Header image
«
»
  • V napínavém utkání podlehli Češi Rusku 3:4

    18.04.2009 | Ondřej Flanderka
    V napínavém utkání podlehli Češi Rusku 3:4

L i b e r e c - V hodně zajímavém utkání podlehli svěřenci Vladimíra Růžičky Rusku těsně 3:4. Zápas plný šarvátek, vyloučení ale i pohledných hokejových akcí nabídl takřka vyprodané Tisport areně atraktivní podívanou. Českému týmu k bodům nestačily ani dvě trefy Jakuba Klepiše, o konečném pořadí posledního podniku letošní Euro Hockey Tour tak rozhodne až neděle.

Česko
Tipsport arena
18.04.2009
18:00
3:4
(1:2, 1:1, 1:1)
Rusko
Branky: 3. Marek (Němec), 24. Klepiš (Jágr), 60. Klepiš (Jágr, Červenka) – 1. Mozjakin, 12. Tverdovskij (Saprykin, Radulov), 38. Těreščenko (Makarov), 48. Ščastlivyj (Makarov, Dadonov). Rozhodčí: Laaksonen, Partanen (oba FIN) – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:12, navíc Marek, Rolinek na 10 min. Rachůnek 5 a do konce, Zubarev, Saprykin na 10 min a Proškin 5 a do konce. Využití: 1:0. Diváci: 6820. střely na branku: 25:29. Průběh utkání: 0:1,1:1,1:2,2:2,2:4,3:4.

Česko: Štěpánek - Rachůnek, Čáslava, Němec, Kutlák, Sičák, Blaťák, Krstev, Barinka - Klepiš, Čajánek, Jágr - Rolinek, Marek, Kvapil - Olesz, Hlinka, Frolík - Vondrka, Červenka, Vampola.

Rusko: Košečkin - Tverdovsky, Kornějev, Kondratěv, Gončarov, Aťušov, Zubarev, Kuljaš, Proškin - Mozjakin, Kurjanov, Sušinskij - Saprykin, Gorovikov, Radulov - Dadonov, Sčastlivyj, Makarov - Rybin, Těreščenko, Pěrežogin.

Rusové vlétli do utkání jako uragán, hned po několika vteřinách hledal Sušinskij před brankou Sergeje Mozjakina, ten sice puk minul, pak ale dojel rozehrávajícího Rachůnka, snadno ho obral o puk a sám před Štěpánkem uspěl střelou po ledě. Domácí tým ale špatný start nerozhodil a hned o minutu později si aktivní hrou vybojoval přesilovku, ve které dokázal vyrovnat. Konkrétně to byl Jan Marek, který si najel s pukem do útočného pásma a přesnou střelou přes obránce skóroval nad Košečkinovo rameno.

Atraktivní hokej pokračoval i v dalších minutách a diváci v takřka vyprodané Tisport areně se rozhodně nemohli nudit. Oba týmy si pak vytvořily několik šancí v přesilovkách. Košečkina prověřil Klepiš, Štěpánek na druhé straně řešil jedovku, kterou na něj zblízka vyslal Sušinskij. Další dramatická situace přišla na řadu v jedenácté minutě. Marek sekl ruského brankáře přes lapačku, kvůli čemuž se na něj vhrl Těreščenko a odstartoval tak následnou hromadnou bitku, ve které byli nejaktivnější Rachůnek a Proškin a pro oba byl vzájemný souboj, který jasně vyhrál český bek, posledním momentem utkání. Sudí totiž oba vyloučili na pět minut a do konce utkání.

Vedení na stranu Ruska vrátil ve dvanácté minutě Oleg Tverdovsky, který prakticky do prázdné branky dorážel puk po akci Saprykina. Nedlouho poté se na ledě opět jiskřilo, když se do další bitky pustili Marek s Radulovem. V závěru třetiny se mohlo ještě několikrát měnit skóre, oba brankáři už ale své svatyně uhájili, a po dvaceti minutách tak byl stav z českého pohledu 1:2.

Úvod druhé části už byl přeci jen trošku opatrnější, šance nicméně k vidění byly. Češi navíc dokázali jednu využití. Ve čtyřiadvacáté minutě ujel Jágr obráncům, švihem zaměstnal Košečkina, který puk pouze vyrazil a dojíždějící „68“ mírně vytlačila ruského brankáře mimo klec. Pro Jakuba Klepiše, který přijel ze druhé vlny, už pak nebyl problém trefit odkrytou branku – 2:2. Hra se po vyrovnání opět přesunula před Štěpánka, který musel předvést několik povedených zákroků, především proti akci kapitána Sušinskyho se vítkovický mladík vyznamenal.

Vůbec souboje Sušinskij – Štěpánek byly ozdobou celého utkání. Ve třiatřicáté minutě se mezi ně dokonce musel vklínit tyč, která pomohla českému brankáři proti svižné střele ruského matadora z otočky. Svěřenci Vladimíra Růžičky se připomněli v šestatřicáté minutě, když ujeli Jágr s Čajánekm. První jmenovaný volil střelu, která jen o kousek minula růžek ruské branky. Skóre se tak měnilo až v osmatřicáté minutě, když v signalizované výhodě Rusů nahodil Makarov puk směrem na Štěpánka, před kterým ho ještě stihl mimo jeho dosah tečovat Alexej Těreščenko. Po dvou třetinách tak vedli svěřenci trenéra Bykova 3:2.

Poslední dvacetiminutovku načala přesilovka Rusů a v ní bomba Kuljaše od modré, která se zastavila na tyčce. Češi odpověděli stejnou mincí o chvíli později. Ránu Blaťáka vyrazil Košečkin jen k dojíždějícímu Němcovi, jehož bekhend také skončil na brankové konstrukci. Jágr a spol. se nadechovali k náporu, byli to ale opět hráči ruské sborné, kteří se dokázali gólově prosadit. Střela Makarova se odrazila do českého brankoviště, ve kterém Němec neuhlídal Petra Sčastlivého a bylo to 2:4. O vyrovnání se mohli pokusit domácí v přesilovce po krosčeku Těreščenka. Kvapil s Čajánkem ale rychlý protiútok do zakončení nedovedli a Olesze zase vychytal Košečkin.

Definitivně rozhodnout tak mohl Makarov, který vystihl Markovu rozehru a jel sám na Štěpánka, ten ale jeho kličku vystihl a ruského útočníka vychytal. Češi měli v závěru převahu a dokázali zápas ještě zdramatizovat. Jágr vybojoval puk, Červenka přepustil jeho příhru na Jakuba Klepiše, a ten svou druhou trefou v utkání snížil na rozdíl jediné branky. Vyrovnat už se ale domácímu týmu nepodařilo ani přes snahu v závěrečné hře bez brankáře. Po výhře 4:3 se tak radovali Rusové.