Header image
«
»
  • Čeští hokejisté si na úvod tour poradili s Finy

    03.09.2009 | Ondřej Kubát
    Čeští hokejisté si na úvod tour poradili s Finy

K a r l o v y V a r y – První vítězství si do tabulky Euro Hockey Tour připsali čeští hokejisté. Ti ve svém úvodním vystoupení na Českých hokejových hrál porazili v KV Areně Finy fotbalovým výsledkem 2:0. O góly svěřenců trenéra Růžičky se postarali ve druhé třetině Roman Červenka a těsně před koncem při power-play Finů Jiří Hudler. Více než čtyři a půl tisíce diváků tak odcházelo z nové karlovarské arény spokojeno.

Finsko
KV Arena
03.09.2009
18:00
0:2
(0:0, 0:1, 0:1)
Česko
Branky: 25. Červenka, 60. Hudler. Rozhodčí: Olenin, Ravodin - Kalivoda, Pouzar. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4533. Střely na branku: 29:29. Průběh utkání: 0:2.

Finsko: Vehanen - Välivaara, Seikola, Malmivaara, Latvala, Mäntymaa, Hietanen, Kalteva, Ilvonen - Kähkönen, Viuhkola, Kuusela- Kiiskinen, Kemppainen, Puustinen - Luttinen, Paakkolanvaara, Anttila - Mäki, Heino, Jääskeläinen.

Česko: Mensator - Čáslava, Rachůnek, Blaťák, Němec, Melichar, Kutlák, Čutta, Krstev - Klepiš, Hudler, Brendl - Rolinek, Červenka, Bednář - Hubáček, Vašíček, Kumstát - Lukeš, Novotný, Kůrka - Vampola.

Do branky českého týmu se ve své domácí aréně postavil Lukáš Mensator, což karlovarští fanoušci, kterých se na zahajovacím utkání Czech Hockey Games sešlo slušné množství, přijali s nadšením. Opačnou svatyni hájil Petri Vehanen. Oba týmy vstoupily do utkání velmi aktivně. Hra se přelévala ze strany na stranu, ale v první třetině kralovali oba gólmani. Jak Mensator na české straně, tak Vehanen na té finské předvedli několik výborných zákroků, kterými svůj tým podrželi.

Velkou šanci měl hned z úvodu Marko Anttila, ten ovšem Melicharovu chybu nepotrestal. Z pravého kruhu se trefil těsně vedle Mensatorovy branky. V osmé minutě se zase Vehanen stihl přesunout ke vzdálenější tyči a zabránit tak Hudlerově dorážce do prázdné. Na druhé straně zase nechala česká defenziva hned dvakrát dorážet z bezprostřední blízkosti Puustinena, ale finský útočník domácího gólmana nepřetlačil.

Druhé dějství už tolik atraktivního hokeje nenabídlo. Oběma soupeřům jakoby docházely síly. Více než čtyři a půl tisíce diváků se však dočkalo první branky. A radovali se Češi. V pětadvacáté minutě zatopili svěřenci trenéra Růžičky před finskou brankou. Gólman Vehanen sice vyrazil dvě střely, ale na třetí dorážku z hokejky Romana Červenky už nestačil – 0:1. Finové se potom snažili o odpověď, ale šanci Viuhkoly, který se protančil až před bránu, Mensator zneškodnil.

V posledním dějství byli Finové i Češi hodně opatrní. Ani jeden tým nechtěl inkasovat. Patnáct minut před třetí sirénou mohl přidat pojistku Červenka, ale rychlá rukavice gólmana Suomi byla proti. O chvíli později střílel po Kůrkově přihrávce z první Čutta, ale i on nechal vyniknout finského strážce kasy. Seveřané si v posledních dvou minutách vytvořili několik jasných šancí, ale gól nakonec padl na druhé straně. Do prázdné branky pečetil ze středního pásma Jiří Hudler. Češi si tak připsali první body sezóny do Evropské hokejové tour.