přesilové hry za sebou. První nápor ještě bílomodří ubránili, ale na druhý švédský nápor už odvrátit nestačili. V čase 16:23 si vyměnil Kenny Jönsson kotouč na modré s Akermanem, jehož dělovku Tarkki jen vyrazil před sebe a švédský kapitán uklidil kotouč za záda finského brankáře – 1:2.

Druhá třetina začala ve stejném tempu, jako skončila ta první. Hrál se typicky severský hokej s hodně bruslením. V jedné z rychlých akcí se vřítil do obranné třetiny Finska, po nahrávce Johanssona, Marcus Nilson a střelou nad beton Tarkkiho zvýšil náskok Švédů – 1:3. O půl minuty později rozhodčí trochu kuriózně vyloučil R. Jonssona za sekání a za hákování, k němu ještě usedl po pár vteřinách Nordgren. Finům se tak naskytla dvouminutová přesilovka pět na tři. Tu vyžil po pár vteřinách Petteri Nummelin bombou od modré – 2:3. V dalším průběhu početní převahy se již modrožlutí ubránili finskému náporu a poté opět udeřili. Při vyloučení finského Pyöräläho si před branku najel na nahrávku Omarka Martin Thörnberg a střelou bekhendem prostřelil Tarkkiho mezi betony – 2:4.

Na další branku si diváci v Tipsport areně museli „počkat“ minutu, když na trestné lavici odpočíval švédský útočník Andersson. V devětadvacáté minutě Makkonen vydoloval kotouč z klubka těl, našel na vrcholu kruhů volného Janneho Niinimmu a ten nekompromisní střelou příklepem rozvlnil síť za Holmqvistem - 3:4. Švédové se tlačili do dalších šancí, ale všechny jejich pokusy lapil Tarkki. Závěr druhé třetiny okořenila pěstní potyčka mezi Saravem a Berglundem. Oba hráči se poslušně odebrali na lavici trestoměřičů.

Diváci, kteří nestihli včas usednout na svá místa, propásli vyrovnávací branku Finska. V pokračující přesilové hře z druhé třetiny, kdy na trestné lavici seděl švédský útočník Thörnberg, nahrál Vahalahti Kallu Kermanovi, který z nulového úhlu nachytal Holmqvista a srovnal stav utkání - 4:4. Odpověď Švédů mohla přijít o minutu později, poté co se na Tarkkiho řítil aktivní Thörnberg. Švédský útočník byl ovšem v ideální zahákován Aaltem a přestřelil branku. Za nedovolený zákrok finského obránce nařídil rozhodčí trestné střílení, ale Weidhandl střelou mezi betony neuspěl.

V další fázi utkání mohli fanoušci hokeje vidět i nadále rychlý a svižný hokej bez přílišného přerušování. Dlouhé čekání na zvuk píšťalky rozhodčího přerušila až obrovská šance dvojice Harju - Thörnberg. Švédský útočník Thörnberg se snažil dorazit střelu spoluhráče a jen bleskový zákrok Tarkkiho uchránil Finy od pohromy. Další branku už diváci v základní hrací době neviděli, a tak se poprvé na turnaji šlo do prodloužení.

V prodloužení byli hladovější po vítězství Švédové, pozornost Tarkkiho vyzkoušel dělovkou z úhlu Äkerman. Když už to vypadalo, že utkání bude směřovat k nájezdům, rozhodl ho Richard Wallin, jehož tečovaná střela zapadla kuriózně za brankáře Finska. Prestižní severské derby tak vyhráli Švédové a připsali si první vítězství na turnaji Czech Hockey Games. Nejlepším hráčem Finska byl vyhlášen dvougólový Kalle Kerman, z týmu Švédska to byl kapitán Kenny Jönsson.