Header image
«
»
  • Čeští hokejisté zdolali v prodloužení Finsko a skončili druzí

    19.04.2009 | Petr Schultz
    Čeští hokejisté zdolali v prodloužení Finsko a skončili druzí

L i b e r e c - Čeští reprezentanti se díky výhře nad Finskem posunuli na druhé místo Czech Hockey Games. Vyrovnaný zápas, ve kterém vyhráli svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky 4:3 po prodloužení, bylo k vidění celkem sedm branek. V českém dresu zaznamenal dvě branky Jan Marek a po zásluze byl zvolen nejlepším hráčem utkání. Poslední generálku před šampionátem ve Švýcarsku tak Češi zvádli.

Česko
Tipsport arena
19.04.2009
17:00
4:3 pr.
(2:2, 0:0, 1:1 – 1:0)
Finsko
Branky: 4. Marek (Červenka), 10. Marek (Barinka), 46. Lukeš (Kutlák), 61. Klepiš (Jágr) - 10. Hirschovits (Hyvönen), 16. Saravo (Kähkönen), 47. Hyvönen (Hirschovits). Rozhodčí: Bulanov, Kadyrov - Pouzar, Blümel. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4238. střely na branku: 37:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3

Česko: Kopřiva - Němec, Čáslava, Krstev, Kutlák, Sičák, Barinka, Blaťák - Klepiš, Čajánek, Jágr - Rolinek, Marek, Červenka - Olezs, Hlinka, Kvapil - Lukeš, Květoň, Frolík

Finsko: Riksman - Lehtonen, Nummelin, Niskala, Aalto, Ninimaa, Saravo, Jaakola - Kapanen, Hirschovits, Hyvönen - Vahalahti, Santala, Kerman - Koskenkorva, Makkonen, Pyörälä - Kähkönen, Laakso, Komarov - Erkinjuntti

Trenér Růžička, jak již avizoval před utkáním, poslal do branky Kopřivu, který se postavil k prvnímu zápasu na turnaji Czech Hokey Games a hned se musel v brance potit. V prvních minutách utkání spustili Finové pěknou spršku střel na kladenského odchovance. Z úvodního tlaku ovšem tým ze země tisíce jezer branku nevstřelil, a tak na druhé straně udeřila druhá formace kouče Růžičky. V čase 3:29 vydoloval Červenka kotouč u levého mantinelu, poslal lahůdkovou přihrávku na Jana Marka, který si krásně položil brankáře Riksmana a střelou pod horní tyč poslal červenomodré do vedení - 1:0.

Další zvrat v utkání přišel, až když na trestné lavici seděl Červenka za podražení Aalta. Finové se nedokázali usadit v útočném pásmu, Barinka přistrčil ve středním pásmu kotouč na Jana Marka a ten se řítil prakticky sám na Riksmana. Český útočník, ač tísněn, se dostal před svůj stín jménem Aalto a střelou mezi betony vstřelil svou druhou branku v zápase - 2:0. Odpověď skandinávského týmu byla blesková. Po šestnácti vteřinách, od druhé české branky, se v čase 9:23 prosadil po pěkné nahrávce Hyvönena Kim Hirschovits, který neměl problém zasunout kotouč do poloprázdné branky - 2:1.

Finy branka nabudila a v čase 15:49 bylo vyrovnáno. Barinka zlomil před Kopřivou hůl a než si stačil vzít novou od spoluhráče Květoně, potrestali Finové zmatek v obraně Česka. Kähkänen nahrál kotouč na modrou Pekku Saravovi, jehož nekompromisní dělovka se zastavila až v české brance – 2:2.

Úvod druhé třetiny patřil českým hokejistům, kteří se i díky přesilové hře dostali do slušného tempa. Hlavně formace kolem Čajánka několikrát nebezpečně pálila na Riksmana. Finský gólman ovšem náporu domácích odolal. Tým bílomodrých se oklepal z českého tlaku až v polovině prostředního dějství. Zaměstnavatelem brankáře Kopřivy byla hlavně dvojice Hirschovits - Hyvönen. Češi se mohli dostat do jednobrankového trháku v přesilové hře pět na tři, všechny jejich pokusy zastavil jistý Riksman. Dvě minuty před koncem druhé třetiny mohl poslat české barvy do vedení Jágr, jeho dvojitý pokus o přehození ležícího betonu Riksmana mu nevyšel, a tak se do druhé přestávky šlo za nerozhodného stavu.

Třetí třetina začala vyloučením finského Aalta, který zastavil nedovoleně Marka. Reprezentanti českého výběru sehráli přesilovou hru dobře, branky se ale nedočkali. Finové se osmělili až v šestačtyřicáté minutě, kdy obrana bílomodrých nahodila kotouč na branku a česká defenzíva si kotouč málem srazila do branky. Naštěstí pro svěřence trenéra Růžičky stál na hranici brankoviště Blaťák, který vyškrábl kotouč z brankové čáry. O necelou půlminutu se na druhé straně dostal ke kotouči Kutlák, vypálil na Riksmana, ten jeho pokus vyrazil přímo na hokejku volně se pohybujícího Františka Lukeše a ten přesnou střelou mezi vyrážečku a tělo finského brankáře poslal Čechy do vedení - 3:2. Lavička červenomodrých se z vedoucí branky neradovala příliš dlouho, přesně tedy pětadvacet vteřin. Jejich radost utnul Hannes Hyvönen, který excelentním blafákem po ledu vyškolil brankáře Kopřivu – 3:3.

Další velká šance v utkání přišla na straně českého výběru v polovině závěrečného dějství. Červenka a Marek se řítili na jediného finského beka, červenomodří útočníci ovšem nezvolili správné zakončení a Riksman si s jejich pokusem poradil. V závěru utkání mohl poprvé v zápase dostat Finy do vedení Hyvönen, jeho pokus ukryl Kopřiva mezi betony. Třetí třetina už žádnou další branku nepřinesla, a tak se muselo jít do prodloužení.

Prodloužení uťala bleskově dvojice Jágr – Klepiš. Česká osmašedesátka si vzala kotouč za finskou brankou, přesným pasem našla v mezikruží stojícího Jakuba Klepiše a ten střelou nad vyrážečku přisoudil bonusový bod českému týmu – 4:3. Čeští reprezentanti tak skončili na turnaji Czech Hockey Games na druhém místě. První jsou Rusové, třetí Finové a bramborová medaile připadla týmu Švédska.

Nejlepším hráčem utkání z týmu Finska byl vyhlášen Mikko Lehtonen, z týmu Česka je to dvoubrankový střelec Jan Marek.

Nejlepším brankářem turnaje se stal vítkovický odchovanec Jakub Štěpánek. Nejlepším bekem byl zvolen Fin Janne Ninimaa. Cenu pro nejlepšího útočníka přebral ruský Sergej Mozjakin.