Header image
«
»
  • Rusové si spravili chuť vítězstvím nad Finy

    05.09.2009 | Ondřej Kubát
    Rusové si spravili chuť vítězstvím nad Finy

K a r l o v y V a r y – První vítězství v letošní Evropské hokejové tour si do tabulky připsali hokejisté Ruska. Ti ve svém druhém vystoupení na Czech Hockey Games sice jasně přehrávali Finy, ovšem gólově to příliš nevyjádřili. Zvítězili 3:2. Přitom po úvodní dvacetiminutovce svítilo na tabuli nerozhodné skóre. Rusové ale hráli tvrdě a trpělivě, díky čemuž se dočkali i dalších gólů v síti soupeře. Dvě branky si připsal Sergej Mozjakin, jednu Oleg Saprykin. V závěru pak nechyběla boxerská vložka, sborná si ale vítězství pohlídala.

Rusko
KV Arena
05.09.2009
13:30
3:2
(1:1, 1:0, 1:1)
Finsko
Branky: 3. Mozjakin (Pěrežogin), 30. Mozjakin (Pěrežogin), 49. Saprykin (Kolcov, Radulov) - 8. Seikola (Viuhkola), 60. Latvala (Viuhkola). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 11:11. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1393. Střely na branku: 47:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2.

Rusko: Košečkin - Nikulin, Proškin, Kalinin, Kolcov, Kornějev, Kuljaš, Zjuzin, Nikitin - Sušinskij, Zinovjev, Kozlov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Ščastlivyj, Mozjakin - Rybin, Něprjajev, Varnakov.

Finsko: Tuokkola - Välivaara, Seikola, Malmivaara, Latvala, Mäntymaa, Hietanen, Kalteva, Ilvonen - Kähkönen, Viuhkola, Kuusela - Kiiskinen, Kemppainen, Anttila - Erkinjuntti, Paakkolanvaara, Puustinen - Mäki, Heino, Jääskeläinen.

Oba týmy oproti svému prvnímu vystoupení na Czech Hockey Games vystřídaly gólmany. Do ruské svatyně se postavil Vasilij Košečkin, do té finské potom Pekka Tuokkola.

Rusové do utkání vstoupili ve velkém stylu. Svému soupeři nedovolovali téměř nic. Jeden útok za druhým tak musela defenziva Seveřanů odrážet. Ovšem už ve třetí minutě to nedokázala. Pěrežogin vybojoval puk v rohu kluziště po nepřesvědčivém finském pokusu o vyhození, předal kotouč Sergeji Mozjakinovi. Ten si vybruslil před bránu a zasunul puk zblízka do sítě – 1:0.

I v dalších minutách udávala sborná zápasu tempo. V osmé minutě odešel na trestnou lavici Kozlov. Podle nových pravidel se vhazovalo v ruském obranném pásmu A svěřenci trenéra Jalonena toho dokonale využili. Hned po třech vteřinách početní výhody totiž srovnali. Po vyhraném vhazování Viuhkoly se z pravého kruhu příklepem do šibenice trefil Markus Seikola – 1:1.

Ve druhém dějství pokračoval ruský tlak. Bykovův výběr tlačil a soupeř z Finska měl kolikrát problémy puk pouze vyhodit na opačnou polovinu kluziště. V brance Seveřanů však stál výborný Tuokkola a defenziva Finů pracovala také poměrně spolehlivě. Gól tak padl překvapivě pouze jediný. Pěrežogin vyslal geniální přihrávkou přesně v polovině základní hrací doby dopředu Sergeje Mozjakina, a ten našel bekhendovou střelou mezírku mezi gólmanem Tuokkolou a jeho levou tyčí – 2:1.

Finové ve třetím dějství zlepšili bruslení. Dostali se do několika šancí, ale neprosadili se. Naopak to byli Rusové, kdo se přiblížil ke třem bodům. Po kombinaci na jeden dotek zvýšil na 3:1 výstavní ránou pod břevno Oleg Saprykin. V závěru ještě nechyběla ani boxerská vložka. Fin Malmivaara na body porazil Saprykina. Rozhodčí tak měli v posledních dvou minutách hodně práce, aby hráče zkrotili. Suomi díky pěstnímu souboji získali přesilovou hru, kterou využil ránou z mezikruží Jan Latvala. Víc už ale Seveřané nestihli. Sborná tak získala do Evropské hokejové tour další body.