Header image
«
»
  • Švédové chvíli Rusko trápili, Radulov ale ztrátu bodů nepřipustil

    19.04.2009 | Tomáš Pavlíček
    Švédové chvíli Rusko trápili, Radulov ale ztrátu bodů nepřipustil

L i b e r e c - Ruská sborná potvrdila svou aktuální sílu, když ve svém posledním utkání na Českých hokejových hrách přehrála Švédy. Ti se za stavu 1:4 ještě zmohli na mírný odpor a snížili na rozdíl jediné branky, ovšem hvězda večera Alexander Radulov přidal svou druhou trefu a nadobro zlomil mužstvo Tre Kronor. Rusové se touto výhrou značně přiblížili i prvenství na posledním podniku EHT, celkové vítězství v sérii už mají zajištěné od úvodu turnaje.

Rusko
Tipsport arena
19.04.2009
13:00
6:3
(2:0, 2:1, 2:2)
Švédsko
Branky: 2. Radulov (Saprykin), 19. Saprykin (Radulov), 36. Zinověv (Sušinskij, Mozjakin), 40. Saprykin (Radulov, Gorovikov), 54. Radulov, 57. Mozjakin (Aťušov) - 34. Persson (Äkerman, Nilson), 46. Persson (Berglund, Nilson), 49. Äkerman (Omark, Harju). Rozhodčí: Husička, Šindler - Tošenovjan, Hlavatý. Vyloučení: 11:8, navíc Proškin, Tverdovskij (RUS) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 1144. Střely na branku: 39:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 6:3.

Rusko: Jerjomenko - Tverdovskij, Kornějev, Kondratěv, Gončarov, Aťušov, Zubarev, Kuljaš, Proškin - Sušinskij, Zinověv, Mozjakin - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Makarov, Ščastlivyj, Dadonov - Pěrežogin, Těreščenko, Rybin.

Švédsko: Liv - Gunnarsson, Johansson, Hedman, R. Jonsson, L. Jonsson, Akerman, Nordgren, Jönsson - Thörnberg, Märtensson, Weinhandl - Bergulnd, Persson, Nilson - Omark, Harju, Zackrisson - Tjärnqvist, Andersson, Widing.

Poslední přípravný duel před světovým šampionátem otevřeli Rusové stejně jako proti Česku velmi rychlou brankou. Alexander Radulov vjel lehkým krokem do pásma a k překvapení všech ho tři bránící hráči s korunkou na dresu nechali vystřelit. Hedman metr před ruským technikem plnil pouze funkci pouličního osvětlení, a tak rána z Radulovovy hole zamířila do sítě – 1:0.

Zajímavé po celé první dějství bylo, že Rusové pokračovali ve své agresivní a zákeřné hře ze soboty a na ledě se semlelo hned několik potyček. Švédové totiž vypjaté situace nepřešli s tradičním severským klidem, a tak zápas dostal zajímavý náboj. O vyrovnání se mohl ve třinácté minutě zasloužit Weinhandl, jenomže jenom potvrdil střeleckou nejistotu na turnaji a při špatné rozehře Zinověva nedokázal proměnit samostatný nájezd.

Smrtící úder si tak opět přichystala sborná. Dvojka agilních forvardů Radulov, Saprykin zakombinovala a Oleg Saprykin nakonec třetí dorážkou na brankovišti přímo prodřel kotouč za Liva – 2:0. Pár sekund před první sirénou mohl korigovat skvělý Omark, se svým tancem přes dvě pásma však ztroskotal na brankáři ruské Ufy.

Druhou část opanovali vcelku dlouho hráči pod vedením trenéra Gustafssona, snažil se hlavně zatím na Českých hokejových hrách střelecky nemohoucí Weinhandl. A Švédům se nakonec podařilo snížit. Äkerman vyslal krásny kulečníkový šťouch o hrazení Niklasi Perssonovi, a ten ze strany prostřelil Jerjomenka – 2:1.

Švédské naděje na úspěch však měly jepičí život. Rybin sice před poloprázdnou brankou zazmatkoval a málem přestřelil hrazení, ovšem v šestatřicáté minutě už Sergej Zinověv zakončoval ťukes Mozjakina a Sušinského do prázdné brány – 3:1. Možné rozhodnutí pak pár vteřin před přestávkou zařídil opět Oleg Saprykin, když v nedůrazné švédské obraně dostal příliš prostoru ke střele – 4:1.

V přestávce před třetí třetinou si Rusové trochu přispali a s příchodem se opozdili. Nejen, že byli potrestáni za zdržování hry, ale i jejich hra jako by se změnila. Létající Bykovovi molodci nestíhali švédské akce a žlutomodří snížili! Berglund zadovkou přenechal Niklasi Perssonovi a útočník Linköpingu opět tvrdou ranou rozvlnil síť – 4:2.

Švédové se za pár minut dostali k Rusům dokonce na rozdíl jediného gólu! Bomba Johana Äkermana od modré čáry byla tak dělově vystřelena, že mohla být uznána až za dvě minuty v nejbližším přerušení hry, kdy zasáhl videorozhodčí. Ten nakonec potvrdil, že se puk opravdu odrazil od vnitřní konstrukce brány – 4:3.

Jenomže Rusko má ve svém mužstvu Alexandra Radulova. Forvard Ufy je nejen velkým provokatérem, ale také výborným hokejistou. Předvedl to při své individuální akci, když vyjel obloukem zpoza brány a kolem bránícího Švéda vstřelil uklidňující gól - 5:3.

Skóre poté ještě tři minuty před koncem upravil Sergej Mozjakin, jenž nepříliš tvrdou dorážkou nachytal Liva s nekrytým prostorem mezi betony - 6:3. Rusko si tak připsalo tři body a jestli Finové v posledním utkání Českých hokejových her neporazí Čechy, tak se tým Vjačeslava Bykova stane vítězem celého turnaje.