Header image
«
»
  • Rusové vstoupili do turnaje vítězstvím, v úvodním zápase porazili Finsko

    10.02.2011 | Lukáš Šonský
    Rusové vstoupili do turnaje vítězstvím, v úvodním zápase porazili Finsko

M o s k v a - Ruští hokejisté v úvodním klání hokejového turnaje LG Hockey Games přetlačili finský výběr. Hráči Suomi však začali dobře, v přesilové hře na začátku duelu se dostali do vedení. Sborná ovšem čtyřmi brankami zcela otočila vývoj zápasu. Finům se v poslední třetině ještě podařilo duel zdramatizovat, ale na body nedosáhli.

Rusko
Mytišči, Moskva
10.02.2011
18:00
5:3
(1:1, 2:0, 2:2)
Finsko
Branky: 17. Kaljanin, 28. Arťuchin (Afinogenov), 36. Kaljanin (Čurilov, Guskov), 50. Trubačev (Kuzněcov), 60. Afinogenov (Gluchov) - 11. Santala (Mäenpää), 55. Lajunen (Wirtanen, Mäenpää), 55. Louhivaara. Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Shelyanin, Sivov. Vyloučení: 4:8, navíc Kontiola (FIN) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. střely na branku: 37:25. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:3, 5:3.

Rusko: Birjukov - Kornějev, Kalinin, Guskov, Birjukov, Kuljaš, Jemelin, Aťušov, Bělov - Afinogenov, Gluchov, Arťuchin - Galimov, Čurilov, Kaljanin - Paršin, Fjodorov, Rybin - Kuzněcov, Šipačev, Trubačev.

Finsko: Rämö - Niskala, Pilhström, Väänänen, Karalahti, Mäenpää, Kukkonen, Puistola, Lajunen - Pihlström, Kontiola, Aaltonen - Laine, Santala, Puustinen - Hahl, Wirtanen, Pyörälä - Petrell, Hytönen, Louhivaara.

První zápas tradičního švédského turnaje LG Hockey Games se odehrál v Moskvě, kde ruský celek změřil síly s Finskem. Domácí hokejisté zahájili duel aktivně, ovšem zakončení Galimova zprava ani další střelecké pokusy ruských forvardů při následné přesilovce úspěch neslavily.

Finsko naopak z první větší šance udeřilo. Na trestnou lavici usedl Fjodorov a hostující tým přesilovku využil. Mäenpää posunul puk na modré čáře Tommimu Santalovi, jehož tvrdá střela skončila v síti - 0:1.

Rusové však zanedlouho soupeřův náskok dorovnali, tři minuty před koncem první třetiny prolétl do útočného pásma Alexander Kaljanin, který nenápadným pokusem přes obránce zaslal černou pryž až za brankářova záda. Sborná měla v první části mírnou převahu, nicméně do kabin se odcházelo za nerozhodného stavu.

Druhá třetina odstartovala náporem hokejistů v modrobílých dresech. Nebezpečnou střelou se prezentoval Wirtanen a před brankoviště se tlačil také Puustinen, leč gólman Birjukov byl vždy připraven.

Když ale na opačné strašně hřiště vyrazil Rämö nahození Afinogenova pouze před sebe, před brankou důrazný Jevgenij Arťuchin poslal svůj tým do vedení - 2:1.

Rusko druhá přesná trefa dostala do tempa, další gól měl na holi Fjodorov, jenže v samostatném úniku si na brankáře nepřišel. Alexander Kaljanin ovšem svým nepříliš prudkým zakončením o chvilku později při početní převaze skóroval, a stanovil tak výsledek po čtyřiceti minutách hry - 3:1.

Hned zkraje závěrečné dvacetiminutovky se do slibné příležitosti dral Garimov, jenže finská obrana jej před poloprázdnou klecí vytlačila do velkého úhlu. V padesáté minutě ale Rusové využili další nabídnutou přesilovku, kostrbatou kombinaci v útočném pásmu zakončoval Jurij Trubačev střelou z bezprostřední blízkosti - 4:1.

Jenže hráči Suomi zápas nevzdali, vzápětí propadla do sítě střela Jani Lajunena. Neuběhlo poté ani třicet vteřin a Rusko již vedlo jenom o gól, Ossi Louhivaara dorazil odražený puk do sítě a v čase 54:55 tak pozastavil ruské oslavy - 4:3.

Sborná ovšem závěr utkání zvládla, Maxim Afinogenov půl minuty před závěrečnou sirénou zakončoval do prázdné finské branky - 5:3.