Header image
«
»
  • Češi po tuhé bitvě podlehli Finům v prodloužení

    12.02.2011 | Filip Lefenda
    Češi po tuhé bitvě podlehli Finům v prodloužení

Čeští reprezentanti nastoupili ke druhému zápasu turnaje s jasným cílem – napravit reputaci z úvodního duelu, ve kterém svěřenci kouče Hadamczika podlehli domácímu výběru Švédska vysoko 1:6. Do brány se tentokrát postavil Alexander Salák a změn doznalo také rozestavení jednotlivých formací.

Finsko
Ericsson Globe, Sthlm.
12.02.2011
12:00
3:2
(1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)
Česko
Branky: 18. Aaltonen (Vatanen), 38. Pustinen (Laine, Puistola), 63. Laine - 23. Jánský (Koukal), 41. Němec (Novotný) Rozhodčí: Lärking, Nord - Tellerkvist, Pihlblad (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:9. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Finsko: Lassila - Vatanen, Puistola, Karalahti, Väänänen, V. Lajunen, Niskala, Kukkonen, Mäenpää - Aaltonen, Kontiola, Pihlström - Puustinen, Santala, Laine - Lehtonen, Wirtanen, Hahl - Louhivaara, J. Lajunen, Petrell. Trenér: Jukka Jalonen, Petri Matikai

Česko: Salák - Zíb, Škoula, Němec, Čáslava, Lojek, Mojžíš - Kašpar, Novotný, Červenka - Průcha, Marek, Rolinek - Gulaš, Vampola, Adamský - Jánský, Koukal, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Hned v samotném úvodu však přišla pro český tým nepříjemnost v podobě vyloučeného Průchy, který si naštěstí pro naše barvy odpykal za podražení celý dvouminutový trest, když se naší obraně úspěšně dařilo vyhazovat kotouče daleko od vlastní branky. V sedmé minutě si oba celky role vystřídaly. Na trestnou lavici putoval Teemu Laine, jenž se provinil hákováním a výhodu jednoho muže v poli měli hokejisté v červených dresech. Stav se však ani po dvou minutách přesilové hry nezměnil, když české přesilovce scházel větší klid v zakončení. Krátce před polovinou úvodní periody si vybruslil do levého kruhu Santala, pálil ovšem nad bránu. Následně však Česku nevyšlo střídání a za hru v šesti hráčích putoval za katr Gulaš. V oslabení se skvěle prezentoval gólman Salák, který zneškodnil střelecké pokusy Karalahtiho a Kontioly.

Češi oslabení přečkali bez újmy na skóre, avšak finský tlak byl dostatečně silný i po přesilovce. Ve 13. minutě nebezpečně pálil Lajunen, ale Salák odolal i tentokrát, když střelu finského centra vyrazil betonem. O minutu později bylo Finsko vedoucímu gólu ještě blíže, když se po hrubce naší obrany dostal soupeř do zajímavého přečíslení, které ovšem brankou neskončilo, jelikož Mäenpää poslal kotouč pouze do ramene brankáře Saláka. Tlak Suomi nebral konce a umocněn byl navíc v 16. minutě, kdy to přehnal s důrazem Jánský a putoval si za napadení odpočinout na trestnou lavici. Prvnímu náporu náš tým v čele se skvěle chytajícím Salákem odolal, V 18. minutě však přišlo nahození Vatanena, které před českou svatyní dokonale tečoval Juhamatti Aaltonen a otevřel tak stav střetnutí. I po vstřelené brance pokračovalo finské ofenzivní představení, které uhasilo až vyloučení Santaly ze samotného konce první dvacetiminutovky. Česká přesilovka tak byla rozložena do dvou třetin, avšak vyrovnání nepřinesla.

Přesilová hra tedy po přestávce využití nenalezla, znamenalo to však jen malé odložení gólových oslav na české straně. Ve 23. minutě našel Koukal zpoza brány Jánského a druhý jmenovaný se z bezprostřední blízkosti před Lassilou dokázal prosadit a bylo srovnáno. Inkasovaný gól naše hokejisty povzbudil, zdaleka už na ledě nepanovalo vystoupení jednoho týmu, jako tomu bylo v případě převahy Finska v úvodní třetině. Hrál se hokej nahoru dolů, Kašparovu střelu z kraje 25. minuty stačil Lassila vyrazit na hůl volného Červenky, který však trestuhodně minul odkrytou klec.

Následně dostali Češi výhodu přesilové hry, ve které však měli paradoxně největší šanci ke skórování Finové. Do brejku se dostal Väänänen, jeho střelu z mezikruží ale reflexivně vychytal Salák. Ve 28. minutě přišlo vyloučení Mojžíše, během kterého finští hokejisté mocně zatápěli pod brankovým kotlem, nicméně jejich hře scházela přesnost při finální fázi. Velké nepříjemnosti přišly posléze. Nejprve vyfasoval za hákování dvouminutový trest Lojek, o chvíli později se z ledu poroučel i Škoula a Češi tak čelili dvojnásobné přesilové hře soupeře. Finové na nic nečekali a snažili se mermomocí strhnout vedení na svou stranu. Ve 33. minutě se severský tým po střele Kontioly radoval z gólu, avšak hlavní rozhodčí Christer Lärking byl jiného názoru a šel se poradit s videorozhodčím, aby po krátké poradě správně gól neuznal. Tlak hráčů v bílých dresech ovšem pokračoval, sám u levé tyče byl Laine, tomu se však ve velké šanci nepodařilo doklepnout puk do sítě, když jej vychýlil z dráhy jeden z českých beků. Počet hráčů na ledě byl následně zkorigován dalším vyloučením Santaly, naši hráči si poté zahráli přesilovku, jenže ta ke gólu nevedla. Velice blízko k ní měl Marek, jenž orazítkoval tyčku Lassilovy brány. Ve 37. minutě přišel faul Němce a Češi se tak museli opět bránit. Dva pokusy od modré čáry Salák zlikvidoval, na povedenou kombinaci, na jejimž konci stál Juuso Pustinen už nedosáhl. Pustinena vybídl ke skórování krásnou přihrávkou Laine a autor gólu pálil prakticky do prázdné branky. Do kabin tak odcházeli o něco veselejší opět Seveřané.

Nástup do třetího dějství měli naši hráči vskutku raketový. Neuběhla ještě ani minuta a Ondřej Němec propálil od modré čáry vše, co mu stálo v cestě a to včetně překvapeného Lassily. Ve 46. minutě šel na dvě minuty ze hry Zíb za podražení Kontioly a Finsko mělo opět dobrou příležitost jít do vedení, zejména poté, co Pustinen projel naší obranou a dostal se k blafákovému zakončení. Ke štěstí české střídačky však kotouč do sítě neposlal, šel těsně mimo. Další šance měli hráči české reprezentace. Nejprve se Průcha prodral po pravém křídle, ale Lassilovu bránu minul. O chvíli později zase založil Marek rychlý brejk, ale i tato akce změnou stavu neskončila. V 56. minutě mohli Finové, které na zimním stadionu povzbuzovali kromě jiných také „zdravotní sestřičky“, rozhodnout. Sílící nápor vyprodukoval velkou šanci Philströma, který z mezikruží jen těsně minul. Necelé tři minuty před třetí sirénou byl vyloučen Marek, Češi nicméně sehráli své poslední oslabení v zápase na jedničku a nenechali Finy ani pořádně vystřelit.

Po šedesáti minutách tak na multimediální kostce svítily dvě dvojky a o další dvojku, resp. druhý bod do tabulky se hrálo v prodloužení. To netrvalo příliš dlouho, když přineslo prakticky jen dvě šance, z nichž ta druhá byla gólová. Pokus Čechů lapil Lassila, ovšem o půl minuty později se na druhé straně prosadil soupeř. Střelu Santaly dokázal Salák vyrazit, jenže na dorážku Teemu Laineho už byl krátký a finská nálož radosti v hale explodovala naplno.

Čeští hokejisté tak po čtvrtečním debaklu s domácími Švédy získali v sobotu bod, v tabulce stockholmského turnaje však zůstávají i nadále poslední.